начало

Европрокуратурата прати на съд измамници, източили 130 000 лева от фонда за помощ на безработни Европрокуратурата прати на съд измамници, източили 130 000 лева от фонда за помощ на безработни

presilena li e slednata zaplaha/zakana?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

presilena li e slednata zaplaha/zakana?

Мнениеот Madschen » 03 Май 2007, 01:27

Моля ви за съвет по следния случай:

Преди 4 месеца бях в Германия, там дадох на един познат (брат на моя бивша съученичка) 500 евро заем, след което той се покри и нямаше как да го издиря, за да ми ги върне (не си вдигаше телефона, криеше се и тн).
Прибрах се февруари в БГ и се свързах с сестра му, за да ми върне парите. Тя ми ги върна едва преди 10тина дни. Днес обаче, получих email от въпросния човек, в който гневно ми обясняваше, че ми е превел парите по сметката ми в Германия още март месец и това, че сега съм взела пари и от сестра му за него е равнозначно на измама. (А защо тя ми ги е дала без преди това да се свърже с него и аз не знам! Иначе сметката си в Германия съм я оставила да си стои без да я проверявам, като си знам че нямам пари в нея). Пишеше, че ако в края на седмицата в неговата сметка или в сметката на сестра му нямало преведени 500 евро, щял да пусне жалба срещу мен и цитирам: "няма да можеш много дълго време да напуснеш България". Аз често пътувам до Германия и не мога да си позволя подобно нещо. Също така няма как в края на седмицата парите да са при него/сестра му (все пак днес е четвъртък), понеже първо трябва да проверя в немската си сметката, дали наистина имам превод от него и после вече ще върна сумата на него или сестра му, което ще отнеме поне 1 ден за транзакцията. Така, както ги смятам, парите биха пристигнали едва другата седмица.
Въпросът ми е до колко може да е фатално това да си получи 500те евро няколко дена по-късно? Трябва ли толкова много да се притеснявам, дали няма да подаде жалба срещу мен за измама, при положение, че той самия се криеше 3 месеца? Нямаме никакви подписвани договори. Мерси
Madschen
Младши потребител

Мнениеот benzi » 03 Май 2007, 08:16

Живейте си спокойно.Проверете си сметката дали имате паричен превод от въпросното лице и след това действайте.Най-вероятно отново се стремят да Ви ощетят и навярно никакви пари не са превеждани на сметката Ви.
Ако имате някакви проблеми пишете benzi@lex.bg
benzi
Младши потребител

Мнениеот Madschen » 03 Май 2007, 19:31

Благодаря Ви за отговора. На мен също ми мина през ума, че може и да не са ми преведени пари, а е опит за измама и даже се надявам да е това, за да няма после проблеми, ако лицето реши да заведе жалба. За мои лош късмет, приятелката ми в Германия, на която съм оставила банковата си карта и която може да ми направи извлечение по сметка, за да проверя има ли транзакции, в момента е в друга държава и ще трябва да чакам до понеделник да се върне. Дано няма проблеми.
Madschen
Младши потребител

Мнениеот portokal » 03 Май 2007, 19:46

И да има превод, не се притеснявайте. Върнете му парите, когато се уверите в това, и си свиркайте. Не виждам какво може да Ви направи. :shock:
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ