начало

Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент

дело за 100-200 лв.

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: дело за 100-200 лв.

Мнениеот pachikrak » 14 Апр 2009, 17:42

Хаха, първото ми дело беше подобно - за същата сума, само че за 20 човека (излъга ни нагла туристическа агентка). Написах исковата молба, събрах пълномощни от всички, и започна едно славно дело в СРС, което продължи 3 години... Не бяха експертизи, свидетели, извънсъдебни признания пред камера (които един съдия допусна като доказателство, но го повишиха и следващия отмени определението :roll: ). На финала загубихме делото, но 4-тия съдия (за три години сменихме четирима съдии) чел-недочел преписката поне не присъди на ответницата ни разноски (което не беше вярно...). На финала се отказахме и не обжалвахме (загубих дирята на половината ищци). Хубавото е, че и на ответника не му се занимаваше да претендира разноски...
Но беше добър опит, научих доста неща от това дело :D
pachikrak
Младши потребител

Мнениеот razli4na » 14 Апр 2009, 22:58

"Мъж на входа" си е направо факт, който лесно ще се установи от вещите лица. Пък който оспорва, да си носи тежестта на доказване.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот Madschen » 15 Апр 2009, 22:33

Здравейте колеги, много благодаря за отговорите. Истината е, че ако започна да се съдя с въпросното ЕТ, то би било предимно заради практиката, а не толкова заради материалния интерес :). Все още обмислям какво да предприема. Преди няколко дена, когато писах първият пост, бях по-скоро ядосан, сега вече ми е единствено интересно каква би била развръзката.

Аргументите, които бих изложил, биха били именно, че според ЗЗД трябва да ми се върне капарото в двоен размер (аналогичния случай е, че те нямаше да ми го върнат, ако аз не бях изпълнил своята част от договора). Но тук възникват следните 2 проблема:
- в договора е упоменато, че съм длъжен да заплатя "депозит" в размер на 50% от цялата сума. Предполагам, че след като не е използван терминът "задатък", би могло да се приеме просто като авансово плащане, което не е нужно да се връща в двоен размер от неизправния кредитор.
- когато отидох да си взема капарото, изразих несъгласие с неспазването на договора от тяхна страна, но така или иначе те ми казаха, че това са новите условия и ако не ме устроива, да си взимам капарото и да се разделяме (както и направих), но това би могло да се разтълкува като конклудентно съгласие от моя страна с развалянето на договора. Тук естествено възниква въпросът, ако наистина исках капарото в двоен размер, трябваше ли да го оставя при тях?

(Ако това с капарото не бъде отсъдено в моя полза, мисля, че мога да предявя иск да ми се заплати разликата (ако има такава) м-у 200 лв., за която бях наел тяхната вила и другата, която евентуално ще намеря).

Последен въпрос, някой би ли ми казал на каква сума би възлязла държавната такса при едно такова дело? :)
Мерси предварително!
Лек ден на всички и ползотворен релакс през великденските празници!
Madschen
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 16 Апр 2009, 22:31

Много е неприятно да те унижават - носиш няколко поколения върху името си - ние сме прочутите Ментарови - още дядо ми е вършел този бизнес.

Някакви шаржове и смешки си раздаваме тук.
ivan_lawyer
Старши потребител

Предишна

Назад към Взаимопомощ