начало

Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент

вписване на възбрана за обезпечение на бъдещ иск

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

вписване на възбрана за обезпечение на бъдещ иск

Мнениеот r.atanasova » 19 Юни 2009, 10:50

Моля споделете каква е практиката при вписване на възбрани за обезпечение на бъдещ иск при Вашите съдии по вписванията - искат ли скица на недвижимия имот, ако имота се намира в район с одобрена кадастрална карта.
Ще бъда благодарна ако ми посочите съдебна практика по въпроса, защото разбирам, че всеки съдия по вписвания има собствено мнение по въпроса. :?
Предварително благодаря.
r.atanasova
Младши потребител

Re: вписване на възбрана за обезпечение на бъдещ иск

Мнениеот n_ikito » 19 Юни 2009, 11:34

Както обикновено съдиите са виновни за всичко. :D Ако погледнете чл.6 ал.3 от ПВ /или чл.49б от ЗКИР - не че има връзка с конкретиката/, ще установите че ни би трябвало да бъде вписана обезпечителна заповед /възбрана/ ако няма скица от АГКК. В някои районни съдилища съдиите по вписванията, не "спазват" закона, като разпореждат вписване на възбрани и заповеди, въпреки несъответствието им с нормативната база. Това се прави само за защита интереса на кредиторите и поради многото грешки и пропуски в одобрените кадастрални карти. Така че зависи от съдията по вписванията - какво мисли по въпроса.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот r.atanasova » 19 Юни 2009, 14:18

Това би било така, ако чл. 24 от ПВп не уреждаше друг ред за вписване на възбрана като обезпечение на иск и там представяне на скица не е предвидено.
Мисля, че това не е случайно защото в обезпечителните производства се търси бързина.
чл.6 от ПВп се намира в раздела вписване на актове относно недвижими имоти , във връзка с чл. 4 е и касае посочените в този член актове.
Затова според мен не е приложим по отношение на вписването на възбрани както по реда на чл.24 така и пореда на чл. 26 от ПВп.
Моите уважения към съдиите по вписванията не ги виня в нищо :roll:
r.atanasova
Младши потребител

Мнениеот p_dyan » 24 Юни 2009, 20:48

Aз мисля че не би трябвало да се иска скица, с оглед бързина.
Евентуално в последствие да се представи скица и то само за поземлен имот (урегулиран или не).
p_dyan
Потребител

Мнениеот hiugo » 25 Юни 2009, 12:37

Аз пък ще Ви дам един съвет :)

Като си получите обезпечителната заповед /възбрана/ идете при един ЧСИ и си заведете изп.дело. човечеца ще Ви изкара скица, ще Ви впише възбраната и няма да се занимавате с глупости. Ще Ви вземе такса, но то без пари нищо не става вече.
hiugo
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 25 Юни 2009, 22:11

hiugo написа:Като си получите обезпечителната заповед /възбрана/ идете при един ЧСИ и си заведете изп.дело. човечеца ще Ви изкара скица, ще Ви впише възбраната и няма да се занимавате с глупости. Ще Ви вземе такса, но то без пари нищо не става вече.

Съдебният изпълнител няма правомощия да налага възбрана въз основа на обезпечителна заповед. В обезпечителното производство съд. изпълнител има правомощия единствено да налага запори - чл. 400, ал. 1, но няма правомощия по чл. 400, ал. 2 ГПК.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот vili » 25 Юни 2009, 23:04

При допускане на обезпечението в производството пред Районен съд не е необходимо актуална скица, достатъчно е имотът да бъде индивидуализиран според титула за собственост, защото наистина в това производство се цели бързина. В Агенция по вписвания - Служба вписвания гр. Пловдив се изисква за самото вписване актуална скица от АГК и дори мисля, че това е изрично изискване на Правилника за вписвания.
vili
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 26 Юни 2009, 00:02

Бързина е нужна и в изп. процес, особено когато изп. дело е образувано въз основа на изп. основание - ЗНИ въз основа на заповед за изпълнение. Тъй като възражнието спира изпълнението, то забавянето на налагането на възбраната заради изискванията за представяне на кадастрална скица сериозно може да увреди кредитора.
Вече няколко пъти така се случва - длъжникът възразява, а заради мудността на АГКК няма кадстрална скица, съотв. няма и възбрана. А повечето Служби по вписванията в страната изискват скици. Има такива, като във Варна, които заради претовареността на СГКК, вписват възбрана и само въз основа на скица от "ИКАР". Аз лично вече не искам скици от СГКК-Варна, защото първо са много нелюбезни, и второ трябва доста да се разправяш с тях, за да ти пратят скицата, която вече си си платил.
Има такива СВ като Благоевград, Сливен или Дупница, където изрично си искат оригинална скица или заверено копие. Такива са и в Русе, Бургас, Велико Търново, Добрич, Перник, Плевен, Стара Загора, София (Младост и Люлин) и др.
Има Служби по кадастъра, където дават скици само на ръка и категорично отказват да изпращат по пощата. Такива са Перник и София напр.
Има Служби по вписванията, където пък много бавят нотариалните актове, като Разлог и Пещера, в Разлог особено са доста нелюбезни, били само двечки. В такива случаи се налага взискателите сами да ходят да си вземат скиците. С Благоевградската СВ също трудно се работи.
Изобщо, всяка СГКК и СВ в България си е собствена губерния, и само допринасят за доизграждане на лошия имидж на българската администрация.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 26 Юни 2009, 09:01

Добре търси се бързина. Съгласен съм, но при вписване на възбрана без идентификатора от АГКК, кой може да бъде сигурен в коя имотна партида е вписана възбраната????? При положение, че в момента се извършва не много успешен преход между персонална и имотна система на вписване в СВ. Съществува реална опастност възбраната да не бъде вписана в правилната партида /особено за по-малките населени места, където плановете са променяни през 15-20г./ Кадастъра е гаранция за идентичността на имота...
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот hiugo » 26 Юни 2009, 13:32

kalahan2008 написа:Съдебният изпълнител няма правомощия да налага възбрана въз основа на обезпечителна заповед. В обезпечителното производство съд. изпълнител има правомощия единствено да налага запори - чл. 400, ал. 1, но няма правомощия по чл. 400, ал. 2 ГПК.

Аз лично съм го правил и не смятам че ЧСИ няма правомощия да го направи.
В хода на ИД ЧСИ прави точно такива неща, защо да неможе да го направи и по обезпечителна заповед?
hiugo
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 26 Юни 2009, 19:00

hiugo написа:Аз лично съм го правил и не смятам че ЧСИ няма правомощия да го направи.
В хода на ИД ЧСИ прави точно такива неща, защо да неможе да го направи и по обезпечителна заповед?

Защото законът не го позволява.
Причината (според мен) е, че ищецът спокойно може сам да си впише обезпечителната възбрана, докато запор не може да наложи сам, а и не е работа и на съда да го прави.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот gudio » 26 Юни 2009, 20:55

kalahan2008 написа: Съдебният изпълнител няма правомощия да налага възбрана въз основа на обезпечителна заповед. В обезпечителното производство съд. изпълнител има правомощия единствено да налага запори - чл. 400, ал. 1, но няма правомощия по чл. 400, ал. 2 ГПК.

За мое голямо учудване, в СВ - Бургас преди време ме отпратиха именно при ЧСИ и отказаха да приемат обезпечителна заповед за вписване, ако не я занесял ЧСИ :lol: ... Толкоз се вЧепЕтлих, че реших да стана и аз ЧСИ :oops:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 26 Юни 2009, 21:48

gudio написа:Толкоз се вЧепЕтлих, че реших да стана и аз ЧСИ :oops:

Преди да започна да работя при ЧСИ, работех при един синдик. Той ми каза няколко пъти, че несъстоятелността няма бъдеще при сега действащата законова рамка, защото производството по несъстоятелност специално в България е доста несъвършено, тромаво, неясно и т.н., но най-вече заради почти невъзможната процедура за приемане на план за оздравяване на предприятието. Затова кредиторите предпочитали индивидуалното изпълнение по ГПК пред универсалното по ТЗ.
Толкова се впечатлих, че след месец-два го напуснах и отидох да работя при ЧСИ :mrgreen:
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот p_dyan » 02 Юли 2009, 19:57

Иазвадка от правилника по вписвания --> "Когато недвижимият имот се намира в район с одобрена кадастрална карта, описанията се извършват съобразно данните по чл. 60, т. 1 - 7 от Закона за кадастъра и имотния регистър. В тези случаи към акта се прилага скица-копие от кадастралната карта."
p_dyan
Потребител

Мнениеот Гост. » 03 Юли 2009, 00:05

r.atanasova написа:Моля споделете каква е практиката при вписване на възбрани за обезпечение на бъдещ иск при Вашите съдии по вписванията - искат ли скица на недвижимия имот, ако имота се намира в район с одобрена кадастрална карта.
Ще бъда благодарна ако ми посочите съдебна практика по въпроса, защото разбирам, че всеки съдия по вписвания има собствено мнение по въпроса. :?
Предварително благодаря.

Задължително.
Гост.
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ