начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Промяна на лично име

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

Промяна на лично име

Мнениеот severnyak » 08 Сеп 2008, 15:59

Пускам темата си в този раздел, а не при семейните казуси, защото в случая проблемът ми е правен и по никакъв начин не е свързан със спънки от страна на моите роднини.

Историята е следната.При раждането ми родителите ми решават да ме кръстят на дядо ми, но се колебаят какво да е името.Единият вариант е бил Иван(точно като дядо ми), а другият с малко изменение- Ивайло.В крайна сметка избират да е Ивайло и така фигурирам във всички документи от раждането ми.Единствено в църковното ми свидетелство съм записан Иван-Ивайло, но предвид обстоятелствата предполагам, че то е с нулева тежест пред закона.
Поради емоционалната привързаност към дядо ми бих желал да променя името си, като не се извършва замяна, а просто се добавя второ, тоест от Ивайло да стане на Иван-Ивайло.Бащиното и фамилното име по никакъв начин не се променят.
Интересуват ме следните неща:
*Това, което искам възможно ли е?
*Към кого да се обърна(София)?
*Колко би ми струвал въпросният "лукс"(всички необходими процедури)?
*В какви срокове може да стане?
*Ако успея да променя името си къде другаде трябва да регистрирам въпросните промени?
*Какво става с документите(лична карта, дипломи за образование, университет, международни сертификати от изпити и т.н.), които са издадени с рожденото ми име?

Благодаря предварително.
Последна промяна severnyak на 08 Сеп 2008, 16:57, променена общо 1 път
severnyak
Нов потребител

Мнениеот Miron » 12 Сеп 2008, 17:00

*Това, което искам възможно ли е? Да
*Към кого да се обърна(София)? Към адвокат
*Колко би ми струвал въпросният "лукс"(всички необходими процедури)? Това ще ти каже адвоката, който ангажираш
*В какви срокове може да стане? За София не мога да кажа
*Ако успея да променя името си къде другаде трябва да регистрирам въпросните промени? В общината
*Какво става с документите(лична карта, дипломи за образование, университет, международни сертификати от изпити и т.н.), които са издадени с рожденото ми име? Сменят се
Miron
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 14 Сеп 2008, 16:39

Наредбата за гражданското състояние, която всъщност забраняваше да се вписват повече от едно лично/ собствено/ име е отменена. Но, ще цитирам част от едно СР -
"Съображенията от морално-етично естество, както и желанието ви да носите името и на двамата си дядовци, не могат да бъдат приети като основание за допускане на промяната в името." :idea:
И, като втори аргумент- това не е същинска промяна, по см. на чл. 15, на собственото Ви име...

Колегата Мирон, вероятно е имал такова дело и ще сподели, а може и да ми отговори на следващия въпрос- наричали са ме в детството / всички възходящи по права линия от втора степен вкл./ всеки с различни имена- това основание ли е да ми се допълни името, наред с даденото ми от родителите, и вписано в акта за раждане, и останалите 4? само от любов към тях- нелепо е...

*Какво става с документите(лична карта, дипломи за образование, университет, международни сертификати от изпити и т.н.), които са издадени с рожденото ми име? Сменят се

Всички или само л.к.? :roll: :wink:
Гост.
Старши потребител

Назад към Гражданство