начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Казус по чл. 78(2) ЗС

Казус по чл. 78(2) ЗС

Мнениеот votpuska » 16 Дек 2012, 19:12

Пускам темата тук защото форумът няма раздел за недвижимо имущество.

Казусът е следният:

Купувам от заложна къща мобилен телефон, подписваме договор (или вземам фактура - не знам как точно процедират, досега не съм ползвал услугите им) - във всеки случай - разполагам с документ да докажа че съм придобил вещта на правно основание.
Добре, обаче телефонът се оказва краден. И полицията тръгва по следите и стига до мен. Съгласно цитираната в заглавието на поста ми разпоредба трябва да върна вещта на собственика. Какво става обаче ако вещта е погинала - например в полицията заявявам "изтървах телефона в кенефа". Собственикът тогава може да претендира обезщетение, нали така? И ще трябва да насочи претенцията си към крадеца, прекия причинител на вредата, нали така?

Тоест на мен не би трябвало да могат да ми създадат никакви проблеми оттам нататък?
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Re: Казус по чл. 78(2) ЗС

Мнениеот neutralen » 16 Дек 2012, 19:40

Отговорността е по чл.55 ал.1 от ЗЗД.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот votpuska » 16 Дек 2012, 20:03

Е как неоснователно обогатяване, нали още в началото наблягам именно на това че имам документ че съм придобил вещта на правно основание - нали съм платил за нея.
Този вариант който предлагаш е неуместен.
votpuska
Потребител

Мнениеот neutralen » 16 Дек 2012, 20:34

Нали написа, че ще лъжеш в полицията, че уж си загубил веща- телефон.Пак си лъжи, но след като вещта е открадната, основанието за придобиване е октпаднало и си длъжен да върнеш веща на собственика, ако си я загубил следва да я платиш.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот Pause » 17 Дек 2012, 18:13

Според мен след като сте станали собственик на чуждата вещ обект на посегателство за което не знаете и не сте и длъжен, за което следва рискът от случайното погиване и повреждане да е за ваша сметка т.е. не дължите нищо.Понеже правилото урежда случая на вещ която е изгубена или открадната и вие владеете специфично основание за придобиване на собствеността Чл.78 ал.1 ЗС.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот votpuska » 20 Дек 2012, 17:18

neutralen написа:Нали написа, че ще лъжеш в полицията, че уж си загубил веща- телефон.Пак си лъжи, но след като вещта е открадната, основанието за придобиване е октпаднало и си длъжен да върнеш веща на собственика, ако си я загубил следва да я платиш.

Да, аз точно защото се притеснявам че може и да се намерят толкова малоумни съдии които да "разсъдят" като вас, поставих темата да я обсъдим тук.

Основанието не е отпаднало защото аз съм платил за вещта на заложната къща и съм добросъвестен. С оглед защитаване интересите на окрадения законът предвижда да му бъде върната вещта (презумирайки, че той предпочита да получи самата вещ, отколкото стойността й - нали така)? И като не може да си я получи тогава субсидиарния вариант е да поиска обезщетение. Но как така от мен - излиза че аз два пъти ще платя за едно нещо което даже няма да получа - НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ АБСУРДА? Обезщетение ще дължи крадеца който виновно му е причинил вреди, но аз - ?!?

Впрочем не съм казал че ще лъжа в полицията, може пък и наистина да съм го изтървал, вие откъде знаете? :evil:
votpuska
Потребител

Мнениеот neutralen » 20 Дек 2012, 17:31

Няма малоумни съдии. Покупка е налице, когато купуваш от собственик или негов представител. Това че си платил телефона, не означава че си го купил, след като е откраднат. След като МВР са установили, че открадната вещ е придобита от теб си длъжен да я върнеш, ако си я изтървал в тоалетната, следва да платиш равностойността и. Парите, които си платил в заложната къща, следва да си ги търсиш от там/къщата.
"Всеки иска да му кажат това което иска да чуе"
Това е причината да ми се сърдиш - понеже искаш да ти кажа, че телефона остава за теб и не носиш никаква отговорност.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот Pause » 21 Дек 2012, 13:24

votpuska написа:
neutralen написа:Нали написа, че ще лъжеш в полицията, че уж си загубил веща- телефон.Пак си лъжи, но след като вещта е открадната, основанието за придобиване е октпаднало и си длъжен да върнеш веща на собственика, ако си я загубил следва да я платиш.

Да, аз точно защото се притеснявам че може и да се намерят толкова малоумни съдии които да "разсъдят" като вас, поставих темата да я обсъдим тук.

Основанието не е отпаднало защото аз съм платил за вещта на заложната къща и съм добросъвестен. С оглед защитаване интересите на окрадения законът предвижда да му бъде върната вещта (презумирайки, че той предпочита да получи самата вещ, отколкото стойността й - нали така)? И като не може да си я получи тогава субсидиарния вариант е да поиска обезщетение. Но как така от мен - излиза че аз два пъти ще платя за едно нещо което даже няма да получа - НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ АБСУРДА? Обезщетение ще дължи крадеца който виновно му е причинил вреди, но аз - ?!?

Впрочем не съм казал че ще лъжа в полицията, може пък и наистина да съм го изтървал, вие откъде знаете? :evil:

Нема нужда да лъжете истината ще ви спаси.Отказвате да върнете вещта / обезщетението доброволно.Собственика завежда дело ,вие привличате продавача като трето лице в процеса да ви помага с/У така предявения иск като същевременно предявявате и обратен иск за сумата която сте платили за телефона с/у продавача.Действието на СР да обвърже и него със СПН.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот Pause » 21 Дек 2012, 17:15

Pause написа:Нема нужда да лъжете истината ще ви спаси.Отказвате да върнете вещта / обезщетението доброволно.Собственика завежда дело ,вие привличате продавача като трето лице в процеса да ви помага с/У така предявения иск като същевременно предявявате и обратен иск за сумата която сте платили за телефона с/у продавача.Действието на СР да обвърже и него със СПН.

Това е правилното решение при гражданско дело.
Има едно единствено невярно обстоятелство- не може да откаже на полицията да върне инкриминираната вещ, нале- действието се развива по ДП, не гражданско-правен спор.

Да ,имах впредвид на собственика което следва от контекста и обстоятелството че вещта липсва.Но thanks poli- :D .
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот votpuska » 24 Дек 2012, 23:03

Знам много добре за регресния иск, с който след като върна вещта мога да си искам парите от заложната къща. Да речем обаче, че искам да излезем от тази обичайна хипотеза и нещата да се развият по-нестандартно. Затова и измислям този вариант - "изтървах го в тоалетната" - разбира се могат да се измислят и други варианти - например "продадох го на един непознат до гарата" или "изгубих го някъде/откраднали са ми го" само че тогава изпадаме в подробни разпити и обяснения и версията ми се "пропуква".

модерирано: заличен текст, съдържащ недоказани твърдения относно интелектуални, морални качества или компетенции на друг потребител.

Вижте, за правото е от значение закона, а не субективното усещане за справедливост на даден доморасъл правоприложник. Впрочем вашето е доста изкривено - добре - платил съм веднъж, после ще платя още веднъж и то при положение че съм добросъвестен - къде е логиката? А изгубилият вещта ще иска обезщетение може би 3 пъти - веднъж от мен, веднъж от заложната къща и веднъж от крадеца който е единственият виновник в случая. Има един принцип на правото - "Не два пъти за едно и също нещо", може би не сте го чувал? Ами хайде де - затова ги има законите, за да има основание всяко решение и да не се стига до подобни абсурди. Не знам защо така ги виждате нещата, досега ми цитирахте само една тотално ирелевантна разпоредба - може би не ме разбрахте, аз не смятам да заявя като юридически неграмотен човек че "съм го купил и затова трябва да си остане у мен", когато би била удачна вашата версия. Доста ясно съм описал казуса и няма да се повтарям, който има очи ще види, който има акъл ще разбере. Обезщетение се дължи за причиняване на вреди, а аз по презумпция съм добросъвестен и няма как да нося отговорност за вреди които се причиняват виновно съгл. чл. 45 ЗЗД. Отговорност ще нося ако се докаже че телефонът не е погинал и е у мен и тогава освен неоснователно обогатяване по 55 ще има и по НК само че това е съвсем друг въпрос който не ме интересува.
модерирано: заличен текст, съдържащ недоказани твърдения относно интелектуални, морални качества или компетенции на друг потребител.
votpuska
Потребител

Мнениеот neutralen » 24 Дек 2012, 23:39

Очевидно по напред съм от теб с материала - познах че ми се сърдиш, защото не ти казах това което искаш да чуеш. А това, че се опитваш да ме дразниш - изобщо не ме интересува какво мислиш и какво пишеш за мене.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот miafloras » 18 Сеп 2013, 13:41

Не е задължително купувачът на мобилния телефон в казуса да стои и да чака собственика на вещта да упражни правата си - да докаже, че продадената вещ му принадлежи и съдът да уважи иска му, като му присъди телефона. В този случай е възможно да се развали или да се иска разваляне на договора за продажба по чл.87 ЗЗД /понеже зал. къща отговаря за точното изпълнение на задължението си или неизпълнението му - прехвърля вещ, върху която тежат права на трето лице чл.189 ЗЗД/ още преди купувачът да бъде отстранен съдебно от собственика, стига да е добросъвестен, както в случая. Развалянето на договора е с обратно действие и мисля тук стигаме до чл.55 ЗЗД - отпада основанието, на което купувачът получава телефона, след. той дължи връщането му срещу сумата, която е платил. В този момент вече може да си прецени какво точно го устройва - дали телефонът "се е удавил" или е още у него в състоянието, в което го е получил.

Аз съм лаик в тази материя, не съм убедена в това, дали написаното е обосновано правно, но все пак е някакъв вариант, който ми се струва удачен като решение. Който е по-вещ може да прецени и да ме поправи, ще се радвам дори, понеже ще науча нещо ново. Хубав ден!
miafloras
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство