начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Проверка за ипотека на имот в строеж

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проверка за ипотека на имот в строеж

Мнениеот hunter1 » 20 Дек 2010, 17:53

Здравейте, искам да попитам, как мога да разбера дали имота, който имам желание да закупя е ипотекиран от стройтеля или от бившия (в момента настоящ) собственик. Ситуацията е следната:
Търсих апартамент и намерих в една новострояща се сграда, която за в момента ми харесва и отговаря на всички мой изисквания. Апартамента е на собственик, който има строителна фирма, която в момента прави ВиК инсталацията. До тук всичко е наред, но излезе въпроса защо така 6 месеца преди зададения срок за акт 16 човека продава имота и то на доста изгодна цена (около 22-25% под пазарната в района за подобен). Фирмата стройтел е доста неизвесна, поне в нета нищо не намерих за нея. Знам адреса на фирмата и съм решил да отида в офиса да говоря за строителство, срокове и др. излязли въпроси. Но едва ли ако са некоректни, ще кажат дали са взели кредит и имота е ипотекиран (ако са коректни би трябвало да кажат).
И въпроса е мога ли по някакъв начин да разбера дали апартамента е ипотекиран ? За построени с нотариален акт прочетох, че в службата по вписванията мога да подам искане за това нещо, но за недостроен не знам как трябва да се процедира. Апартамента по-думите на стария собственик би трябвало (точно така се изрази а е в строителния бизнес и то конкретно по тази сграда) да е с акт 14 (вече има стени от тухла и от едната страна е с поставена дограма и тече монтажа на ВиК системите).
hunter1
Младши потребител

Re: Проверка за ипотека на имот в строеж

Мнениеот namakak » 21 Дек 2010, 00:32

Без адвокат да провери и изиска всичките документи за строежа,АП,покупката преди строежа,удостоверение от кадастъра и хиляди други подробности,никой не би се наел да купува.Сроежа е в някаква община.Тая община дава данъчна оценка възоснова и на завършеност на строежа от фирмата.
Желателно е адвокат,за да си спестите около над 300лв може малко,но и загубата на солидна сума и нерви.
Много брокери незнаят какви документи се изискват от нотариуса даже,задължително адвокат!!!!!!!!!!!
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот hunter1 » 21 Дек 2010, 12:01

Здравейте, ситуацията малко се измени. Значи днес заедно със собственика ходихме във фирмата инвеститор. Оказа се че сградата има акт 14 (видях го) и за собственика ще бъде издаден нотариален акт, който да ми прехвърли. За в момента мисля да изчакам да излезе нотариалният акт. След това вече може ли да се провери по стандартен начин (въпреки, че е само с акт 14) или пак трябва да се търси адвокатска намеса за тази проверка(не казвам, че не е хубаво, но все пак е скъпо, а в момента нямам много налични свободни пари) ?
hunter1
Младши потребител

Мнениеот Melly » 21 Дек 2010, 13:14

Още един любетел на силни усещания - евтин на брашното, скъп на триците.
Вероятността горчиво да съжалявате след придобиване на собственоста е голяма.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот fbr65 » 21 Дек 2010, 13:31

Проверка за тежести в АВ може да се прави, не само по идентификационен номер на имота, а и по данни на собственика (продавача). Тази цена е знак за особено внимание.
fbr65
Потребител

Мнениеот svdunov » 21 Дек 2010, 13:42

Направете справка в СВ по партидата на УПИ и тогава купувайте.
По партидата на апартамента може и да няма вписана тежест, но ако и ипотекиран УПИ с всички бъдещи приращения и подобрения ....това вече е проблем
svdunov
Нов потребител

Мнениеот hunter1 » 21 Дек 2010, 14:04

Благодаря много. Ако съм разбрал правилно проверявам и имота за ипотека и като УПИ за цялата сграда за ипотека в агенцията по вписванията. Аз също си мисля и за включване на клауза ревандикационен иск в договора за продажба при нотариата, но се надявам до него да не се стига до него. А за цената си има логично обяснение поне на първо размишление. Просто апартамента е даден като обезщетение за свършената работа и човека иска да си вземе парите възможно по скоро (все пак е вложил средства за матеряли и труд), а апартамента ще стане до 6-9 месеца в подходящ вид за живеене (и евентуална скъпа продажба). Другият фактор за цената е степента му на завършеност (само на шпакловка и замаска).
А да попитам и за това: настоящия собственик отговаря ли ако искараме, че няма задължения при момента на продажбата, но в последствие се окаже, че има при клауза за ревандикационен иск.
hunter1
Младши потребител

Назад към Ипотека