Здравейте, имам нужда от помощ относно имотен спор. Случая е следния:
С годеницата ми имаме намерение да живеем в къщата на баща й(По-скоро етажа от къщата който е дарен на него от неговите родители, а другите два етажа са дарени на неговите двама братя). Той иска да припише въпросния етаж на нея.
Проблемът е че все още се води женен за майката на годеницата ми, въпреки че от 10 години не живеят заедно, просто нямат подписан развод. С майка й не сме в особено добри отношения... та въпросът ми е може ли тя по някакъв начин да възпрепятства прехвърлянето на имота. Годеницата ми има и един брат и една сестра, възможно ли е те също да предяват някакви искове!? И кое е по-добре да се направи така че единствен собственик да е тя: дарение или покупко-продажба и горе-долу каква сума излиза всичко!?
- Дата и час: 24 Ное 2024, 01:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дарение или покупко-продажба
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Дарение или покупко-продажба
Покупко-продажба. Дарението може да засегне запазена част от наследството и в бъдеще да се оспорва от останалите наследници.
- neutralen
- Активен потребител
То и продажбата може да се оспорва (че е дарение например) от заинтересуваните лица. Всичко е според зависи. Според мен и дарението ще свърши работа.
Не обиждай човека, който се опитва да ти помогне ! Уважавай чуждия труд !
- possitiv3
- Потребител
Имам предвид действителна а не ПРИВИДНА покупко-продажба, за обявяването на която за нищожна може да се предяви иск по чл.26 ал.2 от ЗЗД. Дарението е по неудачен вариант, който би довел до евентуални бъдещи спорове.
- neutralen
- Активен потребител
Питащият обаче може би няма предвид действителна, а привидна.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Едва ли питащия има представа каква е разликата от гледна точка на закона между действителна и привидна покупко-продажба, но адвоката, който го консултира следва да знае и да го убеди да сключи действителна сделка, щото при евентуален иск по чл.26 ал.2 от ЗЗД да може да се защити.
- neutralen
- Активен потребител
Благодаря за отговорите!!!
Та значи ...консултирах се с адвокат, който каза че трябва първо да се направи данъчна оценка на имота и ако е до 15 000лв може да се напише че са предадени в брой..в противен случай едни пари трябва да минат през банката.
Другото което се оказа е, че имота е НЕДЕЛИМ, защото наследството е направено по 1/3 на наследниците от всичко, а не както си мислих - по един етаж на наследник.
Междувременно единия наследник умира и не оставя наследници, вследствие на което неговата 1/3 преминава у другите двама наследници и така те вече притежават по 1/2 от имота.
Адвоката също така каза че е непродаваемо.... или първо бащата на годеницата ми трябва да го предложи на брат си - той да откаже и след това да го "продаде" на дъщеря си.
И пак аз да си питам....цялата тази процедура колко ще ми излезе!?
Та значи ...консултирах се с адвокат, който каза че трябва първо да се направи данъчна оценка на имота и ако е до 15 000лв може да се напише че са предадени в брой..в противен случай едни пари трябва да минат през банката.
Другото което се оказа е, че имота е НЕДЕЛИМ, защото наследството е направено по 1/3 на наследниците от всичко, а не както си мислих - по един етаж на наследник.
Междувременно единия наследник умира и не оставя наследници, вследствие на което неговата 1/3 преминава у другите двама наследници и така те вече притежават по 1/2 от имота.
Адвоката също така каза че е непродаваемо.... или първо бащата на годеницата ми трябва да го предложи на брат си - той да откаже и след това да го "продаде" на дъщеря си.
И пак аз да си питам....цялата тази процедура колко ще ми излезе!?
- kirok666
- Нов потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|