начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Масови уволнения

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Масови уволнения

Мнениеот k.yakimov » 03 Юни 2007, 10:42

Моят въпрос е следният:Съглсно Закона за насърчаване на заетостта чл.24 работодателият е длъжен да уведоми Агенциата по заетостта не по късно от 30 дни преди дата на уволненията и уволненията ще бъдат извършени по чл.326 ал.2 съгласно чл.328 ал.1 т.1. от КТ.Всичко изложено по горе е извършено от работодателя и конкретно въпроса ми е следния - работодателят може ли с връчването на предизвестието за съкращение,което влиза в сила на следващия ден да връчи и заповет за освобождаване без да му бъде съставен акт от Агенциата по Заетоста,като разбирасе се спази и чл 220 от КТ?
k.yakimov
Нов потребител

Мнениеот dask » 03 Юни 2007, 11:12

Зависи?!
А и сроковете по ЗНЗ не са обвързани с тези по КТ.
Виждам и едно несъответствие в изложението ви и ако го възпроизведете в актовете за прекратяване на трудовите правоотношения с въпросните работници, нищо чудно и те успешно да ги оспорят по съдебен ред.
dask
Потребител

Мнениеот k.yakimov » 03 Юни 2007, 13:23

допуснах техническа грешка при изложението-масовото уволнение е по чл.326 във връзка с 328,ал1,т 2 и във случаи при неспазен срок на предисвести ще бъде изплатено обещетение по чл.220.ал1 от КТ.Възможно ли е в този случай да връча едновременно предизвестието и заповет за уволнение,без това да се изтълкува като неспазване на чл 24 от ЗНЗ?
k.yakimov
Нов потребител

Мнениеот dask » 03 Юни 2007, 15:54

В случая е невъзможно някой да даде съвет без да е запознат с всички факти.
А и моето мнение, е че в този форум е редно да се дават насоки, а не конкретни консултации.
И най-важното, не съм казал, че грешката ви е техническа-напротив много по сериозна е и би довела до отмяна на уволненията при обжалване. А в този случай, последна грижа ще ви бъде административната санкция.
dask
Потребител

Мнениеот k.yakimov » 03 Юни 2007, 18:55

Както казва А.Смит"безплатен обяд няма"!!! Аз мисля също,че в този форум е за даване на насоки.Бих искал да Ви благодаря за вашето мнение по темата,което ми помогна да преразгледам казуса и да открия основта грешката,която съм допуснал.
k.yakimov
Нов потребител

Мнениеот nat » 04 Юни 2007, 10:33

а по чл.130а КТ извършихте ли процедурата? Защото чл.24 ЗНЗ и 130а КТ са свързани. Вижте и §1, т.9 от Доп. разпоредби на КТ за да се ориентирате какво е "масово уволнение". По питането Ви личи, че не сте съвсем наясно. Освен това за нарушаване на чл.130а се носи отговорност по чл.414 КТ а по чл.24 по чл.83 ЗНЗ. Двете наказания може да се кумулират в някои случаи. И двете наказания се налагат от Инспекцията по труда, а не от АЗ.
nat
Потребител

Назад към Трудово право