начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Прехвърляне на имот по съребрена линия

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прехвърляне на имот по съребрена линия

Мнениеот Pilgrim » 29 Авг 2002, 15:17

Моля ви да ми дадете съвет по следния проблемен за мен въпрос:
Моята леля желае да ми прехвърли приживе жилището си. Тя е разведена и няма деца. Майка ми е единствената и сестра, а аз съм единственото дете на майка си. Въпросът ми е как ще ми излезе най-евтино, с възможно най-малко тичане по инстанции и естествено най-сигуно като резултат. Леля ми е на възраст, на която човек започва да мисли сериозно за края, но ако все пак и дойде друг акъл, това значи ли, че ако ми прехвърли имота като дарение ще може сама да отмени дарението си. Ако пък решим да оформим сделката като покупко-продажба, това много по-скъпо ли ще бъде и дали ще отнеме повече време.
Благодаря предварително на всички за помощта.
Pilgrim

Re: Прехвърляне на имот по съребрена линия

Мнениеот russema » 30 Авг 2002, 12:56

Съветвам Ви да си продължавате живота спокойно - да не сключвате никакви сделки, да не придобивате никаква собственост. Няма харчене за такси, данъци и адвокати, няма тичане по инстанции, няма никакви грижи – сигурно и безпроблемно.
russema
Младши потребител

Мнениеот mamas » 30 Авг 2002, 13:33

Бихте могли да си живеете спокойно, без да напрвите прехвърляне и да чакате естествения ход на живота - Вие сте единствен наследник. Не се знае, обаче, дали на лелята няма да й хрумне да прехвърли имота на някой срещу гледане и здръжка. Не съм специалист, но съгласно чл.47, ал.1, б."б" от ЗМДТ при дарение ще платите данък 0,7% от данъчната оценка, а при покупко-продажба 2%. Другите такси са еднакви. Покупко-продажбата е по-сигурна за вас. Съгласно чл.227 от ЗЗД има три хипотези, при които леля Ви би могла да си върне дарението.
mamas
Младши потребител

Мнениеот madlen » 30 Авг 2002, 17:58

Ако калкулирате цената на нервите и ???, които излишно, но дълго ще си задавате и Вие и леля Ви, то и адвокатският хонорар ще Ви се види нищожен. Ако разполагате с дан. оценка на имота и имате желание да получите компетентна платена консултация по проблема си можете да пишете на madlenbg@yahoo.com
madlen
Нов потребител

Назад към Покупко-продажба