начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Дарение - право на владение и ползване.

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дарение - право на владение и ползване.

Мнениеот ivanp69 » 21 Авг 2012, 20:32

Добър ден,

Дарение: лицето "Х" дарява на детето си "У" недвижим имот, но запазва правото си на владение и ползване.
Въпросите ми са:
1. Лицето "У" може ли да ползва имота спокойно или може лицето "Х" да каже, че не може да го ползва?
2. Лицето "Х" или "У" може ли самостоятелно да се разпорежда с този имот, да го продава, учредява ипотека и т.н. или трябва заедно да извършват действия на разпореждане?
3. Какви са правата на лицето "У" при тази хипотеза?

Благодаря на отзовалите се! :)
ivanp69
Нов потребител

Re: Дарение - право на владение и ползване.

Мнениеот Melly » 21 Авг 2012, 21:49

ivanp69 написа:Добър ден,

Дарение: лицето "Х" дарява на детето си "У" недвижим имот, но запазва правото си на владение и ползване.
Въпросите ми са:
1. Лицето "У" може ли да ползва имота спокойно или може лицето "Х" да каже, че не може да го ползва?
2. Лицето "Х" или "У" може ли самостоятелно да се разпорежда с този имот, да го продава, учредява ипотека и т.н. или трябва заедно да извършват действия на разпореждане?

Тези въпроси е следвало да получат отговор ПРЕДИ, а не след разпоредителната сделка! :idea:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Re: Дарение - право на владение и ползване.

Мнениеот Гост. » 22 Авг 2012, 01:05

ivanp69 написа:Добър ден,

Въпросите ми са:
Лицето Х диктува положението, а У е подчинен, защото е голичък ( притежава само голата собственост), да не споменавам, че ако разлютите Х може да предяви иск за отмяна на дарението/ не винаги е успешен, но шансовете са прилични) и тогава У остава и без голата си собственост.
Е, тук се сменят ролите ( животът е низ от изненади)- Х вече не е собственик и не може да се разпорежда с имота, ерго- У е властен да се разпореди/обремени с тежести, когато поиска, стига да си намери заинтересован, защото онова "владеене и ползване" драстично намалява цената на имота, а банка няма да пожелае да обезпечи вземането си с такъв имот.
Искрено? - да благодари за дарението :wink:

Моля. Съзнавам, че няма да харесате написаното, но от мен толкоз.
Гост.
Старши потребител

Назад към Съсобственост и делба