начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

наплащане на дял под данъчна оценка

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

наплащане на дял под данъчна оценка

Мнениеот volkan » 13 Ное 2012, 21:31

здравейте, предстои ни делба на съсобствен наследствен имот. Данъчната оценка на имота на 1600 лева. Моят дял е 1/4.
Съсобствениците са съгласни да им наброя за техния дял 850 лева. Но това означава, че сумата, която им наплащам е под данъчната оценка за техния дял. Възможно ли е да им наплатя сума под данъчната оценка за техния дял.
volkan
Младши потребител

Re: наплащане на дял под данъчна оценка

Мнениеот volkan » 13 Ное 2012, 23:23

интересува ме дали е правилно и законно да продаваш/в случая уравняваш дял/ на цена по-ниска от данъчната. Възнамерявам после да продам имота по данъчна оценка, което означава, че продажбата на 3/4 ид.ч. /1/4 ид.ч е наследствена, 3/4 ид.ч. не са наследствени/ ще бъде облагаем доход за мен, защото няма да са изминали 3 години от делбата. При подаване на данъчната декларация в НАП ще видят, че при делбата за уравняване на дела съм платил за 3/4 ид.ч. сумата от 850 лева/по данъчна оценка трябва да е 1200 лв./, а при продажбата на имота в последствие по данъчна оценка ще получа сумата от 1200 лв. за 3/4 ид.ч и за реализирания доход от 1200 -850 =350 -10 % нормативно признати разходи ще платя 10 % данък.
Въпроса е може ли да има някаква санкция за мен, че съм закупила от роднините си 3/4 ид.ч под данъчната оценка?
volkan
Младши потребител

Re: наплащане на дял под данъчна оценка

Мнениеот volkan » 13 Ное 2012, 23:33

благодаря Ви много за отговорите
volkan
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба