начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Рента от наследствена земеделска земя

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Рента от наследствена земеделска земя

Мнениеот pmatzinski » 16 Авг 2012, 17:34

Дядо ми има нотариален акт за земеделска земя с обща площ 45 дка и 600ар, състояща се от три ниви с различна площ. Той почина и единствени наследници са майка ми и вуйчо ми. След това и вуйчо ми почина, а земята не е нотариално разделена. Води се на името на дядо ми. Нямаме никакви контакти с наследниците на вуйчо ми и не сме имали до сега. Между временно земята години наред се обработва от производствено-потребителска кооперация. Можем ли с удостоверение за наследниците, копие от нотариалния акт и копие от смъртния акт на вуйчо ми да вземем полагащата се на майка ми рента от земята? Каква част от нея и за какъв срок назад във времето от днешна дата? Какво трябва да се направи за да стане това възможно?
Благодаря предварително на всички, които ми отговорят!
pmatzinski
Нов потребител

Re: Рента от наследствена земеделска земя

Мнениеот ivan_lawyer » 16 Авг 2012, 18:21

Трябва да се свържете с арендатора и да поискате справка за имота и да вземете от тях договора.

В договора е отразена рентата и сроковете и условията на плащане, при което може да се конкретизира.

Договора трябва да е вписан и в нотариалният регистър, а справката струва 1 лев по Интернет или на място.

А ако не Ви дадат договор за аренда, това означава, че има проблем с арендатора и трябва съдебно дело.
ivan_lawyer
Старши потребител

Re: Рента от наследствена земеделска земя

Мнениеот Гост. » 16 Авг 2012, 19:33

pmatzinski написа:Дядо ми има нотариален акт за земеделска земя с обща площ 45 дка и 600ар, състояща се от три ниви с различна площ. Той почина и единствени наследници са майка ми и вуйчо ми. След това и вуйчо ми почина, а земята не е нотариално разделена. Води се на името на дядо ми. Нямаме никакви контакти с наследниците на вуйчо ми и не сме имали до сега. Между временно земята години наред се обработва от производствено-потребителска кооперация. Можем ли с удостоверение за наследниците, копие от нотариалния акт и копие от смъртния акт на вуйчо ми да вземем полагащата се на майка ми рента от земята? Каква част от нея и за какъв срок назад във времето от днешна дата? Какво трябва да се направи за да стане това възможно?
Благодаря предварително на всички, които ми отговорят!

Много е каруцата преди коня, някак.
Четете чл. 17 от закона за арендата в земеделието, изпълнете дословно описаното в него, пък после ще мислите за арендната цена и начините и за плащане.
Ако не от арендатора, то от наследниците, които са я получили ще ви бъде заплатена припадащата се за наследствената ви ид. част,, но за това си трябва адвокат.
Като чета, простете, но няма да се справите сам.
Гост.
Старши потребител

Назад към Съсобственост и делба