начало

Двама нови граждански съдии встъпиха в Софийския апелативен съд Двама нови граждански съдии встъпиха в Софийския апелативен съд

МОЛЯ ЗА ВАШЕТО МНЕНИЕ, ЗА КОЕТО БЛАГОДАРЯ

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

МОЛЯ ЗА ВАШЕТО МНЕНИЕ, ЗА КОЕТО БЛАГОДАРЯ

Мнениеот Melly » 12 Май 2008, 15:00

Здравейте,
Нужно ми е едно рамо, за да си сверя часовника.
Титулярът на Разрешително за водоползване за отдих от мин. сондаж е решил да отдаде под наем басейн, изграден в собствения му имот. Обадил се е в Басейновата дирекция и от там са му отговорили, че трябва да се издаде ново Разрешително на наемателя. Това ме озадачи, тъй като смятам, че в случая не ненеобходимо такова действие. Прегледах набързо ЗВ и самото Разрешително, и не установих ограничения. Все пак става въпрос за действие по управление на соб. имот.

Моля за вашето мнение, като предварително благодаря на отзовалите се колеги.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Melly » 13 Май 2008, 13:36

Може би трябва да поясня към горния пост, че басейнът се пълни с мин. вода от въпросния сондаж.

Изненада ме фактът, че няма никакви мнения, а темата е посещавана.
Въпросът ми е, права ли съм като считам, че за отдаване на съоръжението под наем, не следва да се издава ново разрешително за водоползване на името на наемателя. Ако възприемем, че органът издал Разрешителното е прав, на практика титулярът ще заплаща "на база заявено вод. количество" неползвана вода, а ползваното колич-во вода ще следва да се заплаща от наемателя по силата на новото разрешително.
Или казано накратко, за една и съща услуга в разрешителен режим- плащане два пъти. Редно ли е според Вас?
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 13 Май 2008, 20:26

Щом басенът се пълни от въпросния сондаж, то тогава "отдаването" на басейна следва да променя и лицето, което ще "ползва" сондажа (в случая наемателя) - демек трябва му разрешително ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Melly » 13 Май 2008, 20:47

inspectora написа:Щом басенът се пълни от въпросния сондаж, то тогава "отдаването" на басейна следва да променя и лицето, което ще "ползва" сондажа (в случая наемателя) - демек трябва му разрешително ...

Благодаря Ви за включването, но да попитам - каква ще е съдбата на първото разрешително. Съгласно условията му титулярът е задължен да заплаща заявеното количество, а в действителност няма да експлоатира съоръжението.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Melly » 13 Май 2008, 20:57

И да добавя, съгласна съм, че за да ползва басейна, наемателят трябва да се снабди с търг. регистрация за обекта - ХЕИ и т.н., но това не е идентично с издаване на ново разрешително за водоползване от мин. сондаж. Все същото е според мен, да отдам апарамента си и наемателят да задейства от негово име и за негова сметка процедура по захранване на моя ап. с колекторната мрежа на ВиК, за да му тече водата в банята например.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот bebitor » 13 Май 2008, 21:14

Отдайте басейна само като конструкция, а каптираната вода- продавайте срещу определена цена на наемателя. Тогава няма да има нужда от друго разрешение. Така каза еколога, който ми е под ръка :lol: И нека адвокат да Ви оформи сделката, за да не остане нещо неизяснено.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот Melly » 13 Май 2008, 21:28

bebitor написа:Отдайте басейна само като конструкция, а каптираната вода- продавайте срещу определена цена на наемателя. Тогава няма да има нужда от друго разрешение. Така каза еколога, който ми е под ръка :lol: И нека адвокат да Ви оформи сделката, за да не остане нещо неизяснено.

Благодаря Bebitor. В тази посока беше и моето мнение. Още в първия си пост изразих становището си, че в случая имаме сделка по управление на имот (басейна) и липсва първо логика и след това основание за издаване на ново разрешително на наемателя.

Приятна вечер!
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ