начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

За несъответствие между нотариален акт и скица

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

За несъответствие между нотариален акт и скица

Мнениеот mitko20050 » 17 Ное 2013, 16:04

Здравейте! Предстои ми съдебна делба на УПИ при който открих несъответствие между скица и нотариален акт.
Както знаете в нотариалният акт са описани квадратурата и граничещите парцели. В случая едната граница която е описана със съседен собственик с неговите имена но противно на нотариалният акт, върху скицата се вижда черен път който отнема повече от 20% процента от собствения ми имот. За сега не съм правил измервания на квадратурата по скоро ме вълнува тежеста на описаните граници в нотариалният акт. Дали скицата или нотариалният акт имат повече тежест при съдебна делба и това ще бъде ли спънка при първата фаза на делото. Как да постъпя за изясняване на това несъответствие? Извинявам са за многото въпроси, но времето ми тече и съм притиснат!
mitko20050
Нов потребител

Re: За несъответствие между нотариален акт и скица

Мнениеот ivan_lawyer » 17 Ное 2013, 16:43

Къде слагате оградата си, като въпрос. Имате ли представа за граници, чисто житейски. Имам въпрос - този път има ли го или така е просто Упнат.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 17 Ное 2013, 18:35

mitko20050 написа:Здравейте! Предстои ми съдебна делба на УПИ при който открих несъответствие между скица и нотариален акт.
Както знаете в нотариалният акт са описани квадратурата и граничещите парцели. В случая едната граница която е описана със съседен собственик с неговите имена но противно на нотариалният акт, върху скицата се вижда черен път който отнема повече от 20% процента от собствения ми имот. За сега не съм правил измервания на квадратурата по скоро ме вълнува тежеста на описаните граници в нотариалният акт. Дали скицата или нотариалният акт имат повече тежест при съдебна делба и това ще бъде ли спънка при първата фаза на делото. Как да постъпя за изясняване на това несъответствие? Извинявам са за многото въпроси, но времето ми тече и съм притиснат!

Нищо лично, ама щом сте започнал дело за съдебна делба, със сигурност се нуждаете от квалифицирана помощ, иначе рискувате да допуснете съществени грешки.
П.П.НА е документът за собственост, а не скицата.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот mitko20050 » 17 Ное 2013, 21:54

Благодаря за бързите отговори. Всъщност парцела е реституиран със съдебно решение и описан в нотариалния акт, което описание се разминава със скицата. Не е бил ограждан досега с ограда защото се намира като последен в края на града и е гранечещ според НА до имота на въпросния съсед. Черният път съществува дотолкова че същият съсед го е утъпкал с трактор където го и паркира. Имам подозрения за преднамерена противозаконна промяна на скицата от лично заинтересуван общински служител. Още не съм успял да обсъдя въпроса с адвоката си, но смятам че мненията изказани тук ще ми бъдат много полезни за което съм ви благодарен.
mitko20050
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 19 Ное 2013, 12:16

mitko20050 написа:Здравейте! Предстои ми съдебна делба на УПИ при който открих несъответствие между скица и нотариален акт.
Както знаете в нотариалният акт са описани квадратурата и граничещите парцели. В случая едната граница която е описана със съседен собственик с неговите имена но противно на нотариалният акт, върху скицата се вижда черен път който отнема повече от 20% процента от собствения ми имот. За сега не съм правил измервания на квадратурата по скоро ме вълнува тежеста на описаните граници в нотариалният акт. Дали скицата или нотариалният акт имат повече тежест при съдебна делба и това ще бъде ли спънка при първата фаза на делото.

mitko20050 Фантастичен сте!В този форум рядко друг участник в 7 изречения да зададе тема с толкова много независими променливи, някой от които от втори и по-висок ред. Повечето от тях при това, въобще не могат да бъдат изяснени във форум. Свръх всичко и
mitko20050 написа:Как да постъпя за изясняване на това несъответствие? Извинявам са за многото въпроси, но времето ми тече и съм притиснат!
Моля да бъда извинен за грубостта, но явно се събуждате ат летаргичен сън, освен ако не се шегувате. Във втория случай еваала! Аллах акбар!
PS Изходът е да ангажирате специалисти които персонално да се занимаят с вашия случай - минимум адвокат и техническо лице (архитект или инженер). Внимавайте с подбора им! Те също са стока
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 19 Ное 2013, 20:22

Като насока просто:
Имотната граница се състои от две точки.
Едната от тях е гранична за вас, съседа и общината (улицата, ПОС).
Разделете установяването на имотната граница на две фази. Първо установете точката към улицата. Става с тристранен протокол, Вие, общината и съседа. Изготвя се от лицензирано по ЗКИР лице.
Като втора фаза - другата точка. Може да опитате да бъде в един и същи протокол, но общината няма основание да подписва за втората точка.
По този начин ще парирате до голяма степен припознаването на "пътя" от съседа като негов.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 19 Ное 2013, 22:28

emilgrigorov написа:Като насока просто:
Имотната граница се състои от две точки.............

Няма що наистина просто! Даже много просто.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 20 Ное 2013, 10:13

Няма яснота по въпроса, но къде отива доброто старо владение, къде отива това- анимуса.

Тези технически граници са хубаво начинание, но Закона за собствеността е приоритетен.

Няма как да се смекчават с технически понятие основните понятия в правото, както и да е.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Ное 2013, 10:37

ivan_lawyer написа:.....................................Тези технически граници са хубаво начинание, но Закона за собствеността е приоритетен.
Абсолютно!

ivan_lawyer написа:Няма как да се смекчават с технически понятие основните понятия в правото, както и да е.

Напротив хич даже не е "както и да е", а от ЗС произтича всичко нататък. За съжаление при създаването на ЗКИР - в първоначалния му вид имаше залитане, но постепенно нечии глави поувряха, а други отидоха в "един по- добър свят". При създаването на ЗУТ тези залитания до голяма степен са смекчени.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот mitko20050 » 20 Ное 2013, 23:09

Много полезни съвети от emilgrigorov и julyanvonemona за което съм ви благодарен!Наивно допусках че описаните граници в нотариалният акт са неоспорими и ще трябва да се коригират на скицата. За съжаление това което изглежда елементарен проблем за обикновения човек може да се окаже колосален според специалистите.
mitko20050
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 21 Ное 2013, 10:20

mitko20050 написа:Много полезни съвети от emilgrigorov и julyanvonemona за което съм ви благодарен!Наивно допусках че описаните граници в нотариалният акт са неоспорими и ще трябва да се коригират на скицата. За съжаление това което изглежда елементарен проблем за обикновения човек може да се окаже колосален според специалистите.

Усещам дъх на сарказъм в обобщението Ви.
За да не остана по назад ще си послужа с един "класик" от близката българска история - вожда и учителя на българския народ Георги Димитров (иженарицаемият Гошо бирата). "Пътят на Партията е труден и трънлив той не е гладък, като жълтите павета пред Народното събрание...и ectr. и ectr."
Вярно е че графичното изображение на имота (скицата) требе да съответства на написаното в нотариалния акт който е първичен и изначален, ама я идете го направете и тогава давайте оценка дали проблемът е колосален или не, особено както в момента сте поставен в условията на предстояща съдебна делба!
Вменявам Ви усърдие! Успехът Ви ще зависи от него!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Съсобственост и делба