начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Въпрос относно дарение на имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно дарение на имот

Мнениеот curious_ » 26 Юни 2012, 18:27

Здравейте, интересува ме малко информация по един юридически казус.
Дядо ми и баба ми имат две деца ( баща ми и брат му). Когато баща ми е бил още в гимназията са му дарили етаж от къща без условия за гледане,издръжка, право на обитаване или каквото и да е. Понеже по онова време не е имало право един човек да има два имота дядо ми е прехвърлил земедеска земя на името на чичо ми. След няколко години правят размяна, като чичо ми дава земеделската земя на дядо ми и баба ми и в замяна взима етажа, който е под нашия и със същата площ. Това става 92г. През 97г. дядо ми почива, а баба ми е жива и до днес. Понеже баща ми и чичо ми са си разделили апартамента на баба ми ( полага им се по 1/2 идеална част) ние решаваме да си стегнем нашата част (баба ми не обитава тези стаи, а стаите които се падат в частта на чичо ми) и да преградим вратата, която свързва двете части за да нямат повод да минават през етажа ни. Като това не е проблем понеже самият етаж има два входа и баба ми спокойно може да си ползва тези стаи в които си живее в момента, но чичо ми искал да дава стаята която е до входната и врата под наем и казва на баща ми, че едва ли не тя била длъжна да ползва банята и тоалетната, които са в нашата част до края на живота и ( а никъде в нотариалните актове не пише, коя част на кой е и баба ми какво да ползва). В нот. акт на чичо ми пише, че има право на етажа му, 1/2 от застроената площ и прилежащите й сервизни помещения и 1/2 от двора.
В момента баба ми и чичо ми се опитват да плашат баща ми, че ако затвори вратата щяли да го съдят и ще имат претенции към дарения етаж на баща ми. Та въпроса ми е могат ли да оспорят дарението при условие, че и чичо ми си има етаж, който е голям колкото нашия, няма условия в дарението, и не сме заплашвали баба ми със смърт и разни подобни, които мисля бяха причина да развали дарението. Ако могат да го оспорят, то може ли баща ми да ми прехвърли етажа чрез дарение на мен и така да нямат какво да оспорват ? Благодаря!
curious_
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба