начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Придобиване поради недобросъвестно владеене

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Придобиване поради недобросъвестно владеене

Мнениеот rashko » 17 Юли 2011, 15:57

Участник съм в непиятна делба. Доведената ми сестра ползва единя а аз другият етаж от къщата. Тя заведе преди години иск за делба и до този момент воюваме в съдебна зала. Въпросът ми е тя може ли да придобие етажа, който ползва поради, /недобросъвестно владеене/ въпреки наличието на процес на съдебна делба? Бих искал да науча повече за причините за възможността или невъзможността. Къде мога да науча повече по този въпрос?
rashko
Потребител

Re: Придобиване поради недобросъвестно владеене

Мнениеот ch3oh » 18 Юли 2011, 16:04

"Бих искал да науча повече за причините за възможността или невъзможността."

И аз. Честно!
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот rozablue » 18 Юли 2011, 18:03

Има само добросъвестно владеене - т.е. тя не знае ,че имотът е собственост на друг човек и го ползва и владее като свой. В този случай срокът за придобиване е 5 години.
В другия случай-когато знае,че имотът е на друг собственик, но тя го владее и той не претендира в продължение на 10 години - тя може да го придобие по давност.
rozablue
Потребител

Мнениеот Melly » 18 Юли 2011, 18:43

rozablue написа:Има само добросъвестно владеене - т.е. тя не знае ,че имотът е собственост на друг човек и го ползва и владее като свой. В този случай срокът за придобиване е 5 години.
В другия случай-когато знае,че имотът е на друг собственик, но тя го владее и той не претендира в продължение на 10 години - тя може да го придобие по давност.

Епохално! :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот teogeo » 18 Юли 2011, 19:03

rozablue написа:Има само добросъвестно владеене - т.е. тя не знае ,че имотът е собственост на друг човек и го ползва и владее като свой. В този случай срокът за придобиване е 5 години.

Rozablue, Melly има основание да се усмихва в стил "Мона Лиза".

http://www.1001line.com/kniga_222/%D1%81%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82.html
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот rozablue » 18 Юли 2011, 19:24

Благодаря за приложения документ - подкрепяш отговора ми, ето и цитата от него:

"В обстоятелствената проверка пред Нотариуса се посочва като основен придобивен способ давностно владение по чл. 79 от Закона за собствеността. Тълкованието на този член е, че владението е упражнявано чрез постоянна фактическа власт явно, непрекъснато, несъмнено и спокойно в продъжение на повече от 10 години (5 години, ако владението е добросъвестно). На база събраните доказателства Нотариуса признава правото на собственост, като се произнася с мотивирано постановление и издава констативен нотариален акт за собственост, с който не се учредява, а само се удостоверява правото на собственост. Този акт не се ползва със сила на присъдено нещо и няма конститутивно действие. Удостовереното в него право произтича от факти и обстоятелства, стоящи извън акта."

Що се отнася до Мона Лиза - някои изследователи твърдят, че загадъчната й усмивка се дължи на парализа на някои лицеви мускули.
rozablue
Потребител

Мнениеот rozablue » 18 Юли 2011, 19:42

Melly написа:

Епохално! :D

ОК, Melly:
Законът за собствеността предвижда специални разпоредби за придобивната давност. Така според първата алинея на чл. 79 правото на собственост по давност върху недвижим имот се придобива с непрекъснатото владеене в продължение на 10 години. Във втората алинея е заложено, че ако владеенето е добросъвестно, то тогава правото на собственост се придобива с непрекъснатото владеене дори в продължение на само 5 години.
Добросъвестно владеене ще е налице например, ако имотът е придобит при покупка от единия съпруг, без да е представен документ за съгласието на другия, а след време се установи, че продаденият имот е бил съпружеска имуществена общност. Същото е положението и ако примерно се закупи имот от лице под запрещение без разрешение на съда, ако купувачът не е знаел, че купува от такова лице.
Що се отнася до т.нар. недобросъвестно владеене, при което трябва да има изтекла 10-годишна давност, за да се придобие имота, то владеенето трябва да е фактически без основание или дори и да е с основание, то владелецът да е бил наясно с порока.

Терминът "добросъвестно владение" се подчертава и винаги съществува като самостоятелен такъв, а другият е "т.нар." и често се пропуска.

Но терминологичното уточнение не променя същността на отговора към зададения въпроса.
Последна промяна rozablue на 18 Юли 2011, 19:47, променена общо 1 път
rozablue
Потребител

Мнениеот Melly » 18 Юли 2011, 19:46

Детайлите, rozablue, детайлите в изказа ти са нещото, което ме провокира да възкликна.
Това само за уточнение. :lol: :lol: :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот rozablue » 18 Юли 2011, 19:52

Melly написа:Детайлите, rozablue, детайлите в изказа ти са нещото, което ме провокира да възкликна.
Това само за уточнение. :lol: :lol: :lol:

Така е, но аз отговорих на въпроса - и вярно по същество, а ти не отговори. Което означава,че аз ползвах форума по предназначение, а ти не - изрази само емоция,без да уточниш нищо, което може би беше объркващо за човека,задал въпрос -все пак в случая той беше важен , а не аз.

Но все пак ти благодаря за вниманието.
rozablue
Потребител

Мнениеот Гост. » 18 Юли 2011, 20:50

В страни от диалектическия спор, но все още няма отговор на:
Въпросът ми е тя може ли да придобие етажа, който ползва поради, /недобросъвестно владеене/ въпреки наличието на процес на съдебна делба?

Отивам за пуканки. :lol:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот rozablue » 18 Юли 2011, 21:30

Отлично, poli_g! Съществен детайл. Какъв е твоят отговор? Защо бягаш за пуканки? Човекът пита. Моят отговор е "Не." - след като са в процедура на делба, вече нищо не може да се направи, защото делбата се извършва на базата на съществуващите обстоятелства, установени в първата фаза на процеса.

Предлагам да оформим един окончателен отговор: Ваша е думата, poli_g и Melly!
rozablue
Потребител

Мнениеот Гост. » 18 Юли 2011, 23:07

Не бягам! http://www.vbox7.com/play:648a54aa
Седнала съм на първия ред и ....чета субтитрите, но няма да суфлирам.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот vasilmarinov » 18 Юли 2011, 23:37

Бульо Розе, вещното право не е твоята стихия, повЕрвай ми. А и процедурите по делбата също. И не се сърди за закачките, все пак колегите бяха предизвикани.

По въпроса
rashko написа:Участник съм в непиятна делба. ......
Къде мога да науча повече по този въпрос?

Виж- "Владението" на В.Таджер, "Ново вещно право" на проф. Венедиков, има и други, но като за начало това е добре.
А, Розе, и ти може да им хвърлиш едно око на тия книжки, има интересни работи в тях.
Именно пълната липса на доказателства сочи, че обвиняемият е опасен и коварен престъпник, който много добре прикрива следите си, поради което заслужава най-тежко наказание!
vasilmarinov
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 19 Юли 2011, 00:55

:D
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот rashko » 19 Юли 2011, 21:28

Много ви благодаря. Аз междувременно потърсих тук там и открих за себе си отговори. Ще ги споделя, ако нямат нищо общо с истината поне ще се посмеете с моето невежество. :D Установих, че:
-Като в исковия процес, така и в делбеното производство всеки съделител е самостоятелна страна в делото. Но тук всеки от тях независимо от процесоалното му качество на ищец или ответник е заинтересуван да се извърши разпределение на делбената маса и да получи своя дял от общността. Всеки съделител, който не отрича допустимостта на делбата, е едновременно и ищец.Когато съделителя, който е предявил иска, оттегли исковата си молба, заявлението на същия няма за последица прекратяване на делото, ако останалите съделители заявят, че искат да извършат делбата. Знае се, че с предявяване на иск за делба се прекратяват всички давностни срокове. Поради тези причини в процес на делба никой от съделителите не може да придобива добро или не добросъвестно. :roll:
Последна промяна rashko на 20 Юли 2011, 14:16, променена общо 1 път
rashko
Потребител

Мнениеот bebitor » 20 Юли 2011, 10:53

Прав сте. И да се сдобие с НА, това нейно действие ще е правна нула.
П.П. Темата много ме развесели :D
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот doodle » 21 Юли 2011, 20:22

rashko:
"Въпросът ми е тя може ли да придобие етажа, който ползва поради, /недобросъвестно владеене/ въпреки наличието на процес на съдебна делба?"

Здравейте!

Ще се опитам да дам и аз отговор на поставения въпрос, разбира се без да претендирам за изчерпателност.
Според мен придобивна давност не тече докато трае съдебния процес за делбата, като основание за това е разпоредбата на чл. 84 ЗС – “Относно придобивната давност, освен горните правила, се прилагат съответно и чл.113, 115, 116, 117 и 120 от Закона за задълженията и договорите.”

Приятна вечер!
doodle
Нов потребител

Мнениеот rozablue » 23 Юли 2011, 21:49

[quote="vasilmarinov"]
Виж- "Владението" на В.Таджер, "Ново вещно право" на проф. Венедиков, има и други, но като за начало това е добре.
quote]

Е, добре, като прочетеш тези книги, отговори на въпроса.
rozablue
Потребител

Мнениеот lexy21 » 23 Юли 2011, 22:22

Рашко,
Подозирам, че се касае за един и същи казус viewtopic.php?f=6&t=47763&p=465420#p465420, в противен случай идват твърде много доведените сестри и съдебните делби, инициирани от тях :lol:
Както и да е, ако наистина нямате възможност да ангажирате адвокат, има Закон за правната помощ, погледнете го и се възползвайте от него, ако отговаряте на условията. За да не се получи накрая поговорката - скъпи на триците, евтини на брашното. Съдебни делби не се водят във форум или с жокер"помощ от приятел". С най-добри пожелания.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот rashko » 25 Юли 2011, 13:23

Да прав сте. Просто се постарах да не претрупвам въпроса с ненужна информация. Човешкото поведение е сложно и многокомпонентно. Както при другите така и в моя случай "нещата" не са прости. Въпростат ми съдържа само необходимият минимум от информация, за да мога да получа отговори които биха обогатили моите липсващи познания в точно определената насока. За котио благодаря на взелите отношение и помогнали със съвет. Бих могъл да споделя личната си драма. Ще се получи достатъчно интригуващо четиво. Романтичен сблъсък, драматични обрати, изпепеляваща любов, завист, омраза, коварни планове, комични ситуации, със специалното участие на органи на държавни институции със отворен финал и модерната на последък фраза "най-доброто предстои".
rashko
Потребител

Назад към Съсобственост и делба