начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

казус по Осигурително право

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

казус по Осигурително право

Мнениеот M_Schumacher » 15 Ное 2007, 15:15

Член Кооператор съм в производствена Кооперация. Съдружник съм в две търговски дружества. Имам регистрирана и действаща фирма, на която упражнява дейността лице по договор за управление. При осигурителни социални рискове съм задължен да сеосигурявам. В кои фондове и чрез коя осигурителна сметка? Чрез кого да се внесе и в какъв осигурителен доход? Какви осигурителни права възникват за мен по тези дейности?
M_Schumacher
Младши потребител

Мнениеот jojobba » 15 Ное 2007, 18:17

Като съдружник осигурителни вноски не дължите. За кооперациите не съм сигурна, но 100 % трябва да се осигурявате като управител на дружеството. Питайте счетоводителя си, той ще направи необходимото да по4нете да се осигурявате. колкото до вноските - те са си определен процент от дохода - зависи какво пише в договора. Определено счетоводител ще нареди нещата :-)
jojobba
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 16 Ное 2007, 19:10

1. Първо трябва да отговорите - упражнявате ли труд като член кооператор -
ако да - КСО - чл.4 ал.1 т.5 - осигуровките са за всички осигурителни случаи без безработица, върху брутния ви доход преди приспадане на необходимо-присъщите разходи. 65:35 осигуровки Кооперация/лични
ДОД - след приспадане на осигуровките и необходимо присъщите разходи.

2. Във вашата фирма - по договор за управление - КСО - чл.4 ал.1 т.7 - осигуровките за за всички осигурителни случаи след приспадане на необходимо присъщите разходи (10%) но не помалко от минималния осигурителен доход за дейността на фирмата ви. 65/35 Търговско дружество /лични осигуровки,
ДОД, след приспадане на осигуровките и необходимо присъщите разходи

3. Като съдружник в другите две ТД - ако упражнявате труд при тях - КСО чл.4 ал.3 т.2 - осигуровките са за инвалидност, общо заболяване, старост и смърт - като самоосигуряващо се лице - върху 220 лв, като
вие ще изберете кое от двете дружества да внася осигуровките.
Осигуровките изцяло за ваша сметка.

Ако и на трите основания получавате доход - написал съм ви реда по който се осигурявате. Брутната сума на осигурителния ви доход не може да надхвърля 1400 лв за тази година. Или казано по друг начин - ако като член кооператор получавате доход 1400 лв, тогава не се осигурявате на другите основания ;-)

Оставаше да добавите че упражнявате и свободна професия, за да бъде пълна историйката ;-) Но тогава нямаше да се осигурявате за доходите получини като съдружник в другите две фирми :P
prnedev
Активен потребител

Назад към Данъчно право