начало

Европрокуратурата прати на съд измамници, източили 130 000 лева от фонда за помощ на безработни Европрокуратурата прати на съд измамници, източили 130 000 лева от фонда за помощ на безработни

Длъжник?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Длъжник?

Мнениеот sapfir333 » 15 Май 2007, 11:22

Здравейте!
Имам длъжник по изпълнителен лист, осъден въз основа на запис на заповед, който е ипотекирал жилищната си сграда и земята към нея в полза на търговска банка. Съдия изпълнител вписа след ипотеката и възбрана върху имота за дължимата ми сума. Сумата на тегления кредит/на вписаната ипотека е голяма. В момента той се пазари и ми предлага половината от дължимото по изпълнителния лист, като поеме и всички разноски по делата, включително и съдебно изпълнителното. Чувства се силен, защото при евентуално обявяване на търг и продажба на имота от съдия изпълнителя - парите ще стигнат за удовлетворяване на вземането единствено на банката. А и от банката са му казали, че плаща ли си редовно кредита - за тях няма проблем и няма как имота да бъде обявен на търг.
До колкото знам съдия-изпълнителя е изпратил писмо до банката за да ги покани да се присъединят. Насрочил е и дата за опис.
Въпросът ми е следния:
Може ли имота все пак да бъде обявен за продажба и зависи ли това от волята на банката - ипотекарен кредитор. Да разчитам ли, че ако това е възможно - длъжникът все пак ще се стресне и ще предпочете да ми плати пред възможността да загуби всичко?
sapfir333
Младши потребител

Мнениеот Never » 15 Май 2007, 13:26

Имотът може да бъде продаден на публична продан, като съдия-изпълнителя е длъжен да задели сумата на ипотекарния кредитор, в случая банката, която е учредила ипотеката преди наложената възбрана от съдия-изпълнителя по образуваното по ваше искане изпълнително производство.
Never
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ