Здравейте.
Във връзка с промените в чл.446 от ГПК, обн. ДВ.бр.50 от 30.05.2008г., отпадна нормата, касаеща удържане на суми от трудови възнаграждения в размер под минималната работна заплата. При нас работят такива лица и следва да им удържаме съответните суми, но не сме наясно в какъв размер. На въпроса ни ЧСИ, изпратили запорните съобщения, не се ангажират с отговор.Затова и не знаем как да постъпим ние като работодател.
Въпроса ми е как ще се изчислява сега несеквестируемия доход на лица с доход под мин.работна заплата.
Благодаря ви предварително. Хубав ден.
- Дата и час: 27 Фев 2025, 10:03 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Промените в чл.446 от ГПК - несеквестируем доход
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
чл.446, ал.1.т.1- ако осъденото лице получава до 300 лв месечно една четвърт част, ако е без деца и една пета, ако е с деца, които то издържа.
....ал.2 - Месечното трудово възнаглаждение по ал.1 се определя след като се приспаднат дължимите върху него данъци и задължителни осигурителни вноски.
Следва да имате предвид, че изменението влиза в сила със задна дата- от 1 март 2008г- параграф 48 от ЗИДГПК ДВ бр.50- и следва да удържите сумите със задна дата.
....ал.2 - Месечното трудово възнаглаждение по ал.1 се определя след като се приспаднат дължимите върху него данъци и задължителни осигурителни вноски.
Следва да имате предвид, че изменението влиза в сила със задна дата- от 1 март 2008г- параграф 48 от ЗИДГПК ДВ бр.50- и следва да удържите сумите със задна дата.
- Be.Free
- Младши потребител
"Чл. 446. (1) Ако изпълнението е насочено върху трудово възнаграждение или върху друго възнаграждение за труд, както и върху пенсия, с размер над минималната работна заплата, може да се удържа само .... "
Тук не се ли поставя изричното ограничение над минималната работна заплата. Преди последните изменения на този текст се фиксираше тази разлика дали лицето е с доход под или над минималната заплата, но сега мисля, че са посочени размерите само, ако заплатата след приспадане на данъците и осигуровките е в размер над минималната работна заплата.
Поне аз така чета този текст...
Тук не се ли поставя изричното ограничение над минималната работна заплата. Преди последните изменения на този текст се фиксираше тази разлика дали лицето е с доход под или над минималната заплата, но сега мисля, че са посочени размерите само, ако заплатата след приспадане на данъците и осигуровките е в размер над минималната работна заплата.
Поне аз така чета този текст...
- Meryl
- Нов потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|