начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Наследствен имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследствен имот

Мнениеот viplove » 25 Ное 2012, 20:00

Здравейте,
имам следния казус и са ми необходими насоки:

В момента аз и дъщеря ми живеем в жилището на родителите ми, които починаха. Апартамента е единственото ни жилище.
След смъртта на родителите - апартамента остана като наследство за мен и брат ми.
Други наследници няма - имаме точно по 1/2 част.

В момента аз и брат ми трябва да се разберем кой на кого трябва да плати частта, за да остане само за единия.

Въпросът ми е:
При положение, че жилището в момента е и на двамата, за мен то е основно, и че той има собствено - друго - макар и по - малко, какви са вариантите да се определи цена, която аз да платя.
Желанието ми е да откупя неговата част.
Опитахме се да се споразумеем за цена, но без успех - той иска повече от цената която струва.
За вариант - той да ни плати частта или да се продаде на 3-то лице не може да става въпрос, защото ние няма къде да живеем.
Ако има значение - има правен частичен ремонт - на 1/2 част от имота от нас.

Моля за мнение.

Адвокат задължително ще бъде нает, защото сами не може да се справим в никакъв случай, но искам да знам какви мерки мога да предприема.
viplove
Нов потребител

Re: Наследствен имот

Мнениеот REVOLUTION » 25 Ное 2012, 20:13

Здравейте , варианта за Вас е съдебна делба.
В това дело според обстоятелствата зависи какъв ще е пътя да купите 1/2 на брат си.
Лесния вариант е да сте живяла в жилището по време на откриване на наследството/смъртта на родителите/.Тогава ще имате право да искате възлагане на жилището по реда на чл.349 ГПК.
Ако не , тогава ще се минава през изпълнително производство и публична продан.
По време на делото за апартамента ще бъде изготвена пазарна оценка за стойността му.Тя ще е валидна за стойността на дяла на брат Ви.
Това че Вие нямата друго жилище не се отразява на цената.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот viplove » 25 Ное 2012, 23:20

Здравейте и благодаря за отговора.
Цената, която съм съгласна да заплатя е 1/2 от реалната пазарна. Въпросът е, че този апартамент не струва повече от 50000 EUR, а той иска 45000 да му платя, което не е реална цена.
Не знам дали спадам в графата, жилището да бъде възложено по чл.349 ГПК, защото при смъртта на единия родител не съм го обитавала нито аз, нито брат ми, но когато почина и майка аз вече живеех там.

Също искам и да попитам за следното:
Ако се стигне до публична продан и делото за делба е заведено от брат ми, има ли вариант да бъде предложено първо на мен, ако разбира се разполагам с парите?
viplove
Нов потребител

Мнениеот fbr65 » 25 Ное 2012, 23:41

Публичната продан, затова е публична, защото всеки може да участва в нея, включително и съделителите. Предложенията се поставят в плик, и който предложи най-висока цена, негов е. Не е изключено след отваряне на надавателните предложения, да се стигне и до открит търг, при който всеки наддава с определена стъпка, и който стигне до края. Такова нещо, като предлагане в публичната продан няма.
fbr65
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 29 Ное 2012, 08:53

Преди публичната продан може да се помисли върху възможността за техническо разделяне на жилището (апартамента) по реда на чл.202 и 203 ЗУТ.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Съсобственост и делба