Здравейте на всички!
Моля да ме извините, ако темата не е за този раздел!
Става въпрос за съсобственик на къщата ни. Той живееше с майка ми, като откупи частта от къщата на баща ми. Този човек постоянно ни прави мизерии и ние не можем да направим нищо, защото той си има нотариален акт. Предлагано му е многократно да му бъде платена частта, тъй като ние не искаме да живее с нас, но безуспешно. Обаче къщата е само с право за строеж, като земята върху която е построена е моя собственост, наследство от дядо ми. Някой може ли да ми даде съвет дали бих могъл да имам някакви претенции въз основа на това, че неговата част от къщата е върху моя земя?
Ако има адвокат, който би се заел да ми съдейства, ще бъда много благодарен.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 00:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Имам ли шанс по следния казус?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Имам ли шанс по следния казус?
колко етажа е къщата Ви
Последна промяна julyanvonemona на 26 Сеп 2012, 14:35, променена общо 1 път
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
julyanvonemona написа:колко етажа е къщата Ви
И в каква връзка е поставен този въпрос?
-
Melly - Старши потребител
И в каква връзка е поставен този въпрос?
Евентуално ако е еднофамилна да видим дали е технически поделяема, стига разбира се да има воля в такава посока.
-
menghu написа:Обаче къщата е само с право за строеж, като земята върху която е построена е моя собственост, наследство от дядо ми. Някой може ли да ми даде съвет дали бих могъл да имам някакви претенции въз основа на това, че неговата част от къщата е върху моя земя?
Отговорът се съдържа във въпроса Ви. Правото на строеж предполага наличието на постройка върху чужда земя. Претенции можете да имате всякакви - някои може да са основателни, други - не. Пробвайте да прекратите съсобствеността чрез съдебна делба.
-
vdggbg - Активен потребител
Къщата е на 3 етажа, ако това има значение. Другото, което искам да добавя е, че къщата е без акт 16, също ако има значение.
vdggbg, какво бих могъл да постигна, след като разделим къщата по съдебен път?
vdggbg, какво бих могъл да постигна, след като разделим къщата по съдебен път?
- menghu
- Нов потребител
Може би не се изразявате правилно, за съжаление - не зная. Ако къщата Ви е на три етажа - "лошият чичко" и в трите етажа ли има съсобственост, или си има изключително негов собствен етаж (или част от етаж, но - реална, не идеална)? В последния случай не Ви е съсобственик, и ще се налага да го търпите - както в сериала "Етажна собственост", примерно. И, пропускате момента със съдебната делба, разбира се. Това, че къщата е без Акт 16 може да има, а може и да няма значение - зависи.
-
vdggbg - Активен потребител
Въпреки че няма акт16 не виждам никаква пречка при съдебна делба къщата да се подели като проекта за разделянето и да бъде част от промяна на обекта по време на строителство, т.е. едновременно да бъдат въведени в експлоатация и двата поделени обекта, разбира се всичк да е в допустимото по чл154. ЗУТ.
-
vdggbg , той откупи идеалната част на баща ми. Няма изключително негов етаж. Строежът е разрешен от дядо ми, но на баща ми и майка ми, не на него. Той построи и 3-ти етаж на къщата.
Сградата е построена 1997 г. той откупи частта 2008 г.
Сградата е построена 1997 г. той откупи частта 2008 г.
- menghu
- Нов потребител
Може да имате някакви претенции , може и да имате някакъв шанс , но какво конкретно можете , ще установите след консултация с адвокат , който да се запознае с документа за т.нар. "откупуване" и срещу възнаграждение ще Ви консултира.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Със 99,99% сигурност щом къщата е триетажна може да бъде предмет на делба по реда на чл.чл. 202 или 203 ЗУТ. Това дава възможност за париране на нечии амбиции, въпроса да се реши по начин различен от този посочен в цитираните разпоредби! Все пак зависи, кой как ще изкънти!
-
11 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|