начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

делба на къща

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

делба на къща

Мнениеот ylitha » 18 Ное 2013, 22:57

Здравейте,
Бих искала помощ по следния казус (не съм напълно запозната с подробностите, моля да ме извините и коригирате, ако бъркам нещо): Наследствена къща със сутерен, 2 самостоятелни етажа и двор. След незаконно завещание (бабата е с деменция и е принудена да подпише завещанието) къщата се наследява от единия внук. Реално е имало 2-ма наследника - син и дъщеря. Сина почива и остава внук(споменатия), дъщерята е още жива и има 2-ма внука от нейна страна. Следват съдебни спорове, доказва се че завещанието е невалилдно и се стига до момент в който страните трябва да:
1. Споразумяват се за делението на къщата, всеки си получава етаж + общи части и всички са доволни (въпросния внук отказва)
2. Едната страна откупува къщата (внука твърди, че няма толкова пари, но отказва да я продаде)
3. Къщата отива на търг и се продава на безценица (никой не е доволен)
или 4. Адвокатите са посъветвали да се изготви проект от архитект, че къщата е делима и чрез него съда да раздели къщата.
Та въпроса ми е по т.4 - какво трябва да се изготви проект или становище? Какво трябва да включва (геодезическо заснемане, архитектурна част, ОВК, ЕЛ ...)? И реално какви са стъпките които трябва да се предприемат?
ylitha
Нов потребител

Re: делба на къща

Мнениеот julyanvonemona » 19 Ное 2013, 11:54

Зависи!
Ако страните са съгласни може да се пристъпи към доброволна делба. В случая се прилага чл.202 ЗУТ.
Ако се стигне до съдебна делба съответстващата норма е чл.203 ЗУТ
В случая при доброволната делба не е лошо предварително да се консултирате с адвокат и колега архитект. При съдебната делба адвокатът е conditio sine qua non, а архитектът ще дойде под формата на СТЕ.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Съсобственост и делба