начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Решение на съда за делба на имот - какво следва

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Решение на съда за делба на имот - какво следва

Мнениеот fantasti4na » 06 Окт 2014, 21:04

Здравейте! :)

Имам нужда от помощ по следния казус: моя приятелка, която живее в чужбина, заведе преди 6 год дело за делба на апартамент - собственост на нея и сестра й. Най-накрая имаме решение - цитирам: съда 'допуска извършване на съдебна делба в съотношение 2/6 : 4/6" , като 2/6 са за приятелката ми - ищец по делото.

След като приятелката ми води разговор за изплащане на нейните 2/6, се оказва, че за тези 6 год сестра й е дарила своята 1/2 част на сина си - племенник на ищцата. Зачудих се дали е законно това, след като се води дело за делба за този апартамент. Отговора беше, че частта на сестрата (1/2) навремето е закупена на нейно име и не е била обект на делбата. А частта на приятелката ми е била дарена от майка им, затова сега съда намалява дарението й - от 1/2 час става 2/6. Може ли да се дари част от жилището в този случай, както е направено?

Всъщност по-важния въпрос за мен е: какво следва след като имаме решение и племенника (вече собственик на 1/2) отказва да изплати (както и сестрата-майка му) на ищцата дела й от 2/6 ?

Трябва ли приятелката ми да води още някакви дела (и има ли давностни срокове за това) или по съдебен ред ще се стигне до съдия-изпълнител?

Тя е в чужбина , а адвокатката, която упълномощи преди 6 год да води това дело, почина

Предварително благодаря за отговорите и отделеното време

Поздрави!
fantasti4na
Младши потребител

Re: Решение на съда за делба на имот - какво следва

Мнениеот sunrise » 06 Окт 2014, 21:22

Ами Вие сте завършили едва първата фаза, влязло ли е решението в сила? Ако не се разберат, следва съдия изпълнител. Парите уравняват всичко.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот fantasti4na » 06 Окт 2014, 21:35

sunrise, благодаря за бързия отговор!

Получила съм решението на 23.09, ищцата няма намерение да обжалва - пише в 14 дневен срок от получаването му - аз го получих, тъй като на моя адрес идват призовки и др

Ответната страна - племенника, имал консултация с адвокат след 2 дни, но не за да обжалва решението, поне така разбрах,били удовлетворени от самата делба. Но аз и не знам кога те са получили решението , за да следя 14-дневния срок - как да проверя това , за да сме сигурни, както казвате, че решението е влязло в сила

Ако никоя страна не обжалва в 14-дневния срок, приятелката ми следва ли да завежда ново дело или съда продължава следващите фази, които не съм наясно какви точно са
fantasti4na
Младши потребител

Мнениеот kalisto » 06 Окт 2014, 21:49

Вие адвокат нямате ли по делото?! Наемете адвокат да води делото. Само малка подсказка: Нищожно е прехвърляне на делбен имот/освен ако не е единствен/ преди извършване на делбата.
Както е писал колегата, вие, по точно приятелката ви, е минала едва първа фаза на делбата. Следва втора фаза/далеч по-интересна и забавна/.
Повтарям: Наемете адвокат.
kalisto
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 06 Окт 2014, 22:00

Що пък да е нищожно прехвърлянето на дял от съсобствен имот ?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот kalisto » 06 Окт 2014, 22:18

Колеги, моля четете преди да се чудите :)
Цитирам ви част от ТР № 1/2004 ОСГК
"...Разпоредбата на чл. 76 ЗН установява правилото, че актовете на разпореждане на сънаследник с отделни наследствени предмети са недействителни, ако тези предмети не се паднат в негов дял при делбата.

Трайната съдебна практика, установена с Т. р. 72/1985 г. ОСГК, ВС приема че актовете на разпореждане на сънаследник с отделна сънаследствена вещ (предмет, имот) или с идеална част от такава са абсолютно недействителни, нищожни, въпреки че тази нищожност на актовете на разпореждане отпада с обратно действие от момента на извършването им, доколкото при делбата вещта се падне в дял на разпоредилия се съделител. Като изключения на това разбиране са хипотезите: 1) ако наследството съставлява и се изчерпва само с една вещ (предмет, имот), то актът на разпореждане с идеалната част, съответстваща на наследствения дял, съставлява акт на разпореждане с наследството ­ чл. 212 ЗЗД или 2) ако всички сънаследници са се разпоредили с наследствените си части от вещта, или разпореждането е извършено помежду им. ..."
kalisto
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 06 Окт 2014, 22:22

Наистина, четете, колеги! Умишлено не съм писала сънаследствен, а съсобствен имот. Частта, която е закупила, изобщо не е обект на делбата, защо да е нищожна сделката?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот kalisto » 06 Окт 2014, 22:27

Колега Изгрев, цялата тема е за наследствен, а не за съсобствен имот: "...за тези 6 год сестра й е дарила своята 1/2 част на сина си - племенник на ищцата... ", " частта на приятелката ми е била дарена от майка им".
Продажбата на съсобствен или част от такъв имот е уредена в друг закон - ЗС, а не в ЗН.
Опитах да помогна, моля не влизайте в полемика.
kalisto
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 06 Окт 2014, 22:39

fantasti4na написа:Здравейте! :)

Имам нужда от помощ по следния казус: моя приятелка, която живее в чужбина, заведе преди 6 год дело за делба на апартамент - собственост на нея и сестра й. Най-накрая имаме решение - цитирам: съда 'допуска извършване на съдебна делба в съотношение 2/6 : 4/6" , като 2/6 са за приятелката ми - ищец по делото.

След като приятелката ми води разговор за изплащане на нейните 2/6, се оказва, че за тези 6 год сестра й е дарила своята 1/2 част на сина си - племенник на ищцата. Зачудих се дали е законно това, след като се води дело за делба за този апартамент. Отговора беше, че частта на сестрата (1/2) навремето е закупена на нейно име и не е била обект на делбата. А частта на приятелката ми е била дарена от майка им, затова сега съда намалява дарението й - от 1/2 час става 2/6. Може ли да се дари част от жилището в този случай, както е направено?

Всъщност по-важния въпрос за мен е: какво следва след като имаме решение и племенника (вече собственик на 1/2) отказва да изплати (както и сестрата-майка му) на ищцата дела й от 2/6 ?

Трябва ли приятелката ми да води още някакви дела (и има ли давностни срокове за това) или по съдебен ред ще се стигне до съдия-изпълнител?

Тя е в чужбина , а адвокатката, която упълномощи преди 6 год да води това дело, почина

Предварително благодаря за отговорите и отделеното време

Поздрави!

kalisto написа:Колега Изгрев, цялата тема е за наследствен, а не за съсобствен имот: "...за тези 6 год сестра й е дарила своята 1/2 част на сина си - племенник на ищцата... ", " частта на приятелката ми е била дарена от майка им".
Продажбата на съсобствен или част от такъв имот е уредена в друг закон - ЗС, а не в ЗН.
Опитах да помогна, моля не влизайте в полемика.

Не влизам в полемика. Просто прочетете оцветеното от мен в поста на питащата. Въпросът единият е точно за дарението на купената, а не наследена част. Ако тя беше дарила по-голям дял от това,което е придобила чрез възмездната сделка, щях да се съглася с Вас.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот fantasti4na » 06 Окт 2014, 22:48

kalisto , благодаря и на Вас за включването

Както съм посочила - адвокатката почина, сега получаваме едно решение и не знаем какво следва и дали трябва да се водят още дела - именно затова и питам тук
Разбира се, че ще си наемем друг адвокат (по-точно аз ще трябва да го наема)

А историята с делбата е следната: майката на двете сестри навремето купува апартамента по държавен ред съгл Наредба за продажба и замяна на държавни жилища от 05.08.1982(цитирам тук от Решението) като в момента на придобиване другата сестра е била пълнолетна и придобива 1/2 директно с покупко-продажба от общината, другата 1/2 придобива с покупко-продажба майката, която впоследствие изплаща всичко, но това не се доказа в хода на делото. В последствие майката дарява на другата сестра (ищцата) своята 1/2 с идеята да имат по равно
Сега съдът "възстановява запазената част на сестрата с 1/6 идеална част от дарената на приятелката ми 1/2 част, и допуска делба 2/6 : 4/6 , както вече написах

При това положение - нищожно ли е дарението от майката на сина - все пак в решението се говори за целия имот и квоти съответно

И ние завеждаме ли ново дело и за какво, след като това е началото, както ми написа sunrise? Ако е така - пак казвам, естествено, че ще се наемем адвокат
fantasti4na
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба