начало

Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент

Кодекс на труда

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Кодекс на труда

Мнениеот lorecita » 30 Юни 2009, 17:47

Здравейте!Имам нужда от помощ и силно се надявам че ще можете да ми помогнете.Имате ли представа при работно време два на два, колко часа на седмица максимално трябва да се работи според кодекса на труда?Също така ме интересува при повече от 8 часа дневно колко минути трябва да бъде почивката
за деня(мисля че за 8 часа е 30 минути минимално).Редно ли е да се работи три дена по 12 часа,един почивен и после два -по 12(в момента работим така тъй като имаме колежка в отпуск)? И последния ми въпрос е колко часа максимално може да продължи един работен ден?
Благодаря предварително на тези които ще ми отделят от времето си
lorecita
Младши потребител

Re: Кодекс на труда

Мнениеот Гост. » 01 Юли 2009, 00:46

:roll: Моля, отделих и ви прочетох.
Отговорите- в КТ, няколко наредби, ТД, ДХ. Успех.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот mikewolf » 01 Юли 2009, 09:33

lorecita написа:Здравейте!Имам нужда от помощ и силно се надявам че ще можете да ми помогнете.Имате ли представа при работно време два на два, колко часа на седмица максимално трябва да се работи според кодекса на труда?Също така ме интересува при повече от 8 часа дневно колко минути трябва да бъде почивката
за деня(мисля че за 8 часа е 30 минути минимално).Редно ли е да се работи три дена по 12 часа,един почивен и после два -по 12(в момента работим така тъй като имаме колежка в отпуск)? И последния ми въпрос е колко часа максимално може да продължи един работен ден?
Благодаря предварително на тези които ще ми отделят от времето си

Удължаване на работното време
Чл. 136а. (Нов - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 48 от 2006 г.) По производствени причини работодателят може с писмена заповед да удължава работното време през едни работни дни и да го компенсира чрез съответното му намаляване през други след предварителна консултация с представителите на синдикалните организации и представителите на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2. За удължаването на работното време работодателят е длъжен да уведоми предварително инспекцията по труда.

(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) Продължителността на удължения работен ден при условията по ал. 1 не може да надвишава 10 часа, а за работниците и служителите с намалено работно време - до 1 час над намаленото им работно време. В тези случаи продължителността на работната седмица не може да надвишава 48 часа, а за работниците и служителите с намалено работно време - 40 часа. Работодателят е длъжен да води специална книга за отчитане удължаването, съответно компенсирането на работното време.

(3) Удължаването на работното време по ал. 1 и 2 се допуска за срок до 60 работни дни през една календарна година, но за не повече от 20 работни дни последователно.
mikewolf
Младши потребител

Мнениеот lorecita » 02 Юли 2009, 14:52

Благодаря
lorecita
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ