начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

дългосрочна виза за България на бежанец

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

дългосрочна виза за България на бежанец

Мнениеот vkirilova » 09 Дек 2011, 16:12

Колеги, ситуацията е следната:

Нигерийска гражданка е със статут на бежанец, предоставен от страна-член на ЕС. Съответно по нашето заканодателство, въпросната жена може да дойде в България без виза и да пребивава до 3 месеца. Междувременно се е омъжила за български гражданин и иска да се установи дългосрочно в България. Приготвила е всички документи за Д виза, но от нашето посолство са отказали с основанието "бежански статут". Тълкувайки това основание предполагам, че става въпрос за необоснована причина да се кандидатства не в страната по произход на нигерийката, а в друга трета страна. Тълкувайки го стеснително, взех да се чудя дали аз не мога данамеря някоя забранителна разпоредба, но от МВнР ми отговориха, че няма забрана бежанци да получат Д виза за България.

Ако някой е имал подобен проблем или може да ме посъветва нещо освен изкопчване официален отговор от МВнР по въпроса.
Благодаря предварително!
vkirilova
Младши потребител

Назад към Гражданство