начало

ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата

проблем с наемодател

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

проблем с наемодател

Мнениеот scarcity » 18 Сеп 2009, 00:25

Здравейте, моля ви ако може вякой да ме посъветва как да разреша следният проблем:
от 4 месеца съм под наем в самостоятелно жилище без хазяи. Жилището е наето чрез агенция, платени са стандартните комисионни на агенцията и наем+депозит на наемодателя. Редовно и в срок плащам наема по банков път, както е указано в договора.
Проблемът е в това, че наемодателят непрекъснато посещава жилището/ поне веднъж седмично/ без мое знание и в мое отсъствие. Септември месец бях 2 седмици отпуска, в които се оказа,че той е живял една седмица в жилището/ отново без аз да знам/, ползвал е моите лични вещи, консумативи на жилището и т.н. Непрекъснато измисля поводи и идва без да предупреждава. Въпросът ми е дали има начин да го спра или ако законно не е предвидена такава възможност, мога ли да прекратя едностранно договора без да заплащам неустойка. Договорът е сключен за 1 година.
Благодаря
scarcity
Нов потребител

Re: проблем с наемодател

Мнениеот sunrise » 18 Сеп 2009, 09:34

Прочетете си договора за наем, ако имате сключен такъв. В него обикновено има клауза за необезпокоявано ползване на наетата вещ.Можете да развалите договора на това основание, особено , ако той също е ползвал вещта.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer3 » 18 Сеп 2009, 10:03

Е, може и да съди наемодателя, да преустанови действията, но това е доста тежка артилерия.
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот andy70 » 18 Сеп 2009, 20:13

Просто си смени патрона на бравата. Ако наемодателя те попита защо си го сменила, му отговори, че съобразно сключения договор за наем, той е длъжен да ти осигури спокойно да си служиш с наетата вещ. Той е длъжен да се въздържа от действия, които биха осуетили, затруднили или попречили да си служиш спокойно с наетия имот. Той не може да влиза без твоето съгласие в наетия от теб имот. Той може само да поиска да бъде допуснат в него за извършване на поправки или за преглеждане на състоянието му. По тази причина си сменила патрона на бравата, което си е твое право и не се води самоуправство по смисъла на 323 НК.
Сънрайз, не е нужна специална клауза в договора за наем, която да регламентира задължение на наемодателя да осигури спокойното служене с вещта, след като това е регламентирано в императивна правна норма - 228 ЗЗД (прочети малко практика).
ПП, А къде са "утвърдение и уважавани юристи" тази вечер? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот scarcity » 18 Сеп 2009, 22:56

Благодаря ви за съвета. Досега с подобен проблем не се бях сблъсквала:)))Още веднъж благодаря
scarcity
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 19 Сеп 2009, 08:35

andy70, много добре зная ,че не е необходима такава клауза, практика съм чела доста, повярвайте. Но нали не очаквате да пратя жената да чете ЗЗД и практика по нея и да и обясня,защо някои норми са императивни и се прилагат независимо ,че го няма в договора. И защото аз винаги , изрично включвам тази клауза, го казах ,за да се успокои жената.. Иначе, колегата при който ще отиде си знае работата.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот andy70 » 19 Сеп 2009, 09:41

Ще успокоиш жената като и кажеш, че даже и да няма такава клауза в договора, наемодателя е длъжен да осигури необезпокоявано ползване, а не като и казваш да си чете договора и ако има такава клауза, да развали договора въз основа на нея. Представи си, че договора е правен от наемодателя и той нарочно не е включил това си задължение като изрична клауза за да може да се ползва и той от имота. Това, че включваш в твоите договори като изрична клауза не значи, че и други го правят!
А ако няма писмена форма?
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот sunrise » 19 Сеп 2009, 11:27

scarcity написа:Здравейте, моля ви ако може вякой да ме посъветва как да разреша следният проблем:
от 4 месеца съм под наем в самостоятелно жилище без хазяи. Жилището е наето чрез агенция, платени са стандартните комисионни на агенцията и наем+депозит на наемодателя. Редовно и в срок плащам наема по банков път, както е указано в договора.
Проблемът е в това, че наемодателят непрекъснато посещава жилището/ поне веднъж седмично/ без мое знание и в мое отсъствие. Септември месец бях 2 седмици отпуска, в които се оказа,че той е живял една седмица в жилището/ отново без аз да знам/, ползвал е моите лични вещи, консумативи на жилището и т.н. Непрекъснато измисля поводи и идва без да предупреждава. Въпросът ми е дали има начин да го спра или ако законно не е предвидена такава възможност, мога ли да прекратя едностранно договора без да заплащам неустойка. Договорът е сключен за 1 година.
Благодаря
sunrise
Активен потребител

Мнениеот andy70 » 19 Сеп 2009, 12:02

Поставих въпроса "а ако няма писмена форма" за да акцентирам на обстоятелството, че даже и да сме изправени тази хипотеза, то наемателя също има право да ползва необезпокоявано имота дори и при липса на писмена форма.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот Melly » 19 Сеп 2009, 12:51

Sunrise, остави го Анди, не му се връзвай. Той се упраЖнява.... :D

П.П. Анди, грешката е вЕрна, имам чудна клавиатура, понякога копчетата не "зацепват" - с две думи: Не се кефи излишно, Анди. Върлува грип и можеш да вдигнеш температура :wink:
Последна промяна Melly на 19 Сеп 2009, 15:01, променена общо 1 път
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот andy70 » 19 Сеп 2009, 13:32

Melly написа:Sunrise, остави го Анди, не му се връзвай. Той се упранява.... :D

Явно някой още фъфли от снощното напиване... :lol:
А клавиатурките не са никак скъпички. Особено за възможностите на "утвърдени и доказали се" юристи!!! :mrgreen:
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот Melly » 19 Сеп 2009, 23:07

andy70 написа:
Melly написа:Sunrise, остави го Анди, не му се връзвай. Той се упранява.... :D

Явно някой още фъфли от снощното напиване... :lol:
А клавиатурките не са никак скъпички. Особено за възможностите на "утвърдени и доказали се" юристи!!! :mrgreen:

Появяват се първите симптоми на заболяването - покачване на температурата, което е показател за "възпалителен" процес. Препоръчителен контрол - НЕЗАБАВНИ МЕРКИ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА ПРОЦЕСА. :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот namakak » 19 Сеп 2009, 23:21

Мелии не съм съгласен с температурата,защото всеки има имунна защита! :wink:
А колкото до договора всеки нормален би трябвало преди да подпише договор да го прочете три пъти за да го подпише ,и то ако установи че е в негов интерес.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот Melly » 19 Сеп 2009, 23:27

namakak написа:Мелии не съм съгласен с температурата,защото всеки има имунна защита! :wink:
А колкото до договора всеки нормален би трябвало преди да подпише договор да го прочете три пъти за да го подпише ,и то ако установи че е в негов интерес.

Прав си за изр. Второ от цитата по-горе.
"Три пъти мери, един път режи" :idea: :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ