начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Неимуществени вреди

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неимуществени вреди

Мнениеот olin » 17 Юни 2004, 20:16

Малко повече по тази тема
olin

Re: Неимуществени вреди

Мнениеот donna » 17 Юни 2004, 20:39

ПОСТАНОВЛЕНИЕ N 4 от 23 декември 1968 г.,Пленум на ВС
donna
Старши потребител

Мнениеот лунатик » 17 Юни 2004, 21:15

Най-трудно доказуемото нещо. Ако нямаш воля и спортна злоба - по-добре - откажи се;-)
лунатик

Мнениеот olin » 21 Юни 2004, 11:59

първо благодаря за постановлението , а пък на лунатик ще кажа че и злобата не ми липсва и хъса за победа , а най-вече на клиента на ми който е до болка луд за да се докаже пред всички и за всичко лМисля да предевя иск за около 100 хил лева ,защото за предходна година печалба та на фирмата е около 350 хил.лв. Искам практика ако някой може да ми посочи
olin

Мнениеот Gosho » 23 Юни 2004, 23:01

hehehe, 100 hil lv... naistina trqbva da ste golqm opitimist... I koi sud v BG shte vi uvagi iska za 100 hil lv neimushtesveni vredi? Drugestvoto po-skoro shte podkupi sudiata otkolkoto da vi plashta neimusht. vredi.... Kakuv e sluchaqt? po-dobre opitaite neshto za neloqlna konkurencia ako vurshi rabota, ako ne - zabravete. I oshte neshto - zashto obvurzvate razmera na vashata pretencia s pechalbata na drugestvoto (ne firmata!)? I 100 miliona pechalba da ima, ne bi trqbvalo da ima prqka vruzka megdu dvete velichini
Gosho

Мнениеот neda » 24 Юни 2004, 12:54

Колега, би ли казал нешо повече за конкретния случай. Аз имам дела за неимуществени вреди, както от трудова злополука, така и по ЗОДВПГ - за вреди причинени от незаконосъобразни ДРА. За съжаление още чакам решение и не мога да помогна с лична практика, но практиката на ВС не е чак толкова малка и бихме могли да обменим информация, или поне мнение.
neda
Младши потребител

Мнениеот olin » 29 Юни 2004, 17:46

Колеги явно някой не ме е разбрал ,клиента ми има печалба за отчетен период от 100 хил.лв. , за това и аз си мисля ,че мога да заведа такова дело. Като цяло казуса е следния :млада госпожица предизвиква ПТТ и е обрузувано дозн. по чл.343 от НК за причиняване на средна телесна повреда по непредпазливост на клиента ми , но не е тежка убеден съм ,защото го видях формулирано в мрежата на МВР , или как точно беше формулирано там от следователя . Лечението на клиента ми сигурно ще продължи повече от 6 месеца . От съд и от жена всичко се иска пък колкото уважат , нали се знае че държавната такса е 4% от уважения размер. Аз между другото прочетох малко практика. Икам да вържа нещата с доходите му и загубата на работоспособност. За отчетния период клиента е получавал получавали дивидент от дружествата си в който е собственик или съдружник. Така ,че за това въпрос.
olin

Мнениеот DIP » 30 Юни 2004, 03:51

това което описвате са имуществени вреди - загуби и пропуснати ползи , неимуществените са свързани с преживяване на болки или стрес или негодувание в резултат на нарушаване на нематериално право .
DIP

Мнениеот cleo » 30 Юни 2004, 09:41

Решение № 213 от 18.04.2000 г. на ВКС по гр. д. № 1265/1999 г.,
Решение № 417 от 13.03.1998 г. на ВКС по гр. д. № 3336/97 г., IV г. о.
Решение № 629 от 1.06.1998 г. на ВКС по гр. д. № 38/98 г., V г. о.,
Тълкувателно решение № 25 от 28.IV.1972 г., ОСГК,
Тълкувателно решение № 54 от 23.VI.1986 г. по гр. д. № 21/86 г., ОСГК
има и още доста практика, но DIP е прав загубите на доверителя дължащи се на това, че не може да реализира адекватно дейнсотта си на търговец/съдружники прочие/ са в патримониума на неговото имущество, друг е въпроса, че размера на неимуществените вреди също може да бъде много голям , тъй като той да речем след като не могъл да реализра печалба от 100 000, е бил ужасно разочарован и тъжен страдал е и се е кахърил, отделно от това е лежал цели 6 месеца в болница и това за него е огромна бола и страдание и защо да не оценява своето страдание на 100 000 лв.
Аватар
cleo
Потребител

Мнениеот olin » 30 Юни 2004, 19:07

Благодаря Bи , ако все пак някой има такава искова молба или да ги предевя в наказателното производство тези неимуществени вреди ще е най-добре.
olin

Мнениеот анонимен » 01 Юли 2004, 10:15

Колега, явно не сте чели достатъчно в университета, а и след това. Едно, че си нямате представа и не можете да определите каква телесна повреда е настъпила в резултат на ПТП, друго, че не знаете какво означават термините "имуществени вреди" и "неимуществени вреди", трето нищо не ви говори като терминология " граници на гражданската отговорност по ЗЗД" /в случая - на деликтната гражданска отговорност/, както и много други неща.
А мислили ли сте по въпроса дали няма "съпричиняване" на вреди в конкретния случай - т.е. дали вашия клиент също не е допринесъл с поведението си като участник в пътното движение за причиняване на ПТП-то / дали не е нарушил и той правилата за движение по ЗДвП и ППЗДвП/ ?
Почетете малко - има литература относно това кои вреди подлежат на обезщетяване - колеги са писали цели книги само по този въпрос.
Просто не мога да разбера как има колеги, които се захващат с дела, които са извън възможностите им.
Внимавайте само в крайна сметка, клиента Ви да не бъде осъден да заплати повече суми за разноски от стойността на обезщетението, което съда ще му присъди.
анонимен

Мнениеот слави котаров » 01 Юли 2004, 11:47

Колега, надявам се сте наясно, че това, за което говорите, е имещуствени вреди... и освен това забравяте, че трябва да докажете причинната връзка между деянието и вредите. Ако клиенти ви си получава дивидент 100 хиляди, но без да участва пряко в реализирането на тази печалба, къде е връзката??? Дори и в болницата, той пак ще си получи дивидента...
слави котаров

Мнениеот olin » 01 Юли 2004, 13:24

Благодаря за съветите ,вярно че може би това е първият ми случай за такъв вид вреди и въобще въпроса около имуществени и неимуществеи вреди . По отношение на съпричиняването ,бих могъл да кажа, че е необходимо съда да изследва въпроса и след като се видят експертизите. От сега известните факти и данни став ясно ,че телесната повреда е средна .Не на последно място аз имам още доста време за да се подготвя по казуса и смятам да го използвам. Без да се обиждаме познавам много добри теоретици , но така или иначе са неуспели в бранша. На всекиго от нас има първи дела и първи случай. Няма да ви се разсърдя ако посочите точно и конкретно заглавия ,за да прочета и да ми са от полза.
olin

Назад към Взаимопомощ