начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Въпроси относно покупка на имот - ПП от ЧСИ

Въпроси относно покупка на имот - ПП от ЧСИ

Мнениеот daniabc » 02 Авг 2013, 16:56

Здравейте,

Прочетох темите, които излезнаха с търсачката, но като лаик, не намерих отговори на някои съществени въпроси. Със сигурност има отговори, които не мога /и не смея!/ да тълкулвам.
Не съм юрист и затова ви моля човешки да обясните някои неща /стига да имате желание, разбира се!/

Ситуацията:
Преди време харесах имот изнесен на публична продан от ЧСИ. Първоначално беше обявен с цена, извън финансовите ми възможности, но наскоро, след няколко несъстояли се търга, видях, че цената е доста изгодна. В момента не се продава, понеже последния търг е минал наскоро.
Свързах се с кантората на ЧСИ, от там потвърдиха, че имота не е продаден при последната ПП, но излизали в отпуск и ЧСИ ще пусне отново имота, до месец - два.

И тук идва интересната /за мен!/ част - служителят ми даде актуален тел. на длъжника, чиито имот /ще/ се продава.
Изришно подчерта, да се абстрахирам бъртвежите на длъжника, който, цитирам по памет: ... - "само си ги говори"...
Свързах се с длъжника и в действителност ме притесниха някои от "бъртвежите" му:
Абстрахирам се от крайностите, че едва ли не, цялата правосъдна система в окръга са му рода и/или приятели - бла-бла-бла..., НО:
Твърди, че ще обжалва и води дела до дупка /години наред!/, ако някой купи имота на търг,защото:
1. Банката го измамила, като вдигнала лихвите и отказала предогованяне, като дълга към кредитора е по-голям с около 30-40% с лихвите от вписания в документа за ПП
2. Имота се продава на цена много под пазарната за парцела /фактически е така, но парцела е 1/2 ид.ч/
3. ЧСИ-то уж имал процедурни нарушения, понеже не е правил нова оценка, а имота се продавал от години и цената вече станала доста ниска
Човекът прямо си каза, че има подставено лице да купи имота, когато достигне някаква хипотетична сума.
А в случай, че се явят случайни кандидат-купувачи /чужди елемети, като мен/, да се стягам за продължителни дела.
По 3-те точки, длъжникът твърди, че има необходимата документация - няма нищо против да срещнем за оглед и извън текуща процедура за ПП, както и да ми даде копията на докуметите - но само лично!

Въпроси:
1. Има ли нещо нередно в твърденията на длъжника, ако всичко е така, както го описва и е документирано?
2. И обобщено да попитам: Ако купя имот на ПП и длъжникът обжалва, колко трае процедурата, преди да се изведе принудително?

Извинявам се, че въпросите ми са в сферата на вероятностите, но се опитвам да разбера дали си струва покупката при определени обстоятелства.
daniabc
Нов потребител

Re: Въпроси относно покупка на имот - ПП от ЧСИ

Мнениеот windlove » 03 Авг 2013, 00:21

Длъжника в случая може да обжалва постановлението за възлагане само ако не е възложено по най - високата продажна цена. По принцип вас лично като купувач само това ви интересува. За срокове не смея да кажа ... по принцип трябва да е 1 месец но ... реално понякога се проточва. Това дали ЧСИ си е спазил процедурите и дали длъжника ще си води дела за вреди и т.н. вас конкретно не ви засяга много - това си е дисциплинарна и имущества отговорност на съдебния изпълнител. Ако съда потвърди постановлението за възлагане вие си го вписвате в АВ и това е. Иначе подобни приказки ги чувам поне по 10 пъти на ден - общо взето запазен репертоар.
Относно подставеното лице - за да закупи имота трябва да се плати задатък 10 % от цената на публичната продан само, за да може да участва на търга. Дори или ако бъде обявен за купувач това лице има едноседмичен срок да плати останалите 90 % от цената или губи правото си, задатъка му се задържа и за купувач се обявява следващия по ред с наддавателно предложение, а ако са няколко се провежда жребий. Така че не виждам как ще е поставено .... реално трябва да има парите, за да закупи имота.
Относно въвод във владение може да се насрочи само след като се впише постановлението за възлагане и ще ви струва допълнителна такса към ЧСИ.
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
windlove
Потребител

Мнениеот daniabc » 04 Авг 2013, 13:37

Благодаря много за отговора и разясненията, но тази част не ми е ясна:

windlove написа:Длъжника в случая може да обжалва постановлението за възлагане само ако не е възложено по най - високата продажна цена.

За първоначалния опис и първата ПП ли се касае?
Или от значение е цената, на която е продаден имота?
daniabc
Нов потребител

Мнениеот windlove » 04 Авг 2013, 22:23

Касае се за обявяването на купувач и постановлението за възлагане. Реално ако бъдете обявен/а за купувач с най висока предложена цена, длъжника може да обжалва само, че не е спазена наддавателната процедура и имота не е възложен по най - високата предложена цена
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
windlove
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство