- Дата и час: 23 Ное 2024, 23:07 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Право на строеж
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Право на строеж
Здравейте колеги , наскоро научих за форума и сега е времето да се обърна към вас със следният въпрос за разискаване : Мои близки познати са учредили право на строеж с/у съсобственост на общественообслужваща сграда , имат сключен нотариален акт, в който е записано само , че стават съсобственици при равни квоти на описаната сграда . Това достатъчно условие ли е за да приемем , че моите познати и фирмата приемател на правото за строеж , влизат като собственици на равни части 50/50 ? Не съм много вещ в имотните въпроси за това се обръщам към вас .Евентуално трябва ли да се извърши делба с нов нотараиален акт ? Разяснете ми моля ВИ как се постъпва при гореописаните осбтоятелства , защото на мен така вписани нещата в този договор не ми изглеждат добре .
- petiopetkov
- Нов потребител
Re: Право на строеж
petiopetkov написа:Здравейте колеги , наскоро научих за форума и сега е времето да се обърна към вас със следният въпрос за разискаване : Мои близки познати са учредили право на строеж с/у съсобственост на общественообслужваща сграда , имат сключен нотариален акт, в който е записано само , че стават съсобственици при равни квоти на описаната сграда . Това достатъчно условие ли е за да приемем , че моите познати и фирмата приемател на правото за строеж , влизат като собственици на равни части 50/50 ? Не съм много вещ в имотните въпроси за това се обръщам към вас .Евентуално трябва ли да се извърши делба с нов нотараиален акт ? Разяснете ми моля ВИ как се постъпва при гореописаните осбтоятелства , защото на мен така вписани нещата в този договор не ми изглеждат добре .
До построяване на сградата в степен "груб строеж", учредителите и супефициарите са съсобственици в квоти 50:50 ид. части от правото на строеж на самата сграда ведно с обектите в нея, съгласно одобрения проект. Същото като вещно право подлежи на делба, но само докато съществува в това си състояние. Нищо не казвате обаче за степента на изграждането й към този момент. Ако инвеститорът е надежден и спазва поетите си по договора задължения, то след изграждането на сградата в степен "груб строеж" можете да извършите делбата й (доброволна или съдебна) съгласно квотите на съделителите, като разпределите конкретните обекти в нея.
Ако ли пък инвеститорът не изпълнява точно задълженията си, то тогава можете да развалите договора сключен в предписаната от чл.18 ЗЗД форма по съдебен ред - чл.87, ал.3 ЗЗД.
-
Melly - Старши потребител
Melly благодаря ВИ за бързата реакция ! Договорътна моите познати така сключен е много странен сам по себе си .Инвеститорът не е надежден за съжаление ... от там произтичат и проблемите на моите хора . Сградата сама по себе си е изпълнена до степен на 'груб строеж' и то в законовите срокове от 5 години . Но след това изграждане вече 7-ма година нищо не е направено по сграда ... Т.е имаме една постройка , която показва че правотото на строеж е изпълнено , но фактически нямаме завършена сграда. По архитектурният план лисват стени , врати , но разбира се покрив има с отвори един лакът по тавана . Въобще целият договор според мен е сключен с цел измама . Мисля , че са изминали 5 години така , че едва ли ще могат да развалят договора по чл.87 .По нотариален акт имаме записано че сградата трябва да бъде предаден с разрешение за ползване в срок от 24 месеца от нотариалното изслупване . Но няма вписани клаузи , до които да доведе . Казусът е доста интересн лично за мен , но така или иначе нямам вещина в имотните сделки .
- petiopetkov
- Нов потребител
Следващата стъпка е консултация с колега адвокат, но не по преразказ, а с всички налични документи
Успех!
Успех!
-
Консултурали сме се с много колеги , в момента са ми необходими свежи идеи . Документите са един Нотариален акт , аз ви го преразказах максимално обективно
- petiopetkov
- Нов потребител
petiopetkov написа:Консултурали сме се с много колеги , в момента са ми необходими свежи идеи . Документите са един Нотариален акт , аз ви го преразказах максимално обективно
Свежите идеи, колега, не падат от небето. Ако практикувате, значи ще ме разберете.
Някой ако иска, нека се пробва.
Аз не "хвърлям боб" и затова съм до тук.
-
Разбира се Ви разбирам , и ВИ благодаря за изказаното мнение .
- petiopetkov
- Нов потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|