начало

КС възложи на ЦИК да преизчисли резултатите от изборите   КС възложи на ЦИК да преизчисли резултатите от изборите  

Учителка упражнява психически тормоз върху ученик

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Учителка упражнява психически тормоз върху ученик

Мнениеот vesito_law » 14 Дек 2007, 14:01

Привет на всички във форума!

Става дума за следното: учителка по хореография казва на дете, което е осми class , високо е 155 см и тежи 52 кг, че е дебело и от него не става танцьорка. В същото време обаче детето обикаля света и за последните 2 месеца е спечелило 2 златни и един сребърен медал от конкурси във Германия, Франция и Канада. Учителката отправя нападките към ученичката винаги пред неините съученици и така настройва част от тях против нея. В същото време децата се страхуват да застанат срещу учителката, защото е известно , че тя може да занижи оценките им.Въпросът ми е кои нормативни актове- от българското и международното законодателство мога да използвам , за да подам искане до началника на инспектората, с цел да бъде направена проверка и този психически тормоз на учителката към детето да бъде прекратен?

Предварително благодаря на всички, които ще ми дадат съвет!

P.S. Весела Коледа!!!
vesito_law
Нов потребител

Мнениеот katerinakuch » 14 Дек 2007, 14:23

Наистина ситуацията е много неприятна. Представям си колко лошо се отразява това отношение на психиката на детето! Хубаво е да се консултирате с адвокат и той да Ви обясни какви действия да предприемете, за да защитите интересите на детето.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот vesito_law » 14 Дек 2007, 14:39

Здравейте, благодаря Ви за отговора.

Аз съм студентка, специалност Право и понеже ситуацията , както и Вие казвате е доста неприятна, бих искала да съдействам на ученичката за разрешаване на казуса. Мисля, ше бих могла да използвам Конвенцията за закрила правата на детето, но очаквам идеи и за още нормативни актове, които биха могли да ми "свършат работа".
vesito_law
Нов потребител

Мнениеот fester1 » 14 Дек 2007, 17:35

Вижте в Закона за защита от дискриминация. Там ще намерите цялата информация. 8)
Пишете до Регионален инспекторат по образование, но според мен повече ефект ще има ако се сезира Комисията за защита от дискриминация. РИО не могат да наказват учители, а само да препоръчат на директора, който в случая е работодател, да предприеме дисциплинарно производство на база установеното при проверката. :wink:
fester1
Потребител

Мнениеот vesito_law » 17 Дек 2007, 14:32

Благодаря на всички за отговорите!

Надявам се да успея да съдействам за решаване на казуса.

А по отношение на показанията на учениците, мислите ли че те ще имат

тежест след като са непълнолетни?
vesito_law
Нов потребител

Мнениеот system » 17 Дек 2007, 16:05

Те тежест имат. Въпросът е, че това не са същински "показания", защото не са дадени пред съд или орган на досъдебното производство. Но в административния процес е допустимо представянето на писмени сведения - чл. 44 от АПК. Използвайте и доказателственото средство в административния процес "писмена декларация", която родител на детето (ако е малолетно) или самото дете със съгласието на родител (ако е непълнолетно) да подаде. Във втория случай - ако е непълнолетно, писмената декларация се приподписва от родителя
system
Активен потребител

Мнениеот system » 17 Дек 2007, 16:07

УСПЕХ ! РАЗКАЖЕТЕ ИМ ИГРАТА !!! :evil:
system
Активен потребител

Развръзката по казуса

Мнениеот vesito_law » 14 Яну 2008, 14:42

Здравейте отново !!!
Благодаря на всички, които взеха отношение по темата.
Да ви споделя накратко как се реши казусът.
Подадена беше декларация на основание чл. 43 от АПК до Началника на Регионалния инспекторат по образованието. В декларацията отбелязах, че са нарушени правата на детето съгласно Закона за закрила на детето, Конвенцията за правата на детето, Закона за защита от дискриминация , а учителката не спазва и Закона за народната просвета и Правилника за неговото прилагане.Той съответно се разпореди директорката на училището да извърши проверка по случая, в следствие на която се установи, че наистина има нарушение на редица нормативни актове от страна на преподавателката - децата, които са били извикани , за да вземат отношение по казуса, са споделили , че и с тях тази учителка не се държи коректно и с нужното уважение.
Проверката завърши с това, че учителката беше сменена с друг преподавател , а тя вече преподава народни танци на деца от 1 до 4 клас. В последния час,който имали, преподавателката написала в дневника по 4 шестици на всяко дете без да ги изпитва, а обяснението , което дала е , че искала децата да я запомнят с добро, но тях едва ли ги интересува това , защото наградите, които са спечелили и факта , че публиката ги аплодира на крака на всеки концерт са много по - важни за един танцьор от оценката, която има в училище.
vesito_law
Нов потребител

Re: Развръзката по казуса

Мнениеот Gabi1 » 15 Яну 2008, 18:33

vesito_law написа:Проверката завърши с това, че учителката беше сменена с друг преподавател , а тя вече преподава народни танци на деца от 1 до 4 клас.

Ето на това се вика мъдро управленско решение по български образец!!!!
Малките по няма опасност да се оплакват ли или са преценили, че е по-добре да свикват от малки на подобно отношение, та да не им прави впечатление после.
Нещо не мога да схвана идеята.
Gabi1
Потребител

Мнениеот nasso_5 » 15 Яну 2008, 22:25

8-клас,155см. ,55кг.
Госпожо,вместо да съдите учителката,намалете пържолите за детенцето ВИ!!!
правото е алгоритъм.....
Аватар
nasso_5
Потребител

Мнениеот tiarra » 15 Яну 2008, 23:00

?! ти пък откъде дойде и се произнасяш по въпроса за пържолите
tiarra
Потребител

Мнениеот system » 16 Яну 2008, 11:56

nasso_5 написа:8-клас,155см. ,55кг.

Не сте прав - детето е в пубертетна възраст и не може да се придържаме към възприетото съотношение в килограмите "ръст минус 110". Измененията в организма на тази възраст могат да доведат до отклонения. "Пържолите" едва ли имат отношение.
system
Активен потребител

Мнениеот ocean » 16 Яну 2008, 12:26

nasso_5 написа:8-клас,155см. ,55кг.

Не е 55, а 52 кг.
Това първо.
И второ, опитайте се да си представите 155 ръст и тегло 52кг. и ще ви стане ясно, че такова дете ни най-малко няма проблем с килограмите.
Петък е време за приятелите. Джони, Джак, Джим и всички останали.
Аватар
ocean
Потребител

Мнениеот vesito_law » 16 Яну 2008, 15:04

Gabi1 написа:
vesito_law написа:Проверката завърши с това, че учителката беше сменена с друг преподавател , а тя вече преподава народни танци на деца от 1 до 4 клас.

Малките по няма опасност да се оплакват ли или са преценили, че е по-добре да свикват от малки на подобно отношение, та да не им прави впечатление после.

Става дума за това, че по - малките деца танцуват по- лесни танци и за тях няма чак толкова изяви на сцена , на които учителката да покаже на какво е научила децата, на какво е способна и по този начин да се изяви , а знаете , че повечето учители имат нужда от внимание ( това е тяхна отличителна черта ).След като учителката вече не преподава на 8 клас , а на първокласници, това е един вид понижение за нея, според мен, защото е можела да бъде преместена и да преподава на деца от 9 до 12 клас, които имат ежедневни концерти, но явно възможностите на преподавателката не са чак толкова големи. А това все пак е решение на Инспектората по образованието , а не мое, защото ако зависеше от мен, аз щях да прекратя трудовото и правоотношение и да и дам възмовност да работи като продавачка в магазин за парфюмерия и козметика или в някакъв друг, където влизат само слаби клиенти... :lol:
vesito_law
Нов потребител

Мнениеот vesito_law » 16 Яну 2008, 15:05

Gabi1 написа:

Става дума за това, че по - малките деца танцуват по- лесни танци и за тях няма чак толкова изяви на сцена , на които учителката да покаже на какво е научила децата, на какво е способна и по този начин да се изяви , а знаете , че повечето учители имат нужда от внимание ( това е тяхна отличителна черта ).След като учителката вече не преподава на 8 клас , а на първокласници, това е един вид понижение за нея, според мен, защото е можела да бъде преместена и да преподава на деца от 9 до 12 клас, които имат ежедневни концерти, но явно възможностите на преподавателката не са чак толкова големи. А това все пак е решение на Инспектората по образованието , а не мое, защото ако зависеше от мен, аз щях да прекратя трудовото и правоотношение и да и дам възмовност да работи като продавачка в магазин за парфюмерия и козметика или в някакъв друг, където влизат само слаби клиенти... :lol:
vesito_law
Нов потребител

Мнениеот Gabi1 » 16 Яну 2008, 22:40

Дъщеря ми играеше народни танци в старото си училище. Добре, че не е попаднала на тази учителка, че щях да й наруша правата..... :lol:
Gabi1
Потребител

Назад към Взаимопомощ