начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Има ли нарушаване на ЗЗЛД при register.bg?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Има ли нарушаване на ЗЗЛД при register.bg?

Мнениеот maurice » 22 Май 2010, 18:32

Здравейте,
Съществува казус, при който не мога да преценя, дали се поражда нарушаване на Закона за защита на личните данни. Поводът за безпокойство е публичното предоставяне личните данни на клиентите на https://www.register.bg/ (регистранти, информация за лицата за административен и технически контакт). Една бърза справка в сайта предоставя пълната персонална информация на всеки домейн.

Въпросът ми е, дали това не е повод за възникване на юридически казус, при който може да се разглежда допуснато нарушение според ЗЗЛД? Или все пак Register.bg, в качеството си на администратор на лични данни, имат правото да предоставят информацията за физическите или юридическите лица като техни клиенти?

Замислих се, дали да не изпратя това питане до Комисията за ЗЛД, но направих справка и установих, че за официалния им сайт има същото предоставяне на данни (в Register.bg), което ме озадачи...

(Това ме кара да се замисля и дали ЗЗЛД не предвижда разграничаване между физически и юридически лица при определяне правото за публично предоставяне на личнни данни. Тъй като регистрантите на Register.bg могат да са и физически лица.)

Надявам се, че правилно съм формулирал въпросите си.
Предварително благодаря за всеки съвет по въпроса!
maurice
Нов потребител

Re: Има ли нарушаване на ЗЗЛД при register.bg?

Мнениеот TheOldMan » 24 Май 2010, 16:52

Услугата не е задължителна, лицата дават изричното си съгласите техните данни да са публично достояние, така че не виждам къде има конфликт.
Ако си направите сайт за извършване на някаква услуга, там също ще посочите телефон, адрес, лице за контакти, нали така? И тази информация също ще е публично достъпна.

А ако някой чак толкова се е притеснил - има и други домейни, с доста по-либерална политика, има и посредници, които ще свършат тази работа вместо вас, и в регистрите ще фигурират техните данни... така че всеки има свободата да избира.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ