начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Моля за кратка консултация

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за кратка консултация

Мнениеот tinkobg » 20 Окт 2007, 18:55

Моля за кратка консултация.
Запознах се с всички нормативни документи (ТЗ, КСО, НООСЛиБГРЧ и др.) и пак не мога да си отговоря на двата въпроса. Помогнете ако можете :(.
Със съпругата ми искаме да регистрираме ООД. И двамата работим на постоянен трудов договор в други фирми (не искаме да напускаме). Предмета на дейност на фирмата в която работи съпругата ми е сходен с този на фирмата, която искаме да регистрираме. Аз, освен че работя на трудов договор съм и пенсионер (стаж и възраст). Та въпросите ми са:
1. Можем ли и двамата да сме управители с равни права?
2. Как ще се осигуряваме?
Благодаря
tinkobg
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 22 Окт 2007, 16:57

Въпроса наистина е сложен, доколкото адвоката ще трябва да погледне и документите на фирмата на съпругата ви. Не се знае какво пише там. Теоретично няма пречка и двамата да сте управители, но си има особености. Това по първия въпрос.

По втория въпрос аз се сещам за поне четири възможни варианта за осигуряване и всеки е с различно число като сума, която трябва да се внася през определен период.

Има толкова много условности, та ако трябва да се приеме като "кратка консултация" ще отнеме около два часа - това е по данъчно-осигурителните въпроси.

Колкото до юридическите процедури... нямам представа колко технологично време е необходимо.

Като препоръка, когато стигнете до регистрацията на ООД-то идете при адвоката заедно с ваш познат счетоводител, за да могат да ви предложат най-изгодния за вас вариант.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот tinkobg » 22 Окт 2007, 18:14

Благодаря Ви г-н Недев съветите, наистина са ми отполза. И аз кроях нещо такова, но сега съм сигурен, че това ще направя.
tinkobg
Нов потребител

Мнениеот pitasht » 23 Окт 2007, 16:28

По мое мнение направете само вие фирмата. Има опасност след като я регистрирате да изгонят жена ви от работа, ако е сходен предметът, а това че фигурира като управител ще е достатъчно основание.
по-добре направете ЕООД на ваше име-щом сте пенсионер, това е удобен вариант и жена ви да не фигурира към фирмата.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот tinkobg » 23 Окт 2007, 17:19

Благодаря. Ще помисля и върху този съвет.
tinkobg
Нов потребител

Назад към Данъчно право