начало

Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент

Моля за съвет от колеги...

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за съвет от колеги...

Мнениеот topuzanova » 26 Апр 2009, 23:14

Привет !
Искам предварително да благодаря на всички, които ще се отзоват на молбата ми!
Имам фирма за недвижими имоти и работя изключително с руски граждани. През Септември миналата година дойдоха клиенти, които търсеха да закупят къща(искам да отбележа, че по това време бях си взела малко почивка и бях в САЩ, поради което се стигна и до тук). Посрещнала ги е моя служителка(едно 20 год. девойче, което беше решило, че може да се справи и само и не е потърсила съвета и помощта на колежката си - юристка). След като са разгледали няколко къщи, стигат до една, която се продава от частно лице(т.е. не е строителна фирма, а ФЛ което си е купило парцела и е построило една къща със спекулативна цел). С въпросното лице, ние имаме подписан договор за посредничество, според който цената на къщата е 65 000евро, а ние можем да я предлагаме за не повече от 75 000евро, и при сключена сделка получаваме като възнаграждение разликата между продажната цена и 65 000евро. Искам да отбележа, че Договорът е подписан от въпросното ФЛ, но в качеството му на пълномощник на дъщеря си(тъй като за да не плаща данъци при бъдещата продажба, беше й дарил къщата на нея и имаше пълномощно за продажбата) В пълномощното му всичко е наред както и в текста на договорът е описано, че го подписва той като пълномощник на дъщеря си.
Клиентите харесват къщата и след като се попазарят малко, при което ние им сваляме цената на 72000евро, се връщат в кантората в Бургас. Тъм дават на девойката 5000евро, капаро за да ги предаде на продавача, както и 5000лв за капитал и 350евро за да им регистрираме фирма. За всичко това моята девойка им издава разписки, НО от СВОЕ ИМЕ, а не като служител на фирмата ми.
Въпреки ИЗРИЧНИТЕ ми указания да не тръгват с клиент БЕЗ да им подпише протокол за оглед, не го е направила. Но и при това до тук почти всичко е наред, предвид че те са оставили капарото....
След това същата девойка се обажда на продавача, уведомява го и той идва в офиса. След като възрадван разбрал какво е станало, човекът искал да "поправят" договорът и да пише, че къщата ще се продава за 72 000евро, а не както е било 75000 и девойката вместо да разпечата нова страничка от договора, с химикал е задраскала сумата - цифром 75000 и отгоре с химикал е написала 72000 Е и се е подписала встрани. Подписал се е и продавача до нейния подпис, НО с някакъв свой явно кратък подпис(т.е. подписа, който е поставил в края на договора при първото подписване, и при поправката на първите две страници е различен) :roll: , а моята девойка не е забелязала разликата.
След това, тя му е написала разписка на компютъра и я е разпечатала, но долу под подписа е оставила да пише нейното име, а не на продавача. При разпечатването е видяла грешката, но вмест да я поправи и да я пусне наново, тя забелва името с коректор, НО не е накарала продавача, да си напише сам имената върху коректора. После той подписва въпросната сгрешена разписка, че е получил парите, НО отново с някакъв негов кратък подпис !!!
И тук започва забавата!!! На терасата на къщата е имало винил с обява за продажбата и телефона на собственика. Нашите клиенти явно са преписали телефона от там и са звъннали на собственика, който им е казал че иска 65000евро(той естествено не си призна) и явно им е казал да не ходят повече при нас и ще и я даде за толкова. Естествено те пристигат в офиса на по-следващия ден и започват да викат и крещят(било е голям панаир), че къщата струва 65 000 и те не искат да дадат нито лев повече и че се отказват и не искат нищо от нас, но тъй като съм им подготвила вече всички документи за фирмата, те си поискват 5000-те лв., които са оставили за капитала.
При тая каша моята девойката ми звъни, и след като ми разказва какво става, на мен ми стана ясно накъде отиват нещата и й казах да им върне парите, но само ако подпишат протокола за оглед(вече бях я питала и ми беше казала, че са отказали да го подпишат, което според мен си беше чиста лъжа тогава, но ... ) Естествено те отказали и с гръм и трясък си тръгнали.
Последваха обаждания по телефона от един колега със заплахи, да върнем парите, или ще подаде жалба в прокуратурата срещу момичето, но аз я успокоих, че няма как да стане и нищо не се случи до преди месец.
Междувременно обаче, тя напусна под предтекст, че има нужда от почивка и да си вземела изпитите и т.н., но наскоро(малко преди да пристигне призовката) аз научих, че работи в конкурентна фирма и се скарахме.
Преди около месец обаче, пристигна призовка за образувано от руснаците гражд. дело срещу нея- тъй като в разписките не фигурира името на фирмата ми за 350евро и 5000лв. Тя ми звъни - да съм им върнела парите, защото били в мен и т.н., държа ми тон и аз съответно и отказах. След като направих справка в Сл.вписвания съмненията ми се потвърдиха - руснаците си бяха регистрирали друга фирма и бяха купили къщата(за съжаление не успях да взема копие от нот. акт за да видя цената на сделката, но ще го направя тези дни). Надявам се да е вписана официалната цена, тъй като руснаците държаха на това, но ще вдим.
Въпросът ми е: 1. Мислите ли, че имам шанс да съдя продавача, при тия доказателства (договор с поправка и разписка без име под подписа, а и този друг подпис)?
2. Ако някой адвокат от Бургас има някакви интересни идеи, ще си платя за да ме представлява, тъй като съм малко и собственик на фирмата и свидетел и адвокат и няма как да се представлявам сама.
Принципно, имам идеи, но ми се иска да ги обсъдя с някой, който е имал подобен случай или поне близък до моя, защото има и доста въпросителни,
главно с доказателствата.

Това е благодаря за търпението !
topuzanova
Потребител

Re: Моля за съвет от колеги...

Мнениеот melanie » 04 Май 2009, 23:30

Олееее, Ели, като четох направо ми настръхна косата в какви филми са те вкарали! :shock:
Упълномощила ли си девойчето да подписва документи от името на фирмата?
По какъв начин сте уредили с продавача допълването и изменението на сключения между вас договор за посредничество? Това драскане върху документа ми се струва нередно. Предполагам, че фирмата се представлява от теб и само ти имаш право да сключваш договорите, така че същото би следвало да важи и за промените в тези договори. Относно разписката без име под подписа за капарото от 5000лв. - първо трябва да видиш какво ще твърди продавача, той дали ще оспори че положения подпис е негов? Ако оспори - графологична експертиза ще установи кой се е подписал било с кратък, било с дълъг подпис! Ако в разписката фигурира името на фирмата ти лесно ще бъде установено, че въпросния имот се е продавал чрез посредничеството на твоята фирма, че именно посредничеството е причината капарото да е у теб и че зад гърба на посредника продавача е сключил сделка с клиента в ущърб на посредника. Прасваш му едно дело за неизпълнение на договор и така....
Как си иначе? Отдавна не сме се чували....
Поздрави! :D
Ели
~~
melanie
Младши потребител

Re: Моля за съвет от колеги...

Мнениеот topuzanova » 04 Май 2009, 23:55

Привет скъпа, наистина не сме се чували отдавна, правя едни ремонти в Бургас и съм луднала.
Това което си ми писала е така - за съжаление в разписките не фигурира името на фирмата ми, но не е проблем това да упълномощим девойката. Относно подписа, се чудя много, защото на последната страница на договора продавача си е сложил истинският подпис, а предполагам че не си пази и договора, така че лесно мога да подменя първите страници и да не е с поправки, но пък там фигурира този негов кратък подпис....
Другото, тъй като руснаците заведоха дело срещу девойката, се чудя дали да встъпя или пък тя да ме привлече, и да искам да се приеме за установено, че тя им е показала имота, и че са го купили с нейното посредничество, а от там тъй като отказват да ми подпишат протокола за оглед, аз си упражнявам право на задържане на тази сума, за която те я съдят. В договора ни с продавача вече фигурира името на фирмата ми..
Но незнам доколко бих могла да предявя такъв установителен иск обаче в това производство, и дали въобще да се меся или да си го захапя само продавача...
Освен това ми трябва и адвокат, за да мога яз да се явя като свидетел... и такива работи....
Ако искаш да ти пратя сканирани документите, но дай ми мейла си, че мъжа ми ми изтри пощата един слънчев ден преди два месеца, и загубих доста неща..:(
Я направо ми пиши на topuzanova@mail.bg и да пратиш снимки на бебока )))
Поздрави от мен!
topuzanova
Потребител

Назад към Взаимопомощ