начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Ревизия на гражданско дружество

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ревизия на гражданско дружество

Мнениеот clifton » 18 Май 2010, 14:32

Колеги, имам следния казус: Гражданско дружество по ЗЗД с двама съдружници. Тече данъчна ревизия на гражданското дружество (приравнено е на ЮЛ в случая). Ревизионният акт още не е издаден. Съдружниците искат да продадат своето участие на други двама нови съдружници, на които ще бъде връчен ревизионният акт. След прехвърлянето на дяловете (участието) кой, според вас, ще бъде отговорен за данъчните задължения (каквито явно ще има)? Старите съдружници - прехвърлителите - ще бъдат ли отговорни за данъчните задължения?
clifton
Младши потребител

Re: Ревизия на гражданско дружество

Мнениеот svettoslav » 18 Май 2010, 19:23

А тия гр. дружества дали не извършват търговска дейност.И това,което ще се прехвърля дали не може да се определи като търг.предприятие?
И тогава да се постави въпроса за приложението на чл.15 ТЗ.
Но това е въпрос,който се свежда до туй,че да се даде отговор дали отчуждителите ще отговарят солидарно съгл.ТЗ.
Длъжниците са приобретателите според мен.Доколкото за целите на данъчното право е приравнено на ЮЛ,отговарят приобретателите,според мен.
clifton написа:(приравнено е на ЮЛ в случая).

Ако обаче не е(хипотетично),според мен отговарят прехвърлителите,ако между страните не е угворено друго.
Така мисля.
svettoslav
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ