начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Делба на имот, моля помогнете

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Делба на имот, моля помогнете

Мнениеот juman » 16 Юни 2011, 17:22

Здравейте на всички. Първо искам да се извиня ако има подобна тема, защото прегледах голяма част, но сходна не открих. И второ за некомпетентността ми по отношение на правните термини и наименования.
Може да стане доста дълъг моят пост, но искам да опиша всичко подробно, за да можете да добиете представа, за какво става въпрос.
Значи закупихме имот(къща с 1/2 идеална част) от едно общо урегулирано УПИ. Общата м2 на парцела е 624 м2 с общо лице към улица 28.19 м. От ЗУТ разбирам че за град в който се намираме ние е необходимо да има всеки от съсобствениците по най-малко 300 м2 и 14 м. лице. Вижда се че ги имаме, но идва първият въпрос(проблем) нашата къща е точно на 14 м. от лицето и се явява границата. При такова разделяне тя ще стане на калкан (мисля че така се наричаше) и входът ни от към улицата и на самата къща ще бъде затворен. До колкото съм запознат , за да бъде на калкан къщата ни другият собственик трябва да построи нещо, което да се яви близнак(или греша)? В ЗУТ по чл. 19 ал. 3 е казано, че лицето и повърхността могат да бъдат намалявани най-много с 1/5. Тя държи да има 14 м лице ако остане така че да ги има може ли тези 14 м на улицата да не продължават на вътре в имота по права линия(мисълта ми е да няма достъп до къщата)? Тъй като тя не желаеше по взаимно съгласие да се разделим заведохме дело за преразпределение на ползване, с което остана 1 от общо 2 варианта, при който имаме по голямо лице от нея и съответно навътре в имота се компенсира загубеното. След това разбрахме, че трябвало да се заведе дело за делба, а не за преразпределение, при което се стигна до споразумение, че по взаимно съгласие ще се разделим, но тя сега пак отказва да подаде молба(нали и двете страни трябва) и си претендира за 14 м лице, а ние пак сме на старта след 5 години пари, мъки, стрес... Ужасно е всяка сутрин когато тръгваме за работа да ни вика че сме и откраднали бащиното и да кълне! Не се издържа просто. Въпросната жена няма ток, вода ползва незаконно, а за данъци върху така претендирана от нея бащина земя не е плащала никога, както и за другите имоти които притежава. Можем ли да използваме това с данъците срещу нея? Какво да правим сега след като тя пак отказва да се разделим. Даден е срок до септември мисля. Това дело може ли да се продължи или трябва ново да се завежда? Ние нищо не искаме от нея само да се разделим и всеки да си гледа живота. Моля помогнете. Ако нещо съм пропуснал кажете и ще се опитам да ви отговоря.
Благодаря Ви!
Желая Ви приятен ден!
М. Иванов
juman
Нов потребител

Re: Делба на имот, моля помогнете

Мнениеот julyanvonemona » 17 Юни 2011, 18:09

Вашият съсобствен УПИ може да се раздели чрез съдебна делба, независимо че заварената в него сграда ще се окаже на бъдещата граница. Ако делбата усложнява подхода към сградата и за това има лек. Тук обаче наистина трябва да се обърнете към опитен адвокат - който освен това да е и доблестен човек който да завърши процеса до край. Желая късмет. Ще Ви трябва!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Re: Делба на имот, моля помогнете

Мнениеот juman » 28 Юли 2013, 16:47

Здравейте, по проблема, който съм описал по-горе със съдебната делба не се получи. Сега се обмислят варианти за доброволна делба ако се съгласи, но пак има проблеми с размерите на парцела и застроените сгради в него. Искам да попитам вас преди да отида да говоря с човек, който може да ме запознае с това. Като говорих със съседката тя каза че за да се съгласи да се разделим трябвало да си узаконим къщата, което аз мислех, че всичко е наред с това нещо, но се оказа, че не е имало строителни книжа. Къщата е строена '59 мисля, което я прави допустима и подлежи на узаконяване. Въпрост е че тя каза че за да я узаконим трябвало нейното съгласие и подписс, с което щяла да получи част от имота или сградата не ми стана ясно, но че щяла нотариално да се откаже от него за да няма претенции след време. Така ли е наистина и сигурно ли е това ако се направи или се опитва да ни изиграе? Предложих и вариант за делба на който каза че ще помисли и може и да се съгласи. С този вариант ние си затваряме портата на улицата, но ще го приживеем това. Мисълта ми е дали е възможно такава делба изобщо дори и да е доброволна? При делба могат ли собствениците да определят границите като следват допустимите размери? При този вариант няма да има растояние от 3 м даже и с допуска от 1/5 няма да има ще бъде някъде около 1м от къщата ни до границата. За да придобиете представа съм начертал една простичка скица. Въпросната граница която искам е с червено. Така съм я пуснал за да има 14 м лице на улицата защото мисля че трябва да са само на улицата, а на вътре в парцела няма значение как ще е или греша. Благодаря предварително и ако нещо не е ясно ще се опитам да го обясна на ново.
http://radio33.org/download/skica.jpg
juman
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба