начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Наказателно постановление и последвало изпълнително дело

Наказателно постановление и последвало изпълнително дело

Мнениеот sashoo » 30 Юли 2013, 14:02

Здравейте!
Имам следният казус, моля за съвет.
Октомври месец колата ми бе репатрирана с паяк на Община Бургас. Последва Наказателно постановления от 21.11.2012г. за глоба от 50лв., което получих някъде януари месец срещу подпис. По ред причини реших да забавя плащането, понеже е безлихвено. Днес 30.07.2013, отново срещу подпис получих известие от частен съдия изпълнител за заведено Изпълнително Дело срещу мен за задължението ми. Освен глобата, искат да заплатя и 50лв. разноски и разни такси още 23лв. и сумата набъбнала на 123лв.!!! Къде да обжалвам и въобще не трябва ли да съм уведомен, че при неплащане ще бъда даден на ЧСИ? Как да постъпя? Глобата ще я платя, но с тези други начисления не съм съгласен.
sashoo
Нов потребител

Re: Наказателно постановление и последвало изпълнително дело

Мнениеот windlove » 30 Юли 2013, 14:45

Дали сте съгласен няма особено значение след като вече има заведено изпълнително дело! Не сте си платили задължението в срок и сега вече има дело - платете го и не се занимавайте. По тарифата към ЗЧСИ само 48 лв. са образуване на ИД и връчване на Покана за доброволно изпълнение, така че сумата не е толкова висока колкото мислите. Виждал съм доста по фрапантни случаи. Имате право да обжалвате в частта за разноските, но тук няма адвокатски хонорар, който да смятате за завишен, а останалото си е фиксирано като сума в тарифата по горе.
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
windlove
Потребител

Мнениеот sashoo » 30 Юли 2013, 14:58

Да, благодаря!
Някак по-нормално би изглеждало, ако просто ме бяха предупредили, преди да ме дадат на ЧСИ. И при такъв дълг да се заплаща 145% горница!? Всъщност казвате, че и при 10лв. задължение, пак биха взели 70+лв. разноски?
Последна промяна sashoo на 30 Юли 2013, 15:21, променена общо 1 път
sashoo
Нов потребител

Мнениеот windlove » 30 Юли 2013, 15:04

http://www.trudipravo.bg/index.php?opti ... Itemid=134

Това е тарифата - предполагам са Ви таксували по т.1 - образуване, точка 5 - връчване на ПДИ, т.3 примерно 1 справка НОИ и пропорционалната такса по т.26, която е: 26. (изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) За изпълнение на парично вземане се събира такса върху събраната сума, както следва:
а) до 100 лв. - 10 лв.;
Минимума би бил 48 лв. образуване и връчване на ПДИ + 10 те лв. пропорционална такса.
Поздрави!
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
windlove
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство