начало

Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент

Варианти на неправомерно боравене с разпл.с-ка

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Варианти на неправомерно боравене с разпл.с-ка

Мнениеот palimsest » 22 Май 2009, 16:40

Колеги,

изправен съм пред странна ситуация,трябва да докажа липса на неправомерно боравене със разплащателна сметка от трето лице, пред банка която твърди да е боравено неправомерно със сметка, като никъде във вътрешно-нормативните й документи да е дадено адекватна формулировка на неправомерно боравене със сметка...ще се опитам да докажа липсата на такова неправомерно боравене със сметката на дадено лице чрез допускане на действия водещи до абсурд, освен теглене от сметката и/или нареждане на преводи от сметката от неоправомощено лице, без нужната представителна власт...друго не ми идва на ум!

Някой има ли идея за друг вид телодвижение водещо да неправомерно боравене с разпл. с-ка от трето лице,освен гореспоменатото -без нужната предствителна власт.
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Re: Варианти на неправомерно боравене с разпл.с-ка

Мнениеот portokal » 22 Май 2009, 16:58

Защо са ти вътрешните правила на банката - ако правото дава правилата за "боравене със сметка", всяко тяхно нарушение е неправомерно боравене.
Впрочем какво значи да боравиш със сметка? :P :P
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот palimsest » 22 Май 2009, 17:00

Ами Портокалче, не мен, питай един гл.изпълнителен директор и председател на УС (умишлено с малки букви го написах) на една от най-големите банки в България, който така е мотивирал дадено свое действие до подуправителя на БНБ...
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот portokal » 22 Май 2009, 17:24

...един гл.изпълнителен директор и председател на УС (умишлено с малки букви го написах)...

То с малки се и пише. :)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот palimsest » 22 Май 2009, 17:26

ако можех, щях и с по-малки да го напиша...ма не ми се занимава!
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот Melly » 22 Май 2009, 18:34

palimsest написа:Колеги,

изправен съм пред странна ситуация,трябва да докажа липса на неправомерно боравене със разплащателна сметка от трето лице, пред банка която твърди да е боравено неправомерно със сметка, като никъде във вътрешно-нормативните й документи да е дадено адекватна формулировка на неправомерно боравене със сметка...ще се опитам да докажа липсата на такова неправомерно боравене със сметката на дадено лице чрез допускане на действия водещи до абсурд, освен теглене от сметката и/или нареждане на преводи от сметката от неоправомощено лице, без нужната представителна власт...друго не ми идва на ум!

Някой има ли идея за друг вид телодвижение водещо да неправомерно боравене с разпл. с-ка от трето лице,освен гореспоменатото -без нужната предствителна власт.

Много сложно си го написал, Рalimsest :D
Може ли по-простичко? :oops:

"Напипвам" нещо, но преди да пиша ми се иска да съм наясно с казуса.
Ако прецениш разбира се.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот palimsest » 22 Май 2009, 19:13

ок,Мел

иде реч за следното, банка, чрез управителния си съвет настоява в нарочно заявление пред Банков надзор, по открито административно производство, да е отнела правата за достъп до интернет-банкиране на клиент, щото имала съмнение, че се борави неправомерно по сметките,от трето лице,което е пълномощник с манифестирано пълномощно...без да мотивира с нищо това си твърдение,банката де...така,аз естествено ще искам админ орган да задължи банката да даде мотивирано обяснение, но междувременно искам да оборя твръдението, макар и ясно -който знае паролата за достъп той борави,ако третото лице-пълномощник, борави с ресурса на упълномощителя, то е налице двойно упълномощаване,от една страна представителна власт по силата на едностранен договор, с нотар. заверка, от друга страна, чрез конклудентни действия, титулярът не е възразил на боравенето на пълномощникът му...както и да е, аз ще боря твърдението да е направомерно, т.е. в нарушение на нещо си... неправомерно ще е ако е без пълномощно и без съгласие на титулярът, но това не е така, това ми е и целтта ...чудех се за други проявления на това неправомерно боравене със сметката,освен споменатите - теглене и превод ...
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот Melly » 23 Май 2009, 02:09

Доста далеч съм от банковите операции, но това което искам да изясня е дали правилно съм разбрала ситуацията – налице е отнето право на достъп чрез интернет-банкиране (блокирана е паролата вероятно) на титуляр по разплащателна с/ка, по която е имало движение на парични потоци, защото Банката се е усъмнила че трето лице, а не титулярът й, е извършвало операции с тази сметка.

В обикновения случай на разпореждане с чужда сметка трябва да се представи нарочно пълномощно и да се изиска спесимен от упълномощеното лице.

Но, за да се даде достъп до сметка при интернет-банкирането, не следва ли да се представи електронен подпис на титуляра й? Ако е така, по аналогия на горната процедура в случай на упълномощаване, за да може 3-тото лице да извърша разпоредителни действия с тази сметка, би следвало в Банката да се представи пълномощното и електронен подпис на упълномощеното лице.
В случай, че липсват изисквания на Банката в този аспект, и при положение, че липсва противопоставяне на титуляра считам, че Банката е действала неправомерно като е отнела достъпа до сметката.

Ако титулярът е имал задължение да уведоми Банката за 3-тото лице и не го е сторил, достатъчно е да направи писмено изявление за потвърждаване действията на третото лице действало без представителна власт, като това изявление следва да достигне до Банката. С успех можеш да се позовеш на чл.42 ЗЗД.

Има и още нещо, което би могло да усложни нещата, ако в полза на Банката е учреден първи по ред залог върху всички настоящи и бъдещи вземания по тази сметка.
Провери има ли такава тежест, защото е странно това поведение на въпросната Банка.

Не съм сигурна обаче дали възпроизведох точно казуса. :roll:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот palimsest » 23 Май 2009, 08:51

Мел,както винаги готова да се отзове на помощ...Благодаря, за което!

...казусът си възпроизвела точно, благодаря за отделеното време!
Аватар
palimsest
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ