начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Неизплатен отпуск при напускане

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неизплатен отпуск при напускане

Мнениеот foregner__ » 05 Юни 2007, 22:15

Здравейте,
На 15.03.2007г. след изтичане на подаденото от мен едномесечно предизвестие напуснах старата си работа.
Въпреки, че в заповедта за напускане е отразено да ми бъде изплатен неизползваният от мен отпуск за отминалата година, към настоящият момент това все още не се е състояло.
Посъветвайте ме в случая, какво бих могъл да предприема за да си получа дължимите пари?

Предварително Ви багодаря за отговорите.
foregner__
Нов потребител

Мнениеот monteskio » 06 Юни 2007, 02:17

Здравейте,

В конкретния случай следва да се предяви иск срещу бившия Ви работодател. това искане трябва да се предяви пред Районния съд, в района на който е седалището на работодателя Ви. Поради тази причина е необходимо да имате познания в областта на правото, за да защитите по-най-добър начин интересите, или да потърсите компетентна помощ от адвокат.

Повече относно правото Ви на платен отпуск и възможността за неговото заплащане след прекратяване на трудовото правоотношение, можете да прочетете тук: http://lex.bg/members/monteskio/

Раздел Трудово право

УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот genius75 » 06 Юни 2007, 11:43

По-лесният начин е напишете оплакване, обективирано в искане по АПК и да го адресирате до съответната инспекция по труда. Лично аз много добре работя с тях.
Успех!!!
genius75
Потребител

Мнениеот dask » 06 Юни 2007, 13:41

В случай на неизплатено обезщетение по чл.224 КТ ДОИТ не би могла ефективно да наложи санкция, а още по-малко да принуди по админстративен ред работодател да плати обезщетение. Може би става когато работодателя е малка фирма, нямат юрист или не им се занимава.
Но поне можете да опитате-напишете жалба до ДОИТ като изложите случая и може да има ефект.
dask
Потребител

Мнениеот rts » 06 Юни 2007, 15:40

Ако сте си искали обезщететнието в счетоводството и са Ви отказали, преди да показвате "мускули" е добре да опитате с разбирателство: идете на среща с управителя и спокойно му покажете заповедта си за прекратяване на договора. Обяснете, че до момента не сте си получили парите и, че въпреки, че сте ги поискали, Вие е отказано. Помолете го да Ви съдейства за незабавно изплащане (или в кратък срок). Добавете, че ако фирмата не изпълни задължението си, сте решили да си търсите правата където тярбва, а също и да сигнализирате контролните органи. Ако видите, че от разговора не се очаква полза, пуснете писмена жалба в деловодството на фирмата, в която давате срок доброволно да ви платят. Направете копие на жалбата за себе си и искайте на вашето копие да бъде поставен входящ номер, дата, имена и подпис на служителя, приел жалбата, а също и печат на фирмата. Изчакайте срока, даден от Вас и ако няма резултат - заведете дело.
rts
Активен потребител

Назад към Трудово право