начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

OOД в ликвидация

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

OOД в ликвидация

Мнениеот klod » 21 Авг 2007, 23:53

Здравейте. Съдружник съм в ООД с 50%(2ма съдр. сме).От 5-6 години сме ООД в ликвидация.Ликвидатор е другият съдружник.Преди 5-6 год. започнахме да закриваме дружеството,но поради грешка на адвокатът ни,който пропуснал да прочете обявата в държавен вестник не успяхме да закрием дружеството.Бившият ми съдружник и ликвидатор замина за чужбина.Преди 1 месец си дойде за няколко дена и упълномощил адвокат да закрие дружеството и пак замина за чужбина.Но ликвидаторът трябвало да подпише някакви нулеви отчети и тнт. и сега пак заличаването е в застой.Имаме и друг проблем-трябвало да подаваме данъчни декларации независимо,че ще са нулеви и че сме в ликвидация.При минимална глоба 500 лв на година(дано греша,надявам се да ме опровергаете)за няколко години става солена сума.Научих тази година за декларациите,но по съвет на счетоводител не пуснахме и тази година да не подсещаме данъчните и ако можем да закрием дружеството "тихомълком".Според вас голяма каша ли е забъркана и има ли изход от нея?Моля да не ми отговаря господин ЛЮТИЯТ,тъй като и без него знам,че ми трябва адвокат и то доста "в час".Благодаря!
klod
Младши потребител

Мнениеот atanaspetrovmeister » 22 Авг 2007, 07:34

Здравейте!

Доколкото съм в час с тази процедура, знам, че И при заличаване на дружеството ще ви бъде необходимо удостоверение от НАП ( чл.87 ДОПК)- тогава предполагам ще излязат наяве задълженията Ви.
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Мнениеот klod » 22 Авг 2007, 14:21

atanaspetrovmeister написа:Здравейте!

Доколкото съм в час с тази процедура, знам, че И при заличаване на дружеството ще ви бъде необходимо удостоверение от НАП ( чл.87 ДОПК)- тогава предполагам ще излязат наяве задълженията Ви.
Благодаря за отговора.А ако не закрием дружеството какви негативи може да има за мен
?Нали няма отговарям с лично имущество?
klod
Младши потребител

Мнениеот atanaspetrovmeister » 22 Авг 2007, 15:19

klod написа:1.А ако не закрием дружеството какви негативи може да има за мен?2.Нали няма отговарям с лично имущество?

Според мен( в качеството на учещ) :
1. Като негативи- продължавате да трупате задължения, не мисля, че има вариант за "опрощаване"! Евентуално на по-късен етап проблем със съдебните процедури по заличаване!
2. Затова вече масово се преминава масово към такава правна форма( визирам търговските дружества), т.к. Вашата отговорност е до размера на участието Ви в дружеството- т.е. 50% от капитала X.
Сега другият момент е, че ако кредиторът няма възможност да бъде удовлетворен, и се стигне до изпълнително производство, хора като колегата gudio :wink: имат грижата изпълнителният лист наистина да се "изпълни", та ако ще и с цената на личното имущество( и там си има специфика- не може да се взима току-така :wink: ). Освен всичко друго, ликвидаторът, както казвате, не сте Вие, а в процес на ликвидация той е органът, който е отговорен за всичко!
Според мен, колкото повече се отлага, разноските нарастват все повече :wink: - "помощта " става все по-трудна- нали се сещате! :wink:
Успех!

Изображение
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Мнениеот fixxxer » 22 Авг 2007, 16:00

Насе, я понамали логото малко де. Какво си го изтупал и увеличил в размер 500% - все едно си завърши Право в Харвард. То бива, бива комплексарщини, ама чак пък до такваз степен?!? :roll:
fixxxer
Потребител

Мнениеот atanaspetrovmeister » 22 Авг 2007, 16:46

fixxxer написа:Насе, я понамали логото малко де. Какво си го изтупал и увеличил в размер 500% - все едно си завърши Право в Харвард. То бива, бива комплексарщини, ама чак пък до такваз степен?!? :roll:

:lol: И тебе ли те кефи! :lol: Няма нищо, някой ден, може и твоя ПУЦ( здрасти Clavdivs.) да си измисли лого! А за логото- да се знае, че "не съм завършил", а все още уча и не крия къде! А ти, приятелю, още ли те е срам да си кажеш къде учиш? :wink: Можем да продължим на Л.С. да не спамим в темата! :wink: А, имаш поздрави и от Пацо :lol: , нали се сещаш- adv.Nicolov все хубави неща говори за теб! :wink: Остани си със здраве!

Изображение
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Мнениеот atanaspetrovmeister » 22 Авг 2007, 16:53

:lol: fixxxer :lol:

Така по-добре ли е ? :wink:

Изображение
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Мнениеот klod » 22 Авг 2007, 23:41

atanaspetrovmeister написа:
klod написа:1.А ако не закрием дружеството какви негативи може да има за мен?2.Нали няма отговарям с лично имущество?

Според мен( в качеството на учещ) :
1. Като негативи- продължавате да трупате задължения, не мисля, че има вариант за "опрощаване"! Евентуално на по-късен етап проблем със съдебните процедури по заличаване!
2. Затова вече масово се преминава масово към такава правна форма( визирам търговските дружества), т.к. Вашата отговорност е до размера на участието Ви в дружеството- т.е. 50% от капитала X.
Сега другият момент е, че ако кредиторът няма възможност да бъде удовлетворен, и се стигне до изпълнително производство, хора като колегата gudio :wink: имат грижата изпълнителният лист наистина да се "изпълни", та ако ще и с цената на личното имущество( и там си има специфика- не може да се взима току-така :wink: ). Освен всичко друго, ликвидаторът, както казвате, не сте Вие, а в процес на ликвидация той е органът, който е отговорен за всичко!
Според мен, колкото повече се отлага, разноските нарастват все повече :wink: - "помощта " става все по-трудна- нали се сещате! :wink:
Успех!

Изображение
Консултирах се с адвокат ама не беше много сигурен.Каза ми по памет,че по-добре да изчакам и след влизане в сила на търговския регистър след 3 год. ще го заличат служебно.
klod
Младши потребител

Ех ех ех

Мнениеот n_ikito » 23 Авг 2007, 16:39

1. За задължения на дружеството не може да се изпълнява срещу имущество на съдружниците /за ООД /
2. За неподадена декларация, административна отговорност, понася лицето което не е изпулнило задължението си - управител или ликвидатор
3. След 3г. само ЕТ ще се заличи служебно.
n_ikito
Активен потребител

Re: Ех ех ех

Мнениеот klod » 23 Авг 2007, 17:25

n_ikito написа:1. За задължения на дружеството не може да се изпълнява срещу имущество на съдружниците /за ООД /
2. За неподадена декларация, административна отговорност, понася лицето което не е изпулнило задължението си - управител или ликвидатор
3. След 3г. само ЕТ ще се заличи служебно.
Благодаря!А това ООД няма ли да го закрият "по някое време" служебно?
klod
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 23 Авг 2007, 18:31

Има служебна ликвидация, ако това питате. Погледнете § 5 от ПЗР на ЗТР
prnedev
Активен потребител

Мнениеот slu4aen_n » 23 Авг 2007, 20:50

Хм, предполагам, че Недев има друго предвид, та се замислих: В ЗТР е уреден въпроса как търговците да се пререгистрират, разписано е и какво става ако не се пререгистрират. Как стои въпросът с дружествата в ликвидация? Очевидно е, че и те подлежат на пререгистрация, съответно по тяхното дело (в електронна форма) ще могат да се вписват промени в обстоятелствата (удължаване срока на ликвидация, смяна на ликвидатор, възобновяване дейността, преобразуване и разбира се - заличаване). Смятам, че ако дружество в ликвидация не се пререгистрира, агенцията и в този случай следва да назначи служебно ликвидатор, който да приключи ликвидацията в 6 месечния срок от назначаването му, т.е. и за дружествата в ликвидация е приложим § 5, ал.2 – 5 ПЗР на ЗТР. Какво мислите?
slu4aen_n
Младши потребител

Мнениеот klod » 24 Авг 2007, 14:35

prnedev написа:Има служебна ликвидация, ако това питате. Погледнете § 5 от ПЗР на ЗТР
Благодаря за мнението!
klod
Младши потребител

Мнениеот klod » 24 Авг 2007, 14:36

slu4aen_n написа:Хм, предполагам, че Недев има друго предвид, та се замислих: В ЗТР е уреден въпроса как търговците да се пререгистрират, разписано е и какво става ако не се пререгистрират. Как стои въпросът с дружествата в ликвидация? Очевидно е, че и те подлежат на пререгистрация, съответно по тяхното дело (в електронна форма) ще могат да се вписват промени в обстоятелствата (удължаване срока на ликвидация, смяна на ликвидатор, възобновяване дейността, преобразуване и разбира се - заличаване). Смятам, че ако дружество в ликвидация не се пререгистрира, агенцията и в този случай следва да назначи служебно ликвидатор, който да приключи ликвидацията в 6 месечния срок от назначаването му, т.е. и за дружествата в ликвидация е приложим § 5, ал.2 – 5 ПЗР на ЗТР. Какво мислите?
Благодаря и на Вас за мнението!
klod
Младши потребител

Мнениеот studentka86 » 05 Сеп 2007, 18:23

slu4aen_n написа:Хм, предполагам, че Недев има друго предвид, та се замислих: В ЗТР е уреден въпроса как търговците да се пререгистрират, разписано е и какво става ако не се пререгистрират. Как стои въпросът с дружествата в ликвидация? Очевидно е, че и те подлежат на пререгистрация, съответно по тяхното дело (в електронна форма) ще могат да се вписват промени в обстоятелствата (удължаване срока на ликвидация, смяна на ликвидатор, възобновяване дейността, преобразуване и разбира се - заличаване). Смятам, че ако дружество в ликвидация не се пререгистрира, агенцията и в този случай следва да назначи служебно ликвидатор, който да приключи ликвидацията в 6 месечния срок от назначаването му, т.е. и за дружествата в ликвидация е приложим § 5, ал.2 – 5 ПЗР на ЗТР. Какво мислите?
Интересно-няма ли мнения.Аз не съм компетентна :cry:
studentka86
Младши потребител

Мнениеот klod » 11 Сеп 2007, 14:21

prnedev написа:Има служебна ликвидация, ако това питате. Погледнете § 5 от ПЗР на ЗТР

Те са си в ликвидация. Служебно заличаване - само за ЕТ. Прекратяване и заличаване не е едно и също :P :P :P
Консултирах се с адвокат,който ми каза,че няма да ми искат нищо от НАП,тъй като вече сме преминали през процедурата"прекратяване", а при заличаването не се искало.
klod
Младши потребител

ООД е ликвидация

Мнениеот mediapolis » 16 Окт 2007, 19:50

Колеги, някой може ли да предложи превод на английски на израза "заличаване на търговско дружество"? Благодаря ви!
mediapolis
Нов потребител

Мнениеот yank » 17 Окт 2007, 09:55

[quote][/quote]
Хм, от всички изрази, за които се сещам, като че ли най-удачен конкретно за това ми се струва delisting. Поне аз него използвам.
yank
Младши потребител

Мнениеот kalahan » 17 Окт 2007, 11:33

ДОПК:
Чл. 168. Публичното вземане се погасява:
...................
7. при заличаване на юридическото лице след прекратяване с производство по ликвидация, освен ако други лица отговарят за публичното задължение.
"Страхливците умират много пъти преди смъртта си; смелият вкусва смъртта само веднъж"
(Шекспир-"Юлий Цезар")
kalahan
Потребител

Мнениеот fixxxer » 17 Окт 2007, 13:19

Нека пожелаем успех днес на националите в Албания и късмет за нас в другите два мача от нашата група, иначе, ще ги пратим в "ликвидация" тези момчета :wink:
fixxxer
Потребител

Следваща

Назад към Данъчно право