начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Относно продажба на имот

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Относно продажба на имот

Мнениеот evgeni1980 » 05 Авг 2010, 01:15

Здравейте, надявам се тук е мястото на питането ми.
Мои близки ми дължат дадена сума на заем. Сега продават вила с дворно място и ми казват, че я продават за еди колко си пари, като щели да ми дадат само половината от заема, защото я продавали за малко пари, поради кризата, бля, бля, бля...
Питането ми е, има ли възможност и как да разбера за колко пари наистина са продали имота и дали ме лъжат за цената, с цел да ми върнат по-малко пари.
Предварителни благодарности :roll:
evgeni1980
Нов потребител

Re: Относно продажба на имот

Мнениеот valentor » 05 Авг 2010, 09:34

А документ за
дадена сума на заем
имате ли ?
Тук строгостта на законите се компенсира с тяхното неизпълнение
valentor
Младши потребител

Мнениеот evgeni1980 » 05 Авг 2010, 11:02

няма документ, всичко е на доверие, сега искам да разбера за колко наистина продават имота :roll:
evgeni1980
Нов потребител

Мнениеот stillminkova » 05 Авг 2010, 11:12

Няма как освен на добра воля, а и никой не е длъжен да ви даде тази информация защото няма да сте страна по сделката. Лошо е че няма как да си докажете и вземането но между роднини не е хубаво да се стига до съд така или иначе.
Нека ваш близък да се престори на кандидат купувач и да се интересува от вилата и да започне преговори - така ще се ориентирате в какви граници се движат като цена, но няма гаранция че тя ще е окончателната защото не вашият човек ще е истинския купувач накрая.
Аватар
stillminkova
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 05 Авг 2010, 11:14

evgeni1980 написа:няма документ, всичко е на доверие, сега искам да разбера за колко наистина продават имота :roll:

Няма как да разберете , освен ако не присъствате на плащането.В нот.акт за продажбата може да е записана реалната цена , но твърде вероятно е и да се изповяда сделката на данъчна оценка.Това знаят само продавача и купувача.
А след като сте дали пари на заем , ей тъй на доверие , ще се доверявате докрай.Колкото Ви кажат толкова , молете се наистина да Ви върнат някаква част.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот evgeni1980 » 05 Авг 2010, 11:34

Честно казано, за мен е по-важно да знам дали ме лъжат за цената, но очевидно няма как да разбера :?
evgeni1980
Нов потребител

Мнениеот law_master » 05 Авг 2010, 11:39

Сумата явно е сериозна, доколкото разбирам от написаното. Понеже нямате документ за дадената сума, то и трудно бихте си върнали парите по съдебен ред. Но може да пробвате нещо, с което да ги накарате да признаят дълга стига те да не се усетят. Ако решат да ви върнат половината от парите, да съставите нещо като разписка в 2 екземпляра от типа на

на дата: ........... лицето......................... ЕГН...................адрес.............
в качеството си на заемодател по договор за заем сключен м/у....................................и .............. получих от (име)......................
ЕГН.................. адрес............................. сумата от........... лв. съставляваща 1/2 от главницата по договора. Остава неизплатена сумата от........лв. заемодател подпис..................
заемател подпис.....................

Така на практика те ще признаят дълга, а вие ще имате някакъв документ за сключения договор. Предтекста за подписването на това нещо може да бъда ,,за тяхна сигурност, че саплатили половината и да не един ден вие да искате да ви плащат пак. То

Това е на прима виста - вероятно трябва малко да сепрецезират нещата. :)
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот evgeni1980 » 07 Авг 2010, 11:16

След като продадат имота, нотариуса при който са били заедно с купувача ще им даде ли някаква разписка или бележка, за парите които са получили? :twisted:
evgeni1980
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ