начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

компетентен ли и българския СИ по вземане спрямо чужденец

компетентен ли и българския СИ по вземане спрямо чужденец

Мнениеот pitasht » 03 Дек 2015, 10:55

Имам следната ситуация.
Изадден е изп.лист спрямо лице чужд гражданин.
Лицето не владее БГ език нито писмено нито говоримо. ПДИ е вречена на български език.
Първо длъжен ли е СИ да извърши превод на същата ако бъде уведомен че лицето не владее езика ни?
И воторо компетентен ли е изобщо наш СИ да събера суми спрямо лице чужд гражданин, като на мен най - трудно ми е да преценя дали лицето има постоянно местопребиваване в страната?
Чл. 26 кодекса за МЧП. Българските изпълнителни органи са изключително компетентни за извършване на действия по принудително изпълнение, когато задължението - предмет на тези действия, трябва да се изпълни от лице с обичайно местопребиваване в Република България или обектът на тези действия се намира в Република България.
Мога да кажа че лицето няма никаква имущество тук и не мога да преценя дали пребивава т.к. същият има дела които изчаква да приключат и има само временно пребиваване в страната и ЛНЧ.
pitasht
Активен потребител

Re: компетентен ли и българския СИ по вземане спрямо чуждене

Мнениеот astika » 03 Дек 2015, 17:58

1. да
2. да
astika
Потребител

Re: компетентен ли и българския СИ по вземане спрямо чуждене

Мнениеот pitasht » 25 Яну 2016, 13:56

Всъщност въпросите ми отпаднаха оказа се че чужденецът е купил кола тук на свое име.
pitasht
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство