начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

Осъден солидарен длъжник

Осъден солидарен длъжник

Мнениеот vgmihaylova » 25 Фев 2013, 18:42

Здравейте, преди няколко години майка ми стана поръчител на своя близка колежка относно банков кредит. Преди година и нещо получи изпълнителен лист за доброволно погасяване на кредита, тъй като се оказа, че въпросната нейна колежка не е погасявала кредита си. В документа пише, че майка ми в ролята на солидарен длъжник трябва заедно с въпросната колежка да погасят заема. Вследствие на това всеки месец и се удържа част от заплатата за погасяването на заема. Интересуваме възможно ли е майка ми да задължи по някакъв начин въпросната дама да започне да си плаща вноските? Някъде четох, че едва след като сумата бъде изплатена към съответната банка и заема е окончателно погасен едва тогава е възможно майка ми да заведе дело и да я осъди да и изплати сумите, които тя е платила, това вярно ли е ? Също така законно ли е банката да не я уведоми преди да предприеме съдебни искания към нея?
Благодаря предварително!
vgmihaylova
Нов потребител

Re: Осъден солидарен длъжник

Мнениеот p_dyan » 27 Фев 2013, 01:37

Колко е дълга ?
Абсолютно вярно сте чели(чули). Плащате целия дълг и дори няма нужда да я съдите, ами направо съдебния изпълнител с едно постановление ще ви конституира като взискател на основание първоначалния изп.лист, суброгиране в правата на кредитора. Ще имате право на платените суми + законна лихва от датата на плащане.
p_dyan
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство