начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Avtorsko i Patentno pravo - daite savet molq

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Avtorsko i Patentno pravo - daite savet molq

Мнениеот Kaloyan Atanasov » 27 Апр 2003, 20:03

Zdraveite. Uchenik sam v 12 klas na NFSG. (Nazionalna-Finansovo stopnaska gymnaziq) Za kraq na u4ebnata godina imame za zada4a da izgotvim pratki4eski menajerski proekt, sled koeto uspeshnod a go zashtitim. Az se sprqh na "Virtualen indiiski restorant" t.e. pravq reklama na indsiiski restorant 4rez Internet straniza. Interesuva me neobhodi mi li sa mi nqkakvi avtorksi prava za smata straniza i za materqlite koito polzvam za neq. Iskam da kaja 4e pri zashtitata shte mi zadadat takav vapros i tbrvqa da sam podgotven . S drugi dumi me interesuva kak moga da zashtita stranizata kqoto sazdam s avtorksdo pravo, kakvi neobhodimi dikumenti mi tbrvqbvat, kakva e zenata i t.n. Vaobshte vsqko neshto svarzano s avotrskoto i patentno pravo otnostno internet stranizite bi mi bilo v polza. Blagodarq mnogo predvaritelno.
Kaloyan Atanasov

Re: Avtorsko i Patentno pravo - daite savet molq

Мнениеот Vtorokursnik » 27 Апр 2003, 21:43

Nikakvi dokumenti ne ti trjabvat. Avtorskoto pravo vaznikva ot fakta na sazdavane na njakavo proizvedenie, koeto podleji na zakrila - roman, statia, kartina...
Vtorokursnik

Мнениеот Kaloyan Atanasov » 28 Апр 2003, 00:09

Ami sled kato sazdavam "proizvenenie" t.e. vse pak internet stranizata e inlelektualna sobstvenost t.e. ne bil i sledvalo da e zashti ta s avtorsko pravo i koe po to4no v neq imam pravo da zashtita?
Kaloyan Atanasov

Мнениеот Kaloyan Atanasov » 29 Апр 2003, 00:45

Molq, koito znae neshtata kak stoq to4no s tezi prava da kaje
Kaloyan Atanasov

Мнениеот Kaloyan Atanasov » 29 Апр 2003, 02:53

Може би не бях достатачно ясен първият път. Нека уточня
Ситуацията, ако може да се нарече така, е следната:
Имам за задача, или по скоро дипломната ми работа е направа на рекламна страница на ресторант. Условията са че аз представлявам малка дизаинерска фирма, ООД като правна форма. Проекта започва от там, че сме получили заявка от ресторант Х за изготвянето на виртуален ресторант (като и-нет страница), представявящ и рекламиращ гореспоменатият ресторант. Като цало проекта е почти завършен, но ми бешен зададаен въпроса:"Как стоят нещата с авторското право", а до тогава бях пренебрегнал този момент. Най-лошото е че нямам никаква представа в действителност как стоят нещата, за това ако може някой кратко да ми обесни как да запазя правата си над създаденото, документи за това, цени и т.н. Също, как да съм сигурен че използвам съвсем законно информацията, която е прилагам като съдържание на станицата? Благодаря предварително.
Kaloyan Atanasov

Мнениеот Второкурсник » 29 Апр 2003, 16:37

Нали ти казах - никаква процедура няма! Ставаш носител на авторско право по силата на това, че си създал произведение подлежащо на защита. Предполагам, че в тази категория влиза и сайтът. Ако използваш чуждо произведение - обект на авторско право си длъжен да имаш съгласието на носителя на съответното право, изключенията са уредени изрично в ЗАвПСП (чл.23-27, ако не се лъжа). За повече подробности - Закон за авторското право и сродните му права и "Авторско право" на проф.Цветана Каменова. Отиваш в най-близката библиотека и ги искаш.
Бих желал да ти дам по-подробна информация, само че АвП се учи в 4-ти курс и сега не ми е до него. Успех!Kaloyan Atanasov написа:
Второкурсник

Мнениеот Kaloyan Atanasov » 29 Апр 2003, 21:26

Mersi mnogo otnovo, no si zadadoh vaprosa vrpti pat zashtoto mi kazaha slednoto:

"Po princip, kogato edno proizwedenie /wkl. computer-na programa/ se
izpolzwa za u4ebni celi, nqma problem, ako se poso4i koj e awtoryt. T.e.,
ako iska6 da si iljustrira6 diplomnata rabota s gotow site, mozhe - samo
trjabwa da kazhe6 4ij e i pr. Syshtoto - ako izpolzwa6 elementi ot site i
t.n.
Problemyt za men e, 4e site-owete ne sa samo computer-na programa. Ima
izobrazitelno izkustwo i pr. Vsqko neshto ima osobenostite pri swobodnoto
izpolzwane. Mislq, 4e w slu4aq po-wazhnoto e, 4e IDEQTA kato takawa ne e
obekt na awtorskoto prawo, t.e. nqma zashtita, + 4e go prawi6 za u4ebni
celi."

I ne sega sab abs nrazvdoen t.e. znam sasigurnsot 4e shiftovete koit go gi polzvam sa zashtite s avtosko pravo, no tova e edistvenoot neshto za koeto sam siguren. Sega ne razbrah ideqta za smaatar straniza obekt li e ili ne na avtorko pravo t.e. moga l ida e zashtita, ako NE, koe ot stranizata moga da zashtita? I sashto taka kato firma izpalnitel na reklama za dadeniq restirant, zapazvam li avroskite si prava (ako ima takiva), sled kato az sam sve pak prosto firma na koqto e vazlojen napravata na internet straniza....
OT sega se izvinqvam za mn vaposi koito imma i zatrudneniqta koito navqrno ti sazdavam no iskam da znehs 4e sam mn blagodaren kakto i na vseki drug, koito uspee da mi razqsni pone 4ast ot pitaniqta mi.
Kaloyan Atanasov

Мнениеот ??????? » 30 Апр 2003, 11:02

Вестник "Труд", бр. 50 от 1.03.1994 г., стр. 11

чл. 5, чл. 6 ЗАПСП

В отговор на читателски въпрос, авторката Емилия Първанова посочва, че в Закона за авторското право и сродните му права е предвидена възможност за нотариална регистрация върху определено произведение. Тя подчертава, че реалната защита на авторските права върху дадена творба започва от момента на афиширането й, но за по-голяма сигурност, авторът може да прибегне и до нотариална заверка на заглавието, тематиката и т.н.
Kaloyan Atanasov написа:
???????

Назад към Интелектуална собственост