начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

Командировка

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Командировка

Мнениеот petia_vj » 29 Юли 2016, 01:46

Здравейте, малко ми е спешно, дано някой успее да ме насочи. Работодателят ми иска да ме задължи да пътувам извън града за 4 дни, като казва, че ще издаде заповед за това. Мога ли да противостоя на това по някакъв начин? Майка съм на 4годишно дете.
Предварително благодаря!
petia_vj
Нов потребител

Re: Командировка

Мнениеот bludniq_sin » 29 Юли 2016, 09:17

Без да съм експерт - съгласието ви е необходимо само когато ви командироват за по дълъг срок от 30 дни без прекъсване. Ако откажете мисля, че попадате в хипотезата на чл. 187 в КТ - нарушения на трудовата дисциплина т. 7 - неизпълнение на законните нареждания на работодателя;

Няма ли кой да гледа детето за тези 4 дни?
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот lexy21 » 29 Юли 2016, 09:20

Работодателят има право да Ви командирова без Ваше съгласие за не повече от 30 дни - съгласието се търси, ако сте майка на дете до 3 г., бременна или в напреднал етап ин-витро или за командироване над този срок.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот petia_vj » 29 Юли 2016, 10:47

Детето има кой да го гледа, въпросът е, че аз не искам да пътувам. Отпуск - платен, неплатен, болничен (за мен, за детето)? Кажете какви са ми вариантите?
petia_vj
Нов потребител

Мнениеот bludniq_sin » 29 Юли 2016, 11:37

Отпускът се разрешава (и платен и неплатен) та работодателя, а ако не ви разреши няма как да го ползвате. Не е много редно да използвате детето, си за да "цакате" работодателя само защото "не искам да пътувам". Очаквате съвет за варианти вкл. и не до там законен (съдейки по идеята за болничен), как да не положите труда, за който работодателят Ви плаща. Вземете болничен - това е най-лесният начин, но имайте предвид - работодателят вероятно не е прост и спонтанното ви разболяване ще е просто сигнал за него, че не може да разчита на вас да си вършите работата (не знам той дали е коректен в задълженията си като работодател към вас, но изглежда вие нямате намерение да сте) като това може да доведе в последствие по един или друг начин до освобождаването ви от работа.

А .. винаги можете и да напуснете ако не ви се работи там.

П.С - не казвам, че го правите редовно и тн, но подобни врътки на "мами" с деца на по 1-2-3 г. които често използват децата си не защото детето има нужда, а за да не правят разни неща щото просто не им е кеф, или пък да правят други неща щото просто им е кеф е причината доста работодатели да избягват да наемат жени, които имат планове да забременяват, които са във възраст, в която това се очаква да се случи или жени с малки деца. Пак да уточня - не слагам всички такива под общ знаменател, но такова ми е впечатлението.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот petia_vj » 29 Юли 2016, 16:08

Моят работодател не го мислете толкова - изкарала съм му достатъчно пари с работа, без да имам почивни дни, навръх официални празници, както и до късно вечер. Пътувала съм за повече от 30 дни в чужбина без да е искал писменото ми съгласие, докато детето е било малко. И за 3 години откакто съм се върнала от майчинство съм си взимала болничен 2 (два) пъти. Малко прибързано отсъдихте без да сте запознат с подробности. Аз съм служител, който му трябва, харесвам си работата, но точно това пътуване обаче е проблем. Както и да е, благодаря на всички за включванията, получих отговор на въпроса си, явно нищо не мога да направя на този етап.
petia_vj
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 29 Юли 2016, 16:39

petia_vj написа:Работодателят ми иска да ме задължи да пътувам извън града за 4 дни, като казва, че ще издаде заповед за това.

Ако съм на мястото на работодателя и вие ми кажете, аргументирано или не, че не желаете да бъдете командирована - не бих настоявал. Най-малкото - поради риска командировката да се превърне в безплатна (за вас) екскурзия с нулев резултат за фирмата.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 01 Авг 2016, 09:55

Петя, не съм отсъждал нищо. Фактите какви са: работодателят Ви иска да Ви командирова а 4 дни. Причината да търсите начин да не изпълните разпорежданията му са, че не Ви се пътува. Ако работодателят Ви изпрати по надлежния ред в командировка Вие търсите начин да заобиколите това по всякакъв начин вкл. и с фиктивен болничен лист. Това е, което до момента беше ясно от информацията, която ни давате.

Не съм твърдял, а и изрично съм написал, че не казвам, че го правите често, но в конкретния случай на мен ми се стори, че търсите всякакви варианти да не бъдете командирована вкл. и не до там "чисти".

Успех занапред.
bludniq_sin
Потребител

Назад към Трудово право