начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Повреждане на общото имущество, докато тече делбата.

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Повреждане на общото имущество, докато тече делбата.

Мнениеот marti_ivanova71 » 19 Юни 2023, 13:57

Здравейте,

След супер тежък развод, водя дело за делба на апартамента купен по време на брака с кредит.

От фактическата раздяла аз сама плащам кредита, защото той спря да плаща своята част.

Апартамента по решение на съда е даден на мен с децата за ползване, но бившия ме осъди за наем и аз го освободих.

Дадох му ключ. Апартамента седи празен, но тъй като делбата вероятно ще е в моя полза, той е започнал да:

1. поврежда подовите настилки
2.свалил е всички контакти и ключове
3.свалил е всички лампи (лунички) и полилеи
4. свалил е таблата с бушоните

Доколкото го познавам, ще продължи да прави мизерии.

Как мога да го спра?
Имам ли право да не го допускам в апартамента?

Какво законово мога да направя, за да не го разруши, докато стане делбата?

Ще съм благодарна за всякаква помощ:(((
marti_ivanova71
Нов потребител

Re: Повреждане на общото имущество, докато тече делбата.

Мнениеот hristev » 19 Юни 2023, 15:08

Чл. 216. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) Който унищожи или повреди противозаконно чужда движима или недвижима вещ, се наказва с лишаване от свобода до пет години.
(2) (Нова - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който унищожи, разруши или повреди свое ипотекирано или заложено имущество, се наказва с лишаване от свобода до пет години и глоба до две хиляди лева.

Нормата е приложима и за съсобствени вещи.

Вземете си адвокат. Той ще Ви каже какво да пишете до прокуратурата.
hristev
Потребител

Назад към Съсобственост и делба