начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

свободна професия

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

свободна професия

Мнениеот forum1 » 01 Юни 2007, 03:37

Имам въпрос и ако получа отговор ще се радвам много.
Не съм осъждан, нямам никакви нарушения. Не съм запознат напълно със българските законите.

Завърших висше с две шестици на защитата за дипломната си работа, но не успях и до ден днешен да намеря работа по специалността си.

Вече в продължение на 2 години съм безработен.

Желая да упражнявам "свободна професия" (да правя и предлагам интернет сайтове и системен софтуер) на потребителите срещу заплащане.
Трябва ли да се регистрирам в някаква държавна институция, да си правя фирма, да плащам бизнес(фирмен) данък, патенти, самоосигуряване и т.н.
От друга страна ако регистрирам фирма после пък няма да мога да се регистрирам на борсата като безработен.

Само за сведение - за 2 години имам двама приятели, на които направих 2 сайта и нищо повече, но кой знае може да се появи и някой клиент.
Смятам, че трябва да имам право да упражнявам "свободна професия(дейност)" - вишист съм, но не мога да си позволя да открия фирма, да плащам данъци и т.н.
Другия вариянт е да плащам на държавата само, когато имам някакви приходи(клиенти), но като нямам излизали, че съм престъпник?

Кажете ми как да го направя за да мога хем да работя в фирма, хем да изкарвам допълнително някой лев законно чрез (self working :) )
Ако може да е най евтиния вариянт. Не искам да плащам на държавата. За мен тя не е майка, по скоро враг, който убива малкия бизнес(мен, жена ми и дъщеря ми).
forum1
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 01 Юни 2007, 11:38

Нямате никакъв проблем да се регистрирате, като упражняващ свободна професия. Регистрацията става в Регистър Булстат.

Но имайте предвид, че след това почвате да си плащате осигуровките. За момента най-малкия размер е 63.80 лв месечно. Тук няма значение имате ли работа или нямате работа.

Подава се годишна данъчна декларация и по нея се определя имате ли за плащане и колко е данъка.

Ако се регистрирате, като упражняващ свободна професия после пак няма да можете да се регистрирате на борсата като безработен.

Това е накратко. За данъци и осигуровки си поговорете с някой ваш познат счетоводител, ще ви разкаже много по-подробно какви са вариантите
prnedev
Активен потребител

Мнениеот megy_bogestvena » 02 Юни 2007, 16:15

Най-добрият вариянт за Вас е да работите на граждански договори. Възложителят - фирмата, за която ще работите ще ви удържа от хонорара осигуровките. Ако сте свободна професия ще трябва всеки месец да внасяте 71,50 лв. осигуровки.
megy_bogestvena
Младши потребител

Назад към Трудово право