начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Трето лице - ипотекарен длъжник

Трето лице - ипотекарен длъжник

Мнениеот dimitrova_k » 03 Ное 2015, 21:20

Здравейте! Получихме покана за доброволно изпълнение, че баща ми като трето лице - ипотекарен длъжник дължи еди-колко си пари при положение не се е подписвал никъде за това задължение на брат му. Имат само една наследствена къща в едно село. Това ли ще вземат? Та къщата не възлиза на толкова, колкото е задължението. Днес подписах документа, че съм го получила поканата и ни задължават до двуседмичен сок да изпълним доброволно задължението и ако не сторим това, ще пристъпат към принудително изпълнение на ГПК. Може ли да ми кажете какво точно се има предвид при положение, че не е неговот задължението? Брат му ни уверява, че баща ми няма нищо общо със задължението му, а само ще вземат къщата. Но искам да разбера какви са вашите мнения. Притеснява ме, че пише длъжник. Да не стане така че да го търсят и да вземат неговите имоти. Моля да ми отговорите
Благодаря ви предварително
dimitrova_k
Младши потребител

Re: Трето лице - ипотекарен длъжник

Мнениеот ivan_lawyer » 03 Ное 2015, 22:27

Кой е имотът - всъщност къщата ли е ипотекирана. Ако няма други клаузи, загадка няма.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот dimitrova_k » 03 Ное 2015, 22:39

Брат му е осъден да заплати задължение над 200 хил лв и за банката и нап. И пише в поканата че като трето лице/ ипотекарен длъжник в двуседмичен срок да изпълните доброволно задължението. Ако не стори това, ще пристъпи към.принудително изпълнение. И е показана сметката. Отдолу пише че на еди коя си дата ще се извършва опис на имот - къща. Тя е наследствена. Баща ми никъде не се е подписвал. Живеем на 400км от брат му.
dimitrova_k
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 04 Ное 2015, 08:56

Човек не може да стане ипотекарен длъжник без да знае. Проверете на място, дали баща Ви е ипотекарен длъжник или трето лице, съсобственик на имота. Това са различни неща и ще има различни права в производството.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 04 Ное 2015, 09:12

Изпълнителното дело е срещу чичо ви, а баща ви е получил съобщение като съсобственик на имота, който се продава. Той не е длъжник, неговата част не е ипотекирана, но се уведомява при продажбата като съсобственик. При продажба на дела на брата ще бъде съсобственик с купувача, без да се засяга неговата част. Друг и далеч по-малко вероятен вариант е вашата част да е била ипотекирана, което може да се събори в съда, ако баща ви не е подписвал или давал пълномощно на брат си за това. Трябва да отидете при ЧСИ и да проверите за какво точно е станало.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот dimitrova_k » 04 Ное 2015, 09:22

Съсобственик е на наследствената къща. Сигурно ще вземат къщата и с това ли приключва? Защо пише в поканата че до 2 седмиици трябва да изпълни задължението, т.е. да плаща?
dimitrova_k
Младши потребител

Мнениеот dimitrova_k » 04 Ное 2015, 09:27

ЧСИ е в Добрич, а ние получихме писмото от пловдивското ЧСИ. Баща ми не се е подписвал, само преди 8-9 години май направи пълномощно да се продаде къщата, но не съм сигурна. Все пак ако се отнася само за къщата, да я взимат. Но да не задължава баща ми да плаща тази сума, тъй като пише до двуседмичен срок да плати доброволно.
dimitrova_k
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 04 Ное 2015, 10:51

Нямате някакви проблеми - доколкото можете да артикулирате събитията има учредена ипотека - с което дългът се погасява, ако е така обаче - де да знам честно. Има ли начин да звъннете в кантората на ЧСИ в Пловдив - на добра воля ако дадат информация, ако дадат - дадат - ако не ...... му. Вариант е да дадете възражение - ама това е граната с опасно действие - по-добре се опитайте да изкопчите информация - разузнаване по вертикала - до какво се отнася - питате само.

Така става - всъщност нямате необходимост от специална помощ - все пак не предприемайте някакви ходове - питайте ги просто.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство