начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Въпрос за наследство

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за наследство

Мнениеот as4eto » 16 Май 2011, 00:27

Родителите ми починаха, аз съм единствен наследник на апартамент и на част от незастроен парцел в покрайнините на София. И за двете места има стари данъчни задължения, като за апартаментът е само за миналата година, докато за мястото- около 2-3 години. За да подам искане за данъчна оценка и да прехвърля данъчната партида на мое име от общината ми казаха, че трябва да заплатя старите задължения и да представя необходимите документи, които имам, в 6 месечен срок. За парцелът ми казаха, че не е необходимо да плащам веднага старите задължения, а само да представя нужните документи и задълженията ще бъдат прехвърлени на мое име заедно с партидата. Имам следният проблем:
За момента нямам финансова възможност да платя данъкът на апартамента, а от общината не ми дадоха алтернатива и след като изтекат 6 месеца знам, че ще ми бъдат наложени санкции, но не знам какви?
Колкото до парцела, документът за собственост, който ми трябва за да прехвърля партидата на мое име е в леля ми, а тя няма желание да ми даде копие, аз имам само удостоверение за наследници. Мога ли да извадя някакво копие на въпросният документ за собсвеност с това удостоверение, ако не, мога ли загубя права върху въпросният парцел?
Надявам се някой да ми даде отговор и предварително благодаря и се извинявам ако не съм писала в правилния раздел:)
as4eto
Нов потребител

Re: Въпрос за наследство

Мнениеот Гост. » 16 Май 2011, 06:01

За да подам искане за данъчна оценка и да прехвърля данъчната партида на мое име от общината ми казаха, че трябва да заплатя старите задължения и да представя необходимите документи, които имам, в 6 месечен срок

Трябва да споделите за коя община иде реч, така щото ВАС вече нееднократно отменя норми от местни Наредби по отношение това изискване- нямат право да ви отказват издаване на данъчна оценка при неплатени данъчни задължения за имота. Просто следва да впишат последните в издаденото УДО. Толкова по този въпрос.
Деклариране придобиване право на собственост върху имота пък е съвсем отделно и не е обвързано със заплащане на задълженията за него- декларация, удостоверение за наследници и копие от акта за собственост- само това ви е нужно.

Колкото до парцела, документът за собственост, който ми трябва за да прехвърля партидата на мое име е в леля ми, а тя няма желание да ми даде копие, аз имам само удостоверение за наследници. Мога ли да извадя някакво копие на въпросният документ за собственост с това удостоверение, ако не, мога ли загубя права върху въпросният парцел?

Колкото до парцела... с удостоверението за наследници и лична карта посетете АВ- СВ по местонахождение на имота, от където ще се снабдите срещу определена такса със заверен препис от акта за собственост.
Дали може да загубите права върху имота- малко вероятно, но не невъзможно - следва да докажат доста относими факти( от леля ви), за които няма данни в изложението ви.
Гост.
Старши потребител

Re: Въпрос за наследство

Мнениеот as4eto » 16 Май 2011, 22:57

МНого благодаря за изчерпателният отговор:)) Общината е Сердика, нищо не ми обясниха, казаха ми само, че трябва да ги платя, може и да не им се е занимавало...знам ли вече...Декларирането на право на собственост с декларация по чл. 14 от ЗМДТ ли става, или тя е за данъчната партида? Извинявам се за тъпия въпрос, но нищо не разбирам и колкото повече инфо търся, толкова повече се обърквам:( МНого благодаря още веднъж:)
as4eto
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба