начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

Самоотлъчка

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Самоотлъчка

Мнениеот dan4odd » 24 Юни 2016, 01:04

Привет.
Имам леки недоразумения на работата, така че моля за съвети.
Казусът е следния: май 2016г. има 19 календарни работни дни (на 14-ти отработвахме 23-ти май) . Във всеки един от тези дни съм бил на работа, но въпреки това имам една самоотлъчка за 28-ми май, който е неработен ден (събота), но въпреки това във фиша за заплатата пише, че имам 18 работни дни и една самоотлъчка. Другото, което според мен е важно: работодателят не ми е искал писмени обяснения защо не съм бил на работа във въпросния ден. За дисциплинарните наказания ( забележка, предупреждение за уволнение и уволнение ) знам, че работодателят е длъжен да поиска писмени обяснения от провинилия се работник в противен случай съдът отменя наказанието, но това не важи ли и за самоотлъчката т.е. преди да ми пишат самоотлъчка е било нужно работодателя да поиска от мен писмени обяснения ?
Днес ходих до "Човешки Ресурси", за да им кажа за грешката, а те ми отговориха, че съм бил на сумирано работно време и затова 28-ми май е работен ден и имам самоотлъчка. Но аз никъде не виждам поименен график, в който да фигурира името ми, а доколкото знам това е задължителен елемент при сумираното работно време (ако е нужно утре ще кача линк със снимка на заповедта) т.е. отново ми въртят номера !
Така че, моля за съвети какво да правя ?
Благодаря предварително за всички отговори.
Поздрави!
dan4odd
Нов потребител

Re: Самоотлъчка

Мнениеот bird_of_paradise » 24 Юни 2016, 02:06

dan4odd написа:Така че, моля за съвети какво да правя ?

Ако целите отмяна на заповедта за налагане на наказание забележка( ако не е спазено изискването на чл. 193, спорът дори няма да се решава по същество, а ще постановят отмяна съгласно ал.2 на същия член)- посетете своевременно ( искът се предявява до месец от дата на връчването и) адвокат.
Ако ще пестите пари, които така или инак ще ви бъдат присъдени- четете КТ.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Re: Самоотлъчка

Мнениеот dan4odd » 24 Юни 2016, 12:11

bird_of_paradise написа:Ако целите отмяна на заповедта за налагане на наказание забележка( ако не е спазено изискването на чл. 193, спорът дори няма да се решава по същество, а ще постановят отмяна съгласно ал.2 на същия член)

Знам за изискването на чл. 193, но аз нямам забележка, единствено поради самоотлъчка са ме отрязали с една надница.
bird_of_paradise написа:- посетете своевременно ( искът се предявява до месец от дата на връчването и) адвокат.
Ако ще пестите пари, които така или инак ще ви бъдат присъдени- четете КТ.

Вчера разбрах за срока до месец от датата на връчване, но на мен нищо не са ми връчвали. А само във фиша за заплата е отбелязано, че имам една самоотлъчка. Така че този срок от кога тече ???
Иначе исках съвет от един познат и той ми каза, че за една самоотлъчка е несериозно да се стига до съд т.е. да подам жалба до "Инспекция на труда".
Една самоотлъчка уж не е голям проблем, но по този начин работодателят може ме ощетява всеки месец, а и не само мен, но и други колеги.
п.п. Благодаря Ви за бързият отговор.
dan4odd
Нов потребител

Назад към Трудово право