начало

Европрокуратурата прати на съд измамници, източили 130 000 лева от фонда за помощ на безработни Европрокуратурата прати на съд измамници, източили 130 000 лева от фонда за помощ на безработни

Втора магистърска специализация по основната специалност

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Втора магистърска специализация по основната специалност

Мнениеот sasunek » 09 Май 2007, 21:45

Кандидат-студентите с висше образование могат да заемат планово място за финансирано от държавата обучение, ако се включат в конкурса на общо основание с диполома и бъдат класирани.
Интересувам се може ли да бъда приета редовно обучение държавна поръчка за втора магистърска специлизация по основната специалност, ако в правилника за обучение на университета пише: "Обучението по втора специалност е платено за специалностите в образователно-квалификационна степен магистър".
Как по ЗВО се оразделят понятията специалност и специализация?
Ако съм приета държавна поръчка и се окаже че съм нямала право, а е минал половиния срок на обучение-как се процедира? Може ли да важи следното "Кандидат-студентите с висше образование могат да заемат планово място за финансирано от държавата обучение, ако се включат в конкурса на общо основание с диполома за бакалавър и бъдат класирани "при изрично изписано в правилника "Обучението по втора специалност е платено за специалностите в образователно-квалификационна степен магистър. За останалите случаи обучението е възможно при наличие на незаети (свободни) места по държавна поръчка във втората специалност, като се заплаща съответната такса за обучение".
sasunek
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 10 Май 2007, 04:33

Сега, това, което наричате магистърска специализация, сигурно си е отделен курс, така че си е нова магистратура, така ли?
Забележет следните 2 момента. В "разрешаващия" текст се казва "планово обучение". Следователно, ако не е предвидено по план втора специалност, значи нямате право. Освен това, ако университетите прибират дипломите, как можете да кандидатствате с дипломата си на общо основание (всъщност за това не съм сигурен)?

ЗВО
Чл. 39. (1) Учебният процес се провежда в основни звена и филиали на висшето училище, разкрити по реда на чл. 9, ал. 2, т. 1 и ал. 3, т. 3.
(2) Учебният процес във висшите училища се провежда по учебна документация за всяка специалност, която обхваща квалификационни характеристики по степени, учебен план, учебни програми на изучаваните дисциплини и ежегоден график на учебния процес.
Чл. 45. (1) Обучението по всяка специалност на първа и втора степен завършва с държавен изпит или със защита на дипломна работа.
Чл. 66. (1) Във висшите училища се обучават студенти, докторанти и специализанти.
(2) Студент е този, който се обучава за придобиване на образователните степени "бакалавър", "магистър" и "специалист".
(3) Докторант е този, който притежава образователната степен "магистър" и се подготвя за придобиване на образователна и научна степен "доктор".
(4) Специализант е този, който повишава квалификацията си по специализиран учебен план, без да придобива по-висока образователна степен или нова специалност.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Освен да си плащам четворно, друго право нямам ли? И не съм

Мнениеот sasunek » 16 Май 2007, 22:33

Явно се оказва втора магистратура и сега другият ми въпрос е след като съм била приета държавно редовна поръчка (по грешка, но не моя) и съм си платила първи и втори семестър като държавна поръчка (сега се намирам във втори), ако се опитат да ме накарат да доплатя разликата до платената поръчка как да се защитя? Не съм ползвала стипендии и други преференции досега с държавната ми поръчка-обясниха ми че нямам право.
Освен да си плащам четворно, друго право нямам ли? И не съм ли подведена и не съм ли имала пропуснати ползи?
sasunek
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ